Internet z Orange Free przez kartę PCMCIA
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Internet z Orange Free przez kartę PCMCIA
Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi, jak uruchomić internet w komputerze z wykorzystaniem karty PCMCIA SIM Orange. Udało się połączyć z pomocą programu Global 3G, ale przy darmowej wersji wnerwia czekanie 6 min. na połączenie i rozłączanie po 30 minutach.
Nawet myślałem o zakupie pełnej wersji programu, ale nie spodobały mi się warunki licencji.
Czy da się to uruchomić w jakiś w miarę prosty sposób?
Nawet myślałem o zakupie pełnej wersji programu, ale nie spodobały mi się warunki licencji.
Czy da się to uruchomić w jakiś w miarę prosty sposób?
- kris55
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
Odp: Internet z Orange Free przez kartę PCMCIA
Nic nie napisałeś o karcie PCMCIA - jaki typ karty. PCMCIA SIM Orange, czyli karta PCMCIA i wkładasz swoją sim, program masz ze strony http://www.global3g.strony.pl/ i w czym problem ? Bo nie rozumiem. Jak masz problem z programem to skontaktuj się z autorem programu, na stronie jest kontakt podany. Nie odpowiada Ci to sprawdź UMTSmon.
UMTSmon jest narzędziem dla Linuxa przeznaczonym do zarządzania bezprzewodowymi kartami sieciowymi. Oferuje wszystkie potrzebne funkcje tych właśnie kart. Program został stworzony do kontrolowania i monitorowanie sieci. Wśród obsługiwanych kart znajdują się GPRS, EDGE, WCDMA, UMTS oraz HSDPA. Aplikacja obsługuje kody PIN, wybór operatora, wyświetla graficzny obraz sygnału, statystyki sieci, umożliwia wysyłanie/odbieranie SMSów. Ma fajny interfejs graficzny: http://umtsmon.sourceforge.net/
A za darmo w Ubuntu 10.04 to masz aplet network manager, ma wbudowana obsługę sieci komórkowych i elegancko współpracuje z modemami sieci GSM i nie ma z nim najmniejszych problemów - łączy się od pierwszego kopa.
A co do rozłączania to po prostu kup licencje, albo użyj coś bezpłatnego.
A tak z ciekawości to napisz co Ci się w warunkach licencji nie podoba ?
EDIT:
Czyli albo kupujesz licencje albo instalujesz Ubuntu 10.04 - wybór zależy od Ciebie.
UMTSmon jest narzędziem dla Linuxa przeznaczonym do zarządzania bezprzewodowymi kartami sieciowymi. Oferuje wszystkie potrzebne funkcje tych właśnie kart. Program został stworzony do kontrolowania i monitorowanie sieci. Wśród obsługiwanych kart znajdują się GPRS, EDGE, WCDMA, UMTS oraz HSDPA. Aplikacja obsługuje kody PIN, wybór operatora, wyświetla graficzny obraz sygnału, statystyki sieci, umożliwia wysyłanie/odbieranie SMSów. Ma fajny interfejs graficzny: http://umtsmon.sourceforge.net/
A za darmo w Ubuntu 10.04 to masz aplet network manager, ma wbudowana obsługę sieci komórkowych i elegancko współpracuje z modemami sieci GSM i nie ma z nim najmniejszych problemów - łączy się od pierwszego kopa.
A co do rozłączania to po prostu kup licencje, albo użyj coś bezpłatnego.
Hmmm...może warto mimo wszystko wydać te 30zł? Global 3G jest fajny. PCMCIA SIM Orange używałem bardzo dawno i miałem "0" problemów.Nawet myślałem o zakupie pełnej wersji programu, ale nie spodobały mi się warunki licencji. Czy da się to uruchomić w jakiś w miarę prosty sposób?
EDIT:
Czyli albo kupujesz licencje albo instalujesz Ubuntu 10.04 - wybór zależy od Ciebie.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
To akurat nie ma większego znaczenia- problem z połączeniem najprawdopodobniej wynika z samego gniazda PCMCIA.kris55 pisze:Nic nie napisałeś o karcie PCMCIA - jaki typ karty. PCMCIA SIM Orange, czyli karta PCMCIA i wkładasz swoją sim,
Option Globetroter 3G EDGE.
Nie chcę używać akurat tego programu i już. Sądziłem, że jest możliwość połączenia się z internetem poprzez kosmetyczne dłubanki w Ubuntu.program masz ze strony http://www.global3g.strony.pl/ i w czym problem ? Bo nie rozumiem.
Przecież napisałem, że program działa, ale nie chcę z niego korzystać.Jak masz problem z programem to skontaktuj się z autorem programu, na stronie jest kontakt podany.
I to jest sedno sprawy! Z pewnością wypróbuję.Nie odpowiada Ci to sprawdź UMTSmon.
Nie chodzi o marne 30 zł- tyle byłem gotowy zapłacić, ale po kontakcie z autorem zrezygnowałem. Nie podoba mi się to, że wykupując licencję otrzymuje się program działający tylko na konkretnej konfiguracji- którą trzeba jeszcze przesłać autorowi.A co do rozłączania to po prostu kup licencje, albo użyj coś bezpłatnego.
Hmmm...może warto mimo wszystko wydać te 30zł? Global 3G jest fajny. PCMCIA SIM Orange używałem bardzo dawno i miałem "0" problemów.
" pisze:W pełnej wersji będzie zawarte tylko jedno urządzenie
(wszystkie skrypty mające w swojej nazwie te urządzenie), a nie cała
lista różnych modemów, telefonów.
Proszę napisać jakie skrypty są używane dla tego urządzenia,
bo w programie jest kilka Optionów o podobnych do siebie nazwach.
W cenie programu jest tylko jedno urządzenie ale można zamówić
kilka dodatkowych (za każde z nich trzeba dopłacić 10 zł).
Listę obsługiwanych dostawców internetu nie zmniejszam.
Skłaniam się ku U10.04, choć z tej sieci z PCMCIA korzystam sporadycznie.EDIT:
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
W repo jest wvdial, konfigów dla ORANGE jest cały Internet. Jest też "systemowy" pppd ... Nic chyba nie stoi na przeszkodzie, żeby tego używać ?
Tu masz kilka przykładów.
Tu masz kilka przykładów.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- kris55
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
@Amarantowy
Akurat jaki typ np. karty, to ma duże znaczenie. W przyszłości jak będziesz o cokolwiek pytał na forum to zamieszczaj pełne informacje o sprzęcie, inaczej nie dostaniesz rzetelnej odpowiedzi. A zadając pytanie i oczekując dobrej odpowiedzi jest to podstawa. Nikt nie jest wróżką czy Twój typ kary jest poprawnie obsługiwany przez system / program, czy nie.Napisał kris55
Nic nie napisałeś o karcie PCMCIA - jaki typ karty. PCMCIA SIM Orange.....
....i Twoja odpowiedz:
To akurat nie ma większego znaczenia- problem z połączeniem najprawdopodobniej wynika z samego gniazda PCMCIA.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
Witam serdecznie
chciałem prosić was o pomoc w sprawie karty orange pcmcia
wszystkie wcześniejsze opisy nie dały rezultatów żaden z wyżej wymienionych programów nie wykrywa mi mojej karty problem w tym ze system chyba mi w ogóle jej nie widzi
aktualnie korzystam z ubuntu 10.04 i z modemu option usb
ale nie ukrywam że na moim acerze 3690 jest to dość irytujące latanie ciągle z kabelkami
dlatego dokonałem zakupu karty option globetrotter GT 3G+EMEA
Próbuje ja zmusić do pracy już od piątku i nic
nie ukrywam że już mnie to irytuje dlatego proszę Was o pomoc Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ZAINTERESOWANIE
PS mam w tej chwili podłączone dwa modemy usb z którego korzystam i pcmcia oto wynik lspci
EDIT:
witam ponownie ktoś mi pomoże
EDIT:
Proszę jeszcze raz o pomoc nie prosił bym gdyby mi nie zależało

chciałem prosić was o pomoc w sprawie karty orange pcmcia
wszystkie wcześniejsze opisy nie dały rezultatów żaden z wyżej wymienionych programów nie wykrywa mi mojej karty problem w tym ze system chyba mi w ogóle jej nie widzi
aktualnie korzystam z ubuntu 10.04 i z modemu option usb
ale nie ukrywam że na moim acerze 3690 jest to dość irytujące latanie ciągle z kabelkami

dlatego dokonałem zakupu karty option globetrotter GT 3G+EMEA
Próbuje ja zmusić do pracy już od piątku i nic

PS mam w tej chwili podłączone dwa modemy usb z którego korzystam i pcmcia oto wynik lspci
Kod: Zaznacz cały
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation N10/ICH 7 Family SMBus Controller (rev 02)
06:01.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
06:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
06:04.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB-712/4 Cardbus Controller (rev 10)
06:04.1 FLASH memory: ENE Technology Inc ENE PCI Memory Stick Card Reader Controller (rev 01)
06:04.2 SD Host controller: ENE Technology Inc ENE PCI Secure Digital Card Reader Controller (rev 01)
06:04.3 FLASH memory: ENE Technology Inc FLASH memory: ENE Technology Inc: (rev 01)
06:04.4 FLASH memory: ENE Technology Inc SD/MMC Card Reader Controller (rev 01)
EDIT:
witam ponownie ktoś mi pomoże

EDIT:
Proszę jeszcze raz o pomoc nie prosił bym gdyby mi nie zależało

-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
Sprawdź swój modem w najnowszym Ubu 10.10 uruchomionym jako LiveCD. Mam innego Optiona - to Icon 225 - i ten jest wykrywany i łączy z netem bez żadnych kombinacji, w przeciwieństwie do Huaweia E156G, który aby być prawidłowo wykryty przez Ubuntu 10.10 musi być podłączony do komputera przed jego uruchomieniem.