[biblioteka] Zrozumieć Ubuntu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
mortywd
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

[biblioteka] Zrozumieć Ubuntu

Post autor: mortywd »

Używam tego systemu od kilku lat, ale co jakiś czas powraca niedosyt. Może to utopijne, ale chciałbym "rozumieć" system - nie tylko przekopiować rozwiązania z jakiegoś HOW-TO, ew. doczytując w man, co właściwie znaczą polecenia. Większość podręczników, HAW-TO i rozwiązań na forach / blogach składa się z instrukcji "wpisz to tu" albo w ogóle obrazków co gdzie kliknąć. A mi coraz dotkliwiej brakuje nadbudowy, w której mógłbym to osadzić - wiedzieć jak to działa i doczytywać szczegóły.
Tak więc zakładam ten wątek żeby zebrać w jednym miejscu teksty zbliżające się do tego ideału (podobnie do wątku o sed). Jeśli ktoś zna dobre wprowadzenie do Linuksa, a szczególnie Ubuntu to bardzo proszę o linka poniżej. I nie mówcie, że google - oczywiście, ale znaleźć tam coś dobrego na temat ogólny to trzeba godzin. I dlatego ten wątek. Zbieżmy razem bibliotekę linków, które można polecić początkującemu, albo nawet nie całkiem początkującemu ;-)

Dla całkiem nowych dobrym startem będzie pewnie Ja się chętnie przyjżę niektórym linkow z tego pierwszego.
Oficjalny podręcznik do 10.04 jak dla mnie jest przerażająco gruby...
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: [biblioteka] Zrozumieć Ubuntu

Post autor: mario_7 »

Kiedyś był taki pomysł: viewtopic.php?t=37502
Ale po 3 latach większość linków jest już raczej nieaktualna, więc z chęcią dodamy coś nowego w tamto miejsce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”