Witam
Wpierw chciałbym zaznaczyć że to nie jest żadna praca domowa czy coś w tym stylu.
Napisałem własny skrypt w bashu który będzie robił kopie wybranych przeze mnie plików i folderów w podanym katalogu na dysku w folderze oznaczonym "kopia z dnia (podana data)".
Niby wszystko działa i się kopiuje jak chce ale na pulpicie dodatkowo tworzy mi się pusty folder o nazwie "kopia z dnia (podana data)". Wiem że mógłbym dodać kolejna linijkę z poleceniem usuwającym ten folder z pulpitu ale wolałbym rozwiązać ten problem inaczej. Poniżej zamieszczam treść skryptu.
#!/bin/bash
zenity --question --title 'Tworzenie kopii ważnych plików i programów' --text 'Czy chcesz wykonać kopię ważnych plików i programów ?'
if [ $? != '0' ] ; then
exit 0
else
mkdir "kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`" "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE"
cp -r /home/sebastian/.opera "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
cp -r /home/sebastian/.filezilla "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
cp -r /home/sebastian/.mozilla-thunderbird "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
cp -r /home/sebastian/.thunderbird "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
cp -r /home/sebastian/.mpdscribble "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
cp -r /home/sebastian/.mpd "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
cp -r /home/sebastian/Muzyka/.covers "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
cp /home/sebastian/.conkyrc "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
cp /home/sebastian/.conkyrc3 "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
cp /home/sebastian/.rtorrent.rc "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
cp /home/sebastian/.face "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
cp /etc/samba/smb.conf "/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia `date +%m.%d.%Y`"
echo "
Tworzenie kopii zakończone :)"
zenity --info --text "Tworzenie kopii zakończone :)
PS Pamiętaj że kopiowane przez ciebie pliki lub foldery mogą być ukryte ;D
exit 0
fi
zse1 pisze:
Napisałem własny skrypt w bashu który będzie robił kopie wybranych przeze mnie plików i folderów w podanym katalogu na dysku w folderze oznaczonym "kopia z dnia (podana data)".
Niby wszystko działa i się kopiuje jak chce ale na pulpicie dodatkowo tworzy mi się pusty folder o nazwie "kopia z dnia (podana data)".
line 7: =/media/Dane/KOPIE ZAPASOWE/kopia z dnia 2010.11.12: No such file or directory
mkdir: brakujący argument
Spróbuj `mkdir --help' dla uzyskania informacji.
cp: brakujący plik docelowy po `/home/sebastian/.opera'
Spróbuj `cp --help' dla uzyskania informacji.