Zapewne jakis niechciany skrypt - prosze o sprawdzenie

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
tenbartek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Zapewne jakis niechciany skrypt - prosze o sprawdzenie

Post autor: tenbartek »

Witam,

Od jakiegos czasu pojawia mi sie podczas przegladania stron reklama banerowa - identyczna, niezaleznie od przegladanej strony. Uzywam FF i w zrodle strony znalazlem:

Kod: Zaznacz cały

<embed width="750" height="200" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash" swliveconnect="true" quality="high" src="http://adv.adview.pl/ads/51/KRTVQTEHVELAMUJHOXZXUOFGJGDYRI.swf?clickTag=http%3A%2F%2Fad.adview.pl%2Fad%2Freloadwww%3Fatex%3D102754%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fkobieta.spryciarze.pl%252Ftapmadl%253Futm_source%253Dgazeta%2526utm_medium%253Dbaner%2526utm_campaign%253Dgazeta%25252Btap%25252Bmadl%26dx=80273%26ts=1291043147448" id="KRTVQTEHVELAMUJHOXZXUOFGJGDYRI" name="KRTVQTEHVELAMUJHOXZXUOFGJGDYRI" wmode="opaque" class="banBIM1" allowscriptaccess="always">
Powoduje to pojawianie sie tej samej reklamy raz na jakis czas niezaleznie od przegladanej witryny.
Wydaje mi sie ze jest to jakies ustrojstwo - nie wiem jak sie tego pozbyc....
Przeinstalowalem system - ale nic nie pomaga... cyzby jakis wirus, gdzies, hmmm , moze ktos mnie naprowadzic?
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Odp: Zapewne jakis niechciany skrypt - prosze o sprawdzenie

Post autor: Dwimenor »

Obstawiałbym jakiś system personalizowanej reklamy. Jakiś system reklamowy uznał, że to ci się będzie podobać (taaaa, na pewno...) i na stronach, które z niego korzystają dostajesz właśnie tą reklamę.
Drugie wyjaśnienie: twój ISP dodaje tą reklamę, bo reklamodawca mu zapłacił za to. Oczywiście nie tylko tobie ale wszystkim w twojej sieci.

Zainteresuj się dodatkami AdBlock, NoScript, better privacy, wyłącz akceptację ciasteczek dla wszystkich stron. Jest trochę metod ochrony przed natrętną reklamą i zapewnienie sobie lepszej anonimowości w sieci. Im skuteczniejszy sposób, tym większej wiedzy wymaga i więcej czasu potrzeba na skonfigurowanie go.
Ale nie można też przesadzać. Zdecydowana większość stron utrzymuje się z reklam i jeżeli korzystać z jakiejś regularnie (i nie ma tam zbyt nachalnych reklam) to warto pozwolić na te kilka reklam. Np tak robię z tym forum i paroma innymi stronami.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
tenbartek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziekuje za odpowiedz. Reklama pojawia sie np na portalu gazety i przyslania prawdziwa reklame. O adblocku slyszalem - i mam zainstalowany jednak filtrow jeszcze nie skonfigurowalem. Niemniej jednak nie daje mi spokoju ta reklama oraz inne rzeczy ktore sa co najmniej zastanawiajace - korzystam duzo ze skypa, mam swoj wirtualny serwer u jednej z firm hostingowych na ktorym ostatnio pojawialy sie pliki o ogromnych rozmiarach niewiadomego pochodzenia - kasowalem je i ewentualne inne rzeczy ktore mogly sie przyczyniac do tego iz te pliki generowaly sie /samoczynnie/ - od kilku dni mam spokoj - ale nie wiem co bylo przyczyna, moj admin tez nie ma pojecia. Obawiam sie ze za jakis czas znowu cos moze wyskoczyc... Stad ta reklama, o ktorej jestem swiecie przekonany ze nie jest prawidlowa w sensie, ze administratorzy witryny na ktorych mi sie pojawia na jej miejscu maja inne reklamy a ta jest jakis fakeiem. W zwiazku z tym iz obawiam sie jakiejs infekcji to pytanie takie:
Tak jak mowilem przeinstalowalem system - jestem skory zrobic to raz jeszcze byleby pozbyc sie badziewia, ale obawiam sie ze to nie wystarczy bo tak jak wczesniej pisalem - juz to raz zrobilem bez efektu. Czy jest mozliwe ze infekcja /wdarla sie/ glebiej i nalezy zrobic/wykonac inne czynnosci tak by przy nowej instalacji pozbyc sie natrectwa mysli ze cos moglo zostac...
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

Na Linuksie trojany i robaki ci nie grożą mocno. Sprawdziłem:grin: Raczej niegroźny adview. Każdy może sprawdzić:
http://adv.adview.pl/ads/51/KRTVQTEHVEL ... UOFGJGDYRI

("dżoana i zostań tap model")
tenbartek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

To i ja wychwycilem. Chyba jednak portale reklamuja to cos - ja nie uznaje telewizji od 4 lat i nie mialem pojecia ze cos takiego funkcjonuje... wydawala mi sie ta reklama jakims wirusem ze wzgledu na te bledy, no ale zdozyl juz mnie ktos /uswiadomic/.
Tym bardziej ciesze sie ze pudla nie ma w domu.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”