Jak podłączyć kamerę dv przez usb

Grafika, film, dźwięk.
olaf1916
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Jak podłączyć kamerę dv przez usb

Post autor: olaf1916 »

Witam Państwa

Jestem w miarę nowym użytkownikiem Linux (UBUNTU 9.04) i niewiele potrafię :) Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem kamery DV Panasonic NV-GS27. Mam tylko kabel USB i duży problem. W jaki sposób zgrać materiał na dysk a potem wypalić na płytce (w formacie DVD lub DVIX)

Z góry dziękuję za pomoc

PS
Będę wdzięczny jeżeli Państwa wskazówki będą dotyczyły programów które można zainstalować poprzez DODAJ/USUŃ Programy. Jakby były w języku Polskim to był by szczyt marzeń.

POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
amorfic
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Jak podłączyć kamerę dv przez usb

Post autor: amorfic »

Pytanie brzmi jak podłączyć? Po USB.
A jeśli chodzi o program to możesz użyć np. Kino jest w repo i po polsku.
Powiedz jeszcze co chcesz z tym filmem robić - tylko zgrać/nagrać czy jeszcze jakaś edycja ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję.
olaf1916
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

amorfic pisze:Pytanie brzmi jak podłączyć? Po USB.
A jeśli chodzi o program to możesz użyć np. Kino jest w repo i po polsku.
Powiedz jeszcze co chcesz z tym filmem robić - tylko zgrać/nagrać czy jeszcze jakaś edycja ?
kt

Oczywiście chodziło o to za pomocą jakiego programu zgrać na dysk materiał z kamery a potem wypalić na CD\DVD w formacie DVD lub Dvix. Gdyby była możliwość jakiejś edycji to było by fajnie ale się nie upieram :).
Mam program KINO (po Angielsku), z prawej strony jest ikona na której widnieje kamerka z kablem oraz napis DV. Niestety kiedy na nią klikam wszystkie inne ikony typu Play itp są nie aktywne, mimo iż kamera jest podłączona :(

Proszę o pomoc

ps
co to jest "repo", tak jak pisałem wcześniej mam program KINO w języku Angielskim.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: yacup »

1. Przez kabelek USB to kamera może ci pracować jako np. webcam, albo możesz sobie zgrywać fotki z kamery jeżeli robi ona takowe
2. do zgrywania filmów służy kabelek firewire
3. od kiedy kino jest po polsku ? a poza tym w kinie zgrywa się filmy przez firewire a nie usb
olaf1916
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

yacup pisze:1. Przez kabelek USB to kamera może ci pracować jako np. webcam, albo możesz sobie zgrywać fotki z kamery jeżeli robi ona takowe
2. do zgrywania filmów służy kabelek firewire
3. od kiedy kino jest po polsku ? a poza tym w kinie zgrywa się filmy przez firewire a nie usb
Zgadzam się ze wszystkim ale nie z tym iż przez USB można zgrać tylko fotki. Fakt iż USB nie ma żadnej edycji typu ustawienie rozdzielczości itp. Jednak na pewno potrafi zgrać materiał filmowy z kasety mini DV. Na pewno potrafi to zrobić Media Player w środowisku Windows XP SP2,

Firewire ma mnóstwo edycji oraz możliwość sterowania kamerą przez komputer.

Tak jak pisałem jestem krótko użytkownikiem Ubuntu stąd moje pytanie.

Dziękuję i podrawiam
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Nie napisałem, że tylko fotki. Za pomocą kabelka usb możesz zgrać np. film zapisany na karcie pamięci, fotki z karty pamięci albo zapisać strumień (ale słabej jakości).
Jeżeli chcesz zgrać film nagrany na kasecie miniDV to musisz użyć portu Firewire. USB jest za wolny po prostu.
Ewentualnie zajrzyj na stronkę. Tak na szybko znalazłem o możliwości zgrywania z kamer DV USB poprzez kabelek USB. Jeżeli jednak jesteś nowym użytkownikiem linuksa to możesz mieć z tym pewne problemy

pozdrawiam
yacup

PS. teraz idę spać, ewentualnie jutro
olaf1916
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam ponownie

Czy ktoś z osób które juz mi dawały rady lub ktos inny ma jakieś sugestie, wciąż mam problem :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Zgrywanie i edycja materiału wideo to druga rzecz jaką zacząłem uczyć się w ubuntu (zaraz po tym jak nauczyłem się zmieniać tapetę :grin:)
Moje sugestia oparta na kilkuletnim doświadczeniu to:
najsamwpierwwprzód kup kabelek firewire a potem:
1. zainstaluj program kino
[kino dość dobrze współpracuje z portem firewire, można przez niego i kino sterować kamerą, ustaw zapis: DV AVI dla zgrywanych filmów i zaznacz maksymalny rozmiar dla zgrywanych filmów dość duży (domyślnie jest jakaś mała wartość z tego co pamiętam). Ponieważ film zgra ci się prawdopodbnie w plik kilka GB i jeżeli będziesz miał ustawione tutaj np. 100MB to będziesz miał wynikowo kilkadziesiąt plików avi]
2. edycji filmu dokonuj za pomocą innego programu [IMO kino jest mało przyjazne dla użytkownika w tym zakresie]. Możesz tutaj użyć np: prostych programów (i dobrych) Openshota, Pitivi.
Tutajwięcej o edycji wideo w ubuntu

pozdrawiam
yacup
olaf1916
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

[quote="yacup"]Zgrywanie i edycja materiału wideo to druga rzecz jaką zacząłem uczyć się w ubuntu (zaraz po tym jak nauczyłem się zmieniać tapetę :grin:)
Moje sugestia oparta na kilkuletnim doświadczeniu to:
najsamwpierwwprzód kup kabelek firewire a potem:
1. zainstaluj program kino
[kino dość dobrze współpracuje z portem firewire, można przez niego i kino sterować kamerą, ustaw zapis: DV AVI dla zgrywanych filmów i zaznacz maksymalny rozmiar dla zgrywanych filmów dość duży (domyślnie jest jakaś mała wartość z tego co pamiętam). Ponieważ film zgra ci się prawdopodbnie w plik kilka GB i jeżeli będziesz miał ustawione tutaj np. 100MB to będziesz miał wynikowo kilkadziesiąt plików avi]
2. edycji filmu dokonuj za pomocą innego programu [IMO kino jest mało przyjazne dla użytkownika w tym zakresie]. Możesz tutaj użyć np: prostych programów (i dobrych) Openshota, Pitivi.
Tutajwięcej o edycji wideo w ubuntu

Bardzo dziękuję za pomoc ale nie mam gniazda Firewire w laptopie. Stąd moje pytanie o USB, może jakieś sugestie pod kątem USB, będę wdzięczny

Pozdrawiam

EDIT:
Bardzo dziękuję za pomoc ale nie mam gniazda Firewire w laptopie. Stąd moje pytanie o USB, może jakieś sugestie pod kątem USB, będę wdzięczny

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”