Najlepszy edytor tekstu pod Ubuntu?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Najlepszy edytor tekstu pod Ubuntu?
Witam poszukuje najlepszego edytora tekstu.
Chodzi o to by był jak najbardziej profesjonalny.
Coś w rodzaju Worda.
Coś w rodzaju Worda.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Odp: Najlepszy edytor tekstu pod Ubuntu?
Dla mnie jest nim KWord
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
- kris55
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
@strabek78
W gnome możesz używać np. edytor tekstu z OpenOffice i AbiWord'a. Są w repo.
A jak dla Ciebie są jeszcze są "mało profesionalne" to wine i MS Word.
Najlepszy do czego ?poszukuje najlepszego edytora tekstu.
Coś w rodzaju Worda.
W gnome możesz używać np. edytor tekstu z OpenOffice i AbiWord'a. Są w repo.
A jak dla Ciebie są jeszcze są "mało profesionalne" to wine i MS Word.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Jest tylko po angielsku?Savpether pisze:Dla mnie jest nim KWord
Czy idzie go spolszczyć?
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.10
OpenOffice zdecydowanie 

- kris55
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Openbox
@strabek78
Używasz jak widzę środowiska gnome, KWord jest programem dla środowiska kde, jestem przeciwnikiem (i nie tylko ja) mieszania środowisk i między innymi instalowania (niepotrzebnie robi się w systemie "śmietnik") sporej części kde pod gnome.
Zazwyczaj programy dla kde zaczynają się w nazwie od "k".
Używasz jak widzę środowiska gnome, KWord jest programem dla środowiska kde, jestem przeciwnikiem (i nie tylko ja) mieszania środowisk i między innymi instalowania (niepotrzebnie robi się w systemie "śmietnik") sporej części kde pod gnome.
Zazwyczaj programy dla kde zaczynają się w nazwie od "k".
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Co to Twoim zdaniem znaczy? Bo jak się uprzeć to i nano albo gedit będzie profesjonalny.Chodzi o to by był jak najbardziej profesjonalny.
- woseba
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
IMHO najbardziej profesjonalny edytor tekstu to vi/vim. W każdym znaczeniu chyba...
Registered Ubuntu User # 31195
You are registered Linux user number 527911
ubuntu-pomoc.org
You are registered Linux user number 527911
ubuntu-pomoc.org
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
To wszczynamy kolejną wojnę vim vs emacs? 
Jeśli zależy ci na zgodności z ms office to jest pakiet softmaker office (płatny), open office ma za to szereg fajnych dodatków. Jeśli wkurzają cię wordopodobne edytory dla blondynek to jest lyx w którym zrobisz wszystko wygodniej i szybciej ale zapomnisz o zgodności z resztą cywilizowanego świata, vim jest fajny jeśli nie lubisz być rozpraszany przez... hm cokolwiek. Logowanie do konsoli i vim, vim, vim...
Ale nie widzę poza tym zalet vima dla "nie informatyków", no może poza spellcheckiem.

Jeśli zależy ci na zgodności z ms office to jest pakiet softmaker office (płatny), open office ma za to szereg fajnych dodatków. Jeśli wkurzają cię wordopodobne edytory dla blondynek to jest lyx w którym zrobisz wszystko wygodniej i szybciej ale zapomnisz o zgodności z resztą cywilizowanego świata, vim jest fajny jeśli nie lubisz być rozpraszany przez... hm cokolwiek. Logowanie do konsoli i vim, vim, vim...

Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
- Sueroski
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Wszyscy wiemy, że VI VI VI to dzieło bestii (jak ktoś nie załapał - VI to liczbami rzymskimi 6, tak więc VI VI VI to 666), ale używanie wolnej implementacji Vi nie jest grzechem - to pokuta ;] Tak na rozluźnienie ;p
Vi(m) jest oczywiście dobrym edytorem (choć osobiście jakoś pierwsze wrażenie robi lepsze na mnie Emacs... na razie chce poznać oba i wybrać), ale myślę, że dla przeciętnego użytkownika nie oferuje nic ciekawego... chyba że ktoś się tak wciąga w pisanie tekstu, że woli nie odrywać rąk od klawiatury ;]
Jeśli chcesz mieć coś co na prawdę przypomina Word'a pod wielu względami - polecam LibreOffice (lub OpenOffice... na razie bez różnicy). Jeśli natomiast masz ochotę poznać coś nowego, ale poznać coś co może Ci usprawnić robotę - polecam LaTeX i jako edytor - LyX
Vi(m) jest oczywiście dobrym edytorem (choć osobiście jakoś pierwsze wrażenie robi lepsze na mnie Emacs... na razie chce poznać oba i wybrać), ale myślę, że dla przeciętnego użytkownika nie oferuje nic ciekawego... chyba że ktoś się tak wciąga w pisanie tekstu, że woli nie odrywać rąk od klawiatury ;]
Jeśli chcesz mieć coś co na prawdę przypomina Word'a pod wielu względami - polecam LibreOffice (lub OpenOffice... na razie bez różnicy). Jeśli natomiast masz ochotę poznać coś nowego, ale poznać coś co może Ci usprawnić robotę - polecam LaTeX i jako edytor - LyX
Inny OS = Trisquel 4.5
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
Kilka osób już "strzeliło" w latex, i to chyba najbardziej profesjonalny edytor. Przygotowywałem w nim skład do pracy inżynierskiej, bo programy typu "office" nie pozwalały aż tak panować nad tekstem.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Idzie spolszczyć, ale jeśli chcesz go używać to polecam środowisko KDE SC, będzie działał znacznie szybciej i sprawniej. Jeśli jednak chcesz go używać pod gnome to doinstaluj pakiet koffice-l10n-plJest tylko po angielsku?
Czy idzie go spolszczyć?
Dlaczego nie openoffice? z prostej przyczyny, strasznie muli i jest kombajnem, koffice niby jest jeszcze betą, ale u mnie działa sprawnie, ponad to mniej muli niż oo.org, może dlatego, że oo jest pisany w javie(?), a koffice to cpp+qt4 o ile się nie mylę. Ogólnie polecam KDE4 gdyż gnome - jakby to ująć, średnio u niego ze standardami wyglądu i standardami programów pod niego, a jeśli nie chcemy mieszać obu środowisk i bibliotek dla nich charakterystycznych to ciężko będzie, bo taki chociażby odtwarzacz filmów to cięzko znaleźć w gtk, żeby oferował to co np. smplayer, albo vlc. Jeśli chcesz mieć nowoczesne środowisko to KDE4. Trochę OT, ale tyczy się tematu, mianowice lepiej byś używał KWord w KDE niż w GNOME.
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.