net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

marcinulus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: marcinulus »

pytanko, po instalacji najnowszego jajka po wstrzymaniu systemu (zamknięcie ekranu) i wznowieniu (otwarciu ekranu) w asusie 1201N wyskakują mi jakieś 3-4 linijki błędów - tak szybko to znika, że nie potrafię ich przeczytać... ktoś zna rozwiązanie problemu lub wie co się dzieje?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Te błędy dotyczą Bluetooth ... ale to tylko ostrzeżenia, powinno wszystko normalnie funkcjonować ;)

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
marcinulus
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: marcinulus »

fakt - wszystko normalnie funkcjonuje. pogratulować roboty. jedyne co zauważyłem, że czasami ubuntu dłużej mi się ładuje, dochodzi do 24 sekund (odliczanych kropkami przy ładowaniu systemu) i dłużej się zamyka .... Może 24 sek to nie dużo - windows 7 potrafi się ciągnąć nawet minutę czasami .... ale jednak jakoś mnie ubuntu w wersji 10.04 rozpieściło 10-12 sekundami .... :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

marcinulus pisze:fakt - wszystko normalnie funkcjonuje. pogratulować roboty. jedyne co zauważyłem, że czasami ubuntu dłużej mi się ładuje, dochodzi do 24 sekund (odliczanych kropkami przy ładowaniu systemu) i dłużej się zamyka .... Może 24 sek to nie dużo - windows 7 potrafi się ciągnąć nawet minutę czasami .... ale jednak jakoś mnie ubuntu w wersji 10.04 rozpieściło 10-12 sekundami .... :)
hmm a używasz pan skryptu "ładny" splash ? Jeśli tak to się nie dziw, cóż tu albo ładnie ale troszkę szybciej ;P

Co do kernela ... już ostatnie testy, chyba wypuszczę oparty o ZEN1 ... ten kernel to bardziej będzie 2.6.37, niż 2.6.36.x ... Steven wsadził tam tyle poprawek, że aż ciężko było to ogarnąć (w szczególności, jak nie miałem wystarczającej ilości czasu), ale obecna stabilna wersja ZEN1, jest już godna polecenia - zmieniłem też config kernela. Testy wykazały, że działa szybciej tak średnio ok 2-5 % (średnio oznacza, że w niektórych przypadkach np.15 % szybciej, a w innych bez zmian) - w szczególności starałem się tak go przekonfigurować, aby programy pod wine działały szybciej i ... udało się, np. gra Live for Speed (symulator jazdy samochodami rajdowymi) + mój build wine 1.3.8 - pod 1201n zyskała od 1-5 klatek/s.

Postaram się kernel udostępnić do soboty - zarówno wersje atom, jak i K8.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: elmer »

Witam.
To ja poprosze jeszcze o instalke tej dopieszczonej wersji wine :)
Co do uruchamiania to mi system wstaje czasami nawet i 2-3 minuty. Nie mam pojęcia dlaczego. A poza tym wszystko śmiga jak należy.
Ext73 - tą gre która podałeś instalować poprzez Playonlinux? Oraz pls, mógłbyś odpowiedzieć na moje pytanie z postu #1167? Bedę wdzięczny :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Własnie zainstalowałem sobie nowego flash`a 10.2 beta i ... na 1201n spokojnie oglądam pełnoekranowe 1080p (Full HD) z Youtube ;) widać, że tym razem akceleracja sprzętowa działa ... i zwie się "Stage Video" ;).

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

e X t 7 3 pisze:Własnie zainstalowałem sobie nowego flash`a 10.2 beta i ... na 1201n spokojnie oglądam pełnoekranowe 1080p (Full HD) z Youtube ;) widać, że tym razem akceleracja sprzętowa działa ... i zwie się "Stage Video" ;).
Dziwna ta polityka Adobe. Od 27 września używałem Flash Player "Square" 32 bit:
http://labs.adobe.com/downloads/flashpl ... quare.html Ten to dopiero "śmigał":)
Ale teraz wersja 32 bitowa zniknęła (jest tylko 64 bit).
Kiedy wstukiwałem we Firefoksie about:plugins to widniała wersja:
Shockwave Flash 10.2 d161
Teraz kiedy zainstalowałem dzisiaj to coś to widnieje wcześniejsza wersja:
Shockwave Flash 10.2 d151
Wychodzi na to, że Adobe się cofa. Na szczęście zrobiłem sobie backup pliczku: libflashplayer.so żeby móc wrócić do niego.
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: milansport »

luk1don możesz udostępnić gdzieś wersję 10.2 d161? Bo na wersji 10.2 d151 filmy na YT zacinają mi się w okolicach 20 sekundy, dziwne zjawisko.
LiTE
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: LiTE »

luk1don pisze:Dziwna ta polityka Adobe. Od 27 września używałem Flash Player "Square" 32 bit:
http://labs.adobe.com/downloads/flashpl ... quare.html Ten to dopiero "śmigał":)
Ale teraz wersja 32 bitowa zniknęła (jest tylko 64 bit).
Kiedy wstukiwałem we Firefoksie about:plugins to widniała wersja:
Shockwave Flash 10.2 d161
Teraz kiedy zainstalowałem dzisiaj to coś to widnieje wcześniejsza wersja:
Shockwave Flash 10.2 d151
Wychodzi na to, że Adobe się cofa. Na szczęście zrobiłem sobie backup pliczku: libflashplayer.so żeby móc wrócić do niego.
A u mnie Shockwave Flash 10.3 d162
Awatar użytkownika
CiupaSs
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: CiupaSs »

Witam, może i głupi problem lecz po zmianach w laptop-mode.conf i cpufreq.conf zniknęła mi możliwość stanu wstrzymania komputera, Ubuntu 10.10. Jeśli chcę zainstalować z repo acpi-support to zmusza mnie do usunięcia laptop-mode. Jeśli możesz pomóc z góry dziękuję, pozdrawiam.
badziewmax
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: badziewmax »

A jak zainstalować tego flasha? Podmieniam plik libflashplayer.so w /usr/lib/flashplayer-installer i po uruchomieniu Chromium przeglądarka krzyczy o instalację flasha... Oo
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

milansport pisze:luk1don możesz udostępnić gdzieś wersję 10.2 d161? Bo na wersji 10.2 d151 filmy na YT zacinają mi się w okolicach 20 sekundy, dziwne zjawisko.
Zacina bo pewnie buforuje:) Jak słaby internet to nic nie zrobisz. Flash nie jest wszystkiemu winny. Sam mam słaby upload.
http://ubuntuone.com/p/Rs9/
LiTE pisze:A u mnie Shockwave Flash 10.3 d162
Pewnie wersja 10.2 beta ale 64 bitowa. Coś z numeracją oszaleli:)

badziewmax pisze:A jak zainstalować tego flasha? Podmieniam plik libflashplayer.so w /usr/lib/flashplayer-installer i po uruchomieniu Chromium przeglądarka krzyczy o instalację flasha... Oo
Pod Chrome chyba też jest inna wersja i inny katalog programu też musisz szukać.
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

U mnie niestety też filmy na YT tną od 720p w zwyż na pelnym ekranie ... Podmieniam plik libflashplayer.so z zassanego archiwum (beta nowa) ale efektu w postaci plynnego 1080p nawet na małym ekranie nie ma... :(
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: Sputnik_Wwa »

Mam pytanko, po podmianie tego flasha na wersje beta mając układ intel gma 3150 to coś zyskam?
Samung n150 Ubuntu power ;)
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: sokarsg-1 »

Mi akceleracja sprzętowa w nowym flash na 1201n też nie działa.
grzew
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: grzew »

Witam,
Zauważyłem, że na Twoim jądrze, skryptach gruba i cpufreqd mam problem z taktowaniem procesora. Wszystko pięknie działa, ale po odwstrzymaniu komputera CPU1 jest ustawiony na max (1,67 GHz) a CPU0 na (1GHz). Dopiero po zrestartowaniu demona cpufreqd wszystko wraca do normy: CPU0 i CPU1 (1GHz).

Mój model to: Asus EEE 1015 PED

Dodam też, że wiatraczek cały czas pracuje na dość wysokich obrotach.

Jakaś rada, żeby zaczęło to pracować normalnie?
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Panowie pomóżcie... Zaktualizowałem xserver-common i xserver-xorg-core.
I teraz nie działa kompozycja okien Compiz i Emerald... Nie ma żadnych efektów/zmiany jak się między nimi przełączam. Oraz po wklepaniu w terminal polecenia glxgears otrzymuję:

Kod: Zaznacz cały

elmer@elmer-laptop:~$ glxgears
X Error of failed request:  BadWindow (invalid Window parameter)
  Major opcode of failed request:  136 (NV-GLX)
  Minor opcode of failed request:  4 ()
  Resource id in failed request:  0x4200002
  Serial number of failed request:  35
  Current serial number in output stream:  35
Co się popsuło?
Pozdrawiam

P.S. Ok. Po problemie. Wystarczyło przeinstalować sterowniki do karty graficznej.

Ale nadal nie działa płynnie YT i filmy 720p ani 1080p na pelnym ekranie pomimo podmiany pliku ibflashplayer.so w katalogu /user/lib/adobe-flashplugin oraz wrzuceniu go do /user/lib/chromium-browser/plugins. Podczas odtwarzania filmów na YT obciążenie procesora to 100%. Wygląda na to że faktycznie nie działa u mnie akceleracja za pomocą karty graficznej. Ext73 - jak Ci się udalo uzyskać płynne 1080p? Pomóż pls :)
Pozdrawiam.
newubuntuuser
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: newubuntuuser »

Jeśli ktoś używa Kubuntu i Intel GMA950 (ale pewnie i inne grafiki, niekoniecznie intela) z włączonymi efektami KWIN, to polecam serdecznie zainstalować najnowszą bete KDE 4.6beta1 -- wyraźny progres jeśli chodzi o płynność efektów zauważalny z łatwością -- u mnie wraz z kernelem od kolegi eXt73 właśnie ta wersja KDE chodzi bez przycięć nawet z cieniami i wszystkimi animacjami (wcześniej musiałem wyłączyć cienie oraz niektóre animacje, żeby uzyskać jakąś połowę z dzisiejszej płynności) ;Dd
Jedyną wadą jest to, że nadal nie polecam włączać efektu blur na Intelu -- system ma wtedy o ~50% słabszą płynność animacji. ;(
Należy również wspomnieć, że jak na bete system jest stabilny - od kilku godzin użytkowania, raz tylko zdarzył mi się krach nepomuka, gdy testowałem dolphina z nowymi możliwościami przeszukiwania katalogów.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panowie postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania i udostępnić nowy kernel ... ale znowu opóźnienie ;P tym razem obowiązki rodzinne = urodziny, imieniny, mikołaj, etc., ;) ale powiem Wam, że nowy kernel 11.1 (2.6.36.1 + ZEN1) jest naprawdę niezły, najlepszy jaki do tej pory zbudowałem ;)

Pozdrawiam

grzew
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: grzew »

Dodam jeszcze, że może warto dodać:

Suggestion: Enable the CONFIG_PM_ADVANCED_DEBUG kernel configuration option.
This option will allow PowerTOP to collect runtime power management statistics.

Podpowiedź: włącz opcję konfiguracji jądra CONFIG_NO_HZ.
Ta opcja jest wymagana, aby otrzymać jakiekolwiek dłuższe czasy uśpienia CPU.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”