Hasło po włączeniu systemu
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Hasło po włączeniu systemu
Jak wyłączyć opcję wpisywania hasła po włączeniu systemu ubuntu? Da sie tak zrobic? Zawsze gdy wlaczam komputer i gdy linux sie wczyta to wyskakuje okienko i trzeba wpisac haslo. jak sie tego pozbyc?
p.s.
szukalem, ale nie znalazlem.
p.s.
szukalem, ale nie znalazlem.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Odp: Hasło po włączeniu systemu
W ustawieniach ekranu logowania włącz automatyczne logowanie wybranego użytkownika.
-
- Sędziwy Jeż
ale ja już mam ustawione automatyczne logowanie na danego użytkownika. I loguj niby automatycznie ale i tak muszę zawsze po zalogowaniu podac haslo.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
A... To pewnie chodzi Ci o hasło do bazy kluczy?
Jeśli tak, to poszukaj jak je wyłączyć, bo to bardzo często zadawane pytanie na forum.
Jeśli tak, to poszukaj jak je wyłączyć, bo to bardzo często zadawane pytanie na forum.
- Spodek
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Aby uniknąć podawania hasła, musisz zmodyfikować ustawienia sieci bezprzewodowej, z którą chcesz się połączyć - oczywiście czynność jest jednorazowa.
Kliknij kolejno System > Preferencje > Połączenia sieciowe > Bezprzewodowe. Zaznacz sieć i kliknij Zmodyfikuj. W karcie Bezprzewodowe zaznacz znajdujące się na samym dole pole Dostępne dla wszystkich użytkowników. Następnie wciśnij Zastosuj.
Lub:
Jest jeszcze inne wyjście, ale proponuję tego nie robić, gdyż spowoduje to, że nasze hasła przestaną być zabezpieczone.
Kliknij kolejno Programy > Akcesoria > Hasła i klucze szyfrujące lub w terminalu: seahorse
W karcie Hasła zaznacz pole Hasła: login i kliknij prawym przyciskiem. Następnie wybierz Zmień hasło i ustaw puste hasło.
(źródło: http://www.ubuntu-pomoc.org)
Kliknij kolejno System > Preferencje > Połączenia sieciowe > Bezprzewodowe. Zaznacz sieć i kliknij Zmodyfikuj. W karcie Bezprzewodowe zaznacz znajdujące się na samym dole pole Dostępne dla wszystkich użytkowników. Następnie wciśnij Zastosuj.
Lub:
Jest jeszcze inne wyjście, ale proponuję tego nie robić, gdyż spowoduje to, że nasze hasła przestaną być zabezpieczone.
Kliknij kolejno Programy > Akcesoria > Hasła i klucze szyfrujące lub w terminalu: seahorse
W karcie Hasła zaznacz pole Hasła: login i kliknij prawym przyciskiem. Następnie wybierz Zmień hasło i ustaw puste hasło.
(źródło: http://www.ubuntu-pomoc.org)
-
- Sędziwy Jeż
dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam serdecznie!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Mi z kolei chodzi o logowanie do systemu PO WYJŚCIU Z UŚPIENIA. Mimo, że mam włączoną opcję logowania automatycznego, to po wyjściu z uśpienia system żąda hasłamario_7 pisze:W ustawieniach ekranu logowania włącz automatyczne logowanie wybranego użytkownika.

- jaca1313
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: LXDE
wyłącz wygaszacz ekranu lub przestaw jego czas włączenia się, zwykle pomagakamilj pisze:Mi z kolei chodzi o logowanie do systemu PO WYJŚCIU Z UŚPIENIA. Mimo, że mam włączoną opcję logowania automatycznego, to po wyjściu z uśpienia system żąda hasła
wytłumacz, nie popisuj się wiedzą.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście, wygląda to na sprawę wygaszacza.. Wyłączyłem w preferencjach wygaszacza opcję "uruchamianie wygaszacza, gdy komputer jest w stanie bezczynności" oraz "blokowanie ekranu, gdy wygaszacz jest aktywny" i.. kupa. Wygląda na to, że wygaszacz nadal włącza się tak, jak wcześniej.
czyli nikt nie jest w stanie mi pomóc?.. :/
czyli nikt nie jest w stanie mi pomóc?.. :/