Sterowniki do karty graficznej ATI na HP Notebook Pavilion - czarny ekran
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Sterowniki do karty graficznej ATI na HP Notebook Pavilion - czarny ekran
Cześć wszystkim.
Mianowicie mam laptopa Pavilion dv7-4180 (Intel® Core(tm) i5-460M). Po instalacji systemu, Ubuntu śmiga super. Jest jeden problem (mianowicie dwa ale to w innym poście). Mianowicie jak instaluję sterowniki do karty graficznej to po restarcie komputera nie załącza się ekran. System się ząłacza ale na ekranie widać tylko ciemne tło. Czasem biały kursor myszki. Instaluję sterowniki z paska narzędzi – administarcja - sterowniki. Tam mam opcję włącz (czy coś takiego). W tym samym oknie pisze że sterowniki są sparwdzone i przetestowane przez środowisko Ubuntu I powinno być ok.
Mam karte graficzna ATI Mobility Radeon HD 5650.
Czy to jest normalny przypadek z tymi kartami graficznymi? Czy powinienem sterowniki karty jakos innaczej instalować? Można jakoś zaradzić temu problemowi?
Dzkie za info
Mietek
Mianowicie mam laptopa Pavilion dv7-4180 (Intel® Core(tm) i5-460M). Po instalacji systemu, Ubuntu śmiga super. Jest jeden problem (mianowicie dwa ale to w innym poście). Mianowicie jak instaluję sterowniki do karty graficznej to po restarcie komputera nie załącza się ekran. System się ząłacza ale na ekranie widać tylko ciemne tło. Czasem biały kursor myszki. Instaluję sterowniki z paska narzędzi – administarcja - sterowniki. Tam mam opcję włącz (czy coś takiego). W tym samym oknie pisze że sterowniki są sparwdzone i przetestowane przez środowisko Ubuntu I powinno być ok.
Mam karte graficzna ATI Mobility Radeon HD 5650.
Czy to jest normalny przypadek z tymi kartami graficznymi? Czy powinienem sterowniki karty jakos innaczej instalować? Można jakoś zaradzić temu problemowi?
Dzkie za info
Mietek
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: Problem ze sterownikami do karty graficznej ATI na HP Notebook Pavilion
Proszę, podaj jedną podstawową informację - czy to laptop z hybrydowym układem graficznym?
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
Przepraszam za moją nie wiedze ale nie mam zielolonego pojecia jak ani gdzie to sprawdzić.
- k2cl
- Przyjaciel
Po pierwsze: popraw błędy ortograficzne w swoich postach
Po drugie: zaktualizuj profil (nie sądzę, byś naprawdę używał Ubuntu 7.10)
Po trzecie: wklej tutaj wynik poleceniaMyślę, że to najprostszy sposób na sprawdzenie, co kryje się pod obudową Twojego laptopa. Możesz także zajrzeć do BIOSu - może zobaczysz tam jakieś opcje dotyczące hybrydowego układu graficznego?
Po drugie: zaktualizuj profil (nie sądzę, byś naprawdę używał Ubuntu 7.10)
Po trzecie: wklej tutaj wynik polecenia
Kod: Zaznacz cały
lspci
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
jak wciskam to
to wyskakuje mi
przepraszam że wszystko wy listowałem ale początkujący ze mnie informatyk.
lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 05)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 05)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a5)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller (rev 05)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Redwood [Radeon HD 5600 Series]
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5600 Series]
02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation Device 4727 (rev 01)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 03)
7f:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 02)
7f:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 02)
7f:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 02)
7f:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 02)
7f:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)
7f:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)
- k2cl
- Przyjaciel
Odp: Sterowniki do karty graficznej ATI na HP Notebook Pavilion - czarny ekran
...no i sporo się wyjaśniło:
...czyli tak jak przypuszczałem - masz dwa układy graficzne. Najprawdopodobniej moduły do GPU Intela ładują się jako pierwsze i nie dopuszczają do działania karty ATI.
Od razu uprzedzam - płynne przełączanie pomiędzy układami graficznymi będzie najprawdopodobniej niemożliwe. Niewykluczone, że uda się zmusić do sprawnej współpracy jedną z kart - ale tutaj potrzebna jest decyzja, czy bardziej zależy Ci na wydajności GPU czy też niewielkim zużyciu energii.
Niezależnie od tego, jak brzmi odpowiedź na powyższe pytanie - proponuję zajrzeć do BIOSu. Niewykluczone, że znajdziesz tam jakieś opcje, które pozwolą Ci wybrać preferowany układ GPU. Jeśli niczego takiego tam nie zobaczysz - pozostanie walka z linuksowymi "zabawkami" - chociażby modułem vga-switcheroo (o ile Twój laptop będzie miał ochotę z tym współpracować).
(...)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
(...)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Redwood [Radeon HD 5600 Series]
(...)
Od razu uprzedzam - płynne przełączanie pomiędzy układami graficznymi będzie najprawdopodobniej niemożliwe. Niewykluczone, że uda się zmusić do sprawnej współpracy jedną z kart - ale tutaj potrzebna jest decyzja, czy bardziej zależy Ci na wydajności GPU czy też niewielkim zużyciu energii.
Niezależnie od tego, jak brzmi odpowiedź na powyższe pytanie - proponuję zajrzeć do BIOSu. Niewykluczone, że znajdziesz tam jakieś opcje, które pozwolą Ci wybrać preferowany układ GPU. Jeśli niczego takiego tam nie zobaczysz - pozostanie walka z linuksowymi "zabawkami" - chociażby modułem vga-switcheroo (o ile Twój laptop będzie miał ochotę z tym współpracować).
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
k2cl trochę mnie przeraziłeś. Mało sie wyznaję na kompach a szczególnie na BIOSie. Popatrzę w kompa między świętami a sylwestrem jak będę miał więcej czasu.
dzieki za info
pozdrawiam
dzieki za info
pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Witam!
Jestem nowy na forum, to mój pierwszy post, bo zwykle jakoś dawałem sobie radę z problemami. Tym razem jest ciężko.
Podobnie jak mieto mam hybrydowy układ kart (w moim przypadku laptop to HP G62-A40EW, Intel/HD 5470) i problem wygląda identycznie. Skończyło się reinstalacją Ubuntu, ponieważ nie dało się zrobić kompletnie nic (albo ja nie potrafiłem tego zrobić, jakiś marny dostęp do terminala miałem, ale nie znalazłem przydatnych komend w necie).
Mniejsza z tym. Dążę do tego, co napisałeś, k2cl:
Druga sprawa, co to jest vga-switcheroo i do czego służy?
Pozdrawiam!
Jestem nowy na forum, to mój pierwszy post, bo zwykle jakoś dawałem sobie radę z problemami. Tym razem jest ciężko.
Podobnie jak mieto mam hybrydowy układ kart (w moim przypadku laptop to HP G62-A40EW, Intel/HD 5470) i problem wygląda identycznie. Skończyło się reinstalacją Ubuntu, ponieważ nie dało się zrobić kompletnie nic (albo ja nie potrafiłem tego zrobić, jakiś marny dostęp do terminala miałem, ale nie znalazłem przydatnych komend w necie).
Mniejsza z tym. Dążę do tego, co napisałeś, k2cl:
Dlaczego? Z całym szacunkiem, na wsiurskim Win 7 są specjalne sterowniki Catalyst, które na to pozwalają, a na super-hiper Linuksie, na którym da się robić teoretycznie wszystko (a już na pewno dużo więcej, niż na Windowsie), nie ma żadnych szans? Używam zamiennie Ubuntu i Windowsa; przełączanie na 7 jest świetnie ogarnięte, wystarczy, że odłączę wtyczkę zasilacza i już korzystam z oszczędnego Intelowskiego GPU.Od razu uprzedzam - płynne przełączanie pomiędzy układami graficznymi będzie najprawdopodobniej niemożliwe.
Druga sprawa, co to jest vga-switcheroo i do czego służy?
Pozdrawiam!
- k2cl
- Przyjaciel
@ kuba.w93
Póki co płynne przełączanie się pomiędzy układami GPU jest niemożliwe - pomijając brak sterowników, nie pozwala na to chociażby konstrukcja serwera X'ów... Istnieje szansa, że za jakiś czas się to zmieni, jednak póki co zarządzanie GPU takie jak pod Windowsem nie jest możliwe.
vga-switcheroo to moduł, który umożliwia korzystanie z hybrydowych układów graficznych. O ile na danym laptopie w ogóle to działa, przełączanie się między GPU oznacza konieczność wylogowania się z aktualnej sesji X-ów.
Póki co płynne przełączanie się pomiędzy układami GPU jest niemożliwe - pomijając brak sterowników, nie pozwala na to chociażby konstrukcja serwera X'ów... Istnieje szansa, że za jakiś czas się to zmieni, jednak póki co zarządzanie GPU takie jak pod Windowsem nie jest możliwe.
vga-switcheroo to moduł, który umożliwia korzystanie z hybrydowych układów graficznych. O ile na danym laptopie w ogóle to działa, przełączanie się między GPU oznacza konieczność wylogowania się z aktualnej sesji X-ów.
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
@k2cl
Co do vga-switcheroo, jak dla mnie wypas. Nie potrzebuję póki co aż takiego przełączania w locie, jak to jest na Windowsie. Dzięki za pomoc, poszukam coś na ten temat
Co do vga-switcheroo, jak dla mnie wypas. Nie potrzebuję póki co aż takiego przełączania w locie, jak to jest na Windowsie. Dzięki za pomoc, poszukam coś na ten temat

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Witam,
chciałbym się wypowiedzieć o przełączaniu grafiki w Ubuntu. Posiadam laptopa MSI GE700, w którym mam zintegrowanego Intela oraz dyskretną ATI 5730. Polecam przejrzenie tego linka:
http://asusm51ta-with-linux.blogspot.com/
Zrobiłem wszystko według tego poradnika i przełączanie na prawdę działa
Co prawda na razie VGA SWITCHEROO nie obsługuje sterownika własnościowego ATI (przynajmniej u mnie po instalacji tegoż sterownika X nie wstaje) ale przełączanie działa. Liczę na to że uda się tą niedogodność w niedługim czasie rozwiązać.
Czytałem na innej stronie że ten skrypt powinien działać również dla systemu NVIDIA Optimus, ale za to nie ręczę bo nie mam jak tego sprawdzić
Pozdrawiam.
chciałbym się wypowiedzieć o przełączaniu grafiki w Ubuntu. Posiadam laptopa MSI GE700, w którym mam zintegrowanego Intela oraz dyskretną ATI 5730. Polecam przejrzenie tego linka:
http://asusm51ta-with-linux.blogspot.com/
Zrobiłem wszystko według tego poradnika i przełączanie na prawdę działa

Czytałem na innej stronie że ten skrypt powinien działać również dla systemu NVIDIA Optimus, ale za to nie ręczę bo nie mam jak tego sprawdzić

Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
Witam raz jeszcze.
Znalazłem już wcześniej ten poradnik, o którym wspomniał kormoranmen. Fakt, wszystko chodziło świetnie. Dopóki nie zapragnąłem więcej i więcej i przez własną głupotę zainstalowałem sterowniki własnościowe. No i na starcie mam czarny ekran. Nie mam dostępu żadnego do terminala. Ctrl + Alt + [1..6] nie daje nic. Jakaś pomoc? Da się odpalić Ubuntu w bezpiecznym trybie graficznym przez GRUBa i odinstalować sterowniki własnościowe? Nie mam zamiaru trzeci raz stawiać od nowa systemu
Dzięki z góry!
Pozdrawiam!
Znalazłem już wcześniej ten poradnik, o którym wspomniał kormoranmen. Fakt, wszystko chodziło świetnie. Dopóki nie zapragnąłem więcej i więcej i przez własną głupotę zainstalowałem sterowniki własnościowe. No i na starcie mam czarny ekran. Nie mam dostępu żadnego do terminala. Ctrl + Alt + [1..6] nie daje nic. Jakaś pomoc? Da się odpalić Ubuntu w bezpiecznym trybie graficznym przez GRUBa i odinstalować sterowniki własnościowe? Nie mam zamiaru trzeci raz stawiać od nowa systemu

Dzięki z góry!
Pozdrawiam!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
U mnie działo się podobnie tzn ubuntu się załadował ale nie wstał X. Zrobiłem tak że w BIOSie wybrałem na sztywno kartę ATI, po restarcie ubuntu załadował się w trybie graficznym i tam w Dodatkowych sterownikach wyłączyłem sterowniki ATI. Restart, w BIOSie ustawiłem z powrotem na przełączanie karty i działa do tej pory.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
@kormoranmen
U mnie niestety nie jest tak prosto. W BIOSie nie mam opcji wybrania karty
To na pewno przez to, że Ty masz MSI, a ja mam HP. W każdym razie może uda mi się znaleźć w internecie jakiś update. Mógłbym tylko prosić Cię, żebyś napisał, jaki masz BIOS? Nazwę, wersję czy coś, co by mi jakoś pomogło. Może znajdę takowy na mojego HP-ka.
Dzięki!
EDIT:
Dałem radę. Po updacie BIOSa opcji wyboru karty co prawda nie było, ale Ubuntu podniósł się trochę dalej i miałem dostęp do konsoli
najpierw musiałem 'naprawić' /etc/rc.local, bo sterowniki ATI usunęły vgaswitcheroo i Ubuntu się gubił, bo nie mógł znaleźć pliku switch. Potem tylko:
i po sterownikach 
Tak z innej beczki. Nie wiecie, czy są jakieś sterowniki działające z hybrydowym układem GPU dla ATI? Bo bez nich vgaswitcheroo traci sens; na ATI nie mam żadnej akceleracji 3D. Nawet compiz nie chodzi
U mnie niestety nie jest tak prosto. W BIOSie nie mam opcji wybrania karty

Dzięki!
EDIT:
Dałem radę. Po updacie BIOSa opcji wyboru karty co prawda nie było, ale Ubuntu podniósł się trochę dalej i miałem dostęp do konsoli

cd /usr/share/ati
sudo sh ./fglrx-uninstall.sh

Tak z innej beczki. Nie wiecie, czy są jakieś sterowniki działające z hybrydowym układem GPU dla ATI? Bo bez nich vgaswitcheroo traci sens; na ATI nie mam żadnej akceleracji 3D. Nawet compiz nie chodzi

-
- Piegowaty Guziec
Widzę że temat nie jest łatwy. Poczytałem trochę w necie i widzę że trzeba się troche na temacie znać.... wiec trochę jestem przerażony a do 7demki nie chcę wracać.
kuba.w93 czy po przeinstalowaniu BIOSu miałeś możliwość pełnego wyłączenia kart. Podobnie jak u Cibie u mnie w BIOSIe nic nie moge zrobić. Zastanawiam się czy całkowicie nie wyłaczyć karty zintegrowanej z płytą główną. Podesłałbys info jak mozna zrobic update BIOSu byłbym wdzieczny.
Czasem przy włączonym laptopie jak zamknę pokrywę ekranu ekran sie wygasza, gdy otworze widzę tylko czarny ekran jak po instalacji sterowników. Może całkowite wyłaczenie jednej z kart by te problemy rozwiązało?
pozdrawiam
kuba.w93 czy po przeinstalowaniu BIOSu miałeś możliwość pełnego wyłączenia kart. Podobnie jak u Cibie u mnie w BIOSIe nic nie moge zrobić. Zastanawiam się czy całkowicie nie wyłaczyć karty zintegrowanej z płytą główną. Podesłałbys info jak mozna zrobic update BIOSu byłbym wdzieczny.
Czasem przy włączonym laptopie jak zamknę pokrywę ekranu ekran sie wygasza, gdy otworze widzę tylko czarny ekran jak po instalacji sterowników. Może całkowite wyłaczenie jednej z kart by te problemy rozwiązało?
pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
@mieto
Po updacie BIOSu opcji NIE przybyło. Po prostu Ubuntu wstało troszkę dalej (sam nie wiem dlaczego) i z konsoli usunąłem sterowniki. Co do samego update'u. Na stronie HP, tam gdzie ściąga się sterowniki, jest też zakładka 'BIOS'. Niestety, jak każdy sterownik na tamtej stronie, program do flashowania BIOSu jest na Windowsa. Nie widzę tam wersji DOSowej ani żadnej innej.
Co do pokrywy. Osobiście nie miałem takiego problemu, mimo że nie miałem włączonej jednej karty na stałe (bo przecież nie ma takiej opcji w BIOSie).
Ogólnie to sam też coś namieszałem. Chciałem na chama zmusić do działania fglrx, ale skończyło się na tym, że konsola mi się nie włącza (przez ctrl + alt + f1; mogę pisać, ale na ślepo) i w ogóle coś tam się sypie... Straszne problemy
Po updacie BIOSu opcji NIE przybyło. Po prostu Ubuntu wstało troszkę dalej (sam nie wiem dlaczego) i z konsoli usunąłem sterowniki. Co do samego update'u. Na stronie HP, tam gdzie ściąga się sterowniki, jest też zakładka 'BIOS'. Niestety, jak każdy sterownik na tamtej stronie, program do flashowania BIOSu jest na Windowsa. Nie widzę tam wersji DOSowej ani żadnej innej.
Co do pokrywy. Osobiście nie miałem takiego problemu, mimo że nie miałem włączonej jednej karty na stałe (bo przecież nie ma takiej opcji w BIOSie).
Ogólnie to sam też coś namieszałem. Chciałem na chama zmusić do działania fglrx, ale skończyło się na tym, że konsola mi się nie włącza (przez ctrl + alt + f1; mogę pisać, ale na ślepo) i w ogóle coś tam się sypie... Straszne problemy