net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

various
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: various »

A do samego debiana też można ? Elive jest płatny więc sobie podaruję ;)

PS. Dlaczego nowy smplayer nie radzi sobie płynnie z HD a stary (ten z repo ubuntu) tak ?
amrac
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: amrac »

Witajcie! Jestem nowy na forum, więc na wtępie się łanie witam i rzyczę wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

Co gorsze mam debiana, a nie ubuntu:) Zacząłem optymalizację mojego maleństwa Msi Wind U100 zgodnie z którąś z pierwszysch stron tego wątku ale nie jestem wstanie przez to przebrnąć. Czasem posługujecie się oczywistymi dla wtajemniczonych skrótami myślowymi np. nt. danego pliku a ja nie wiem gdzie on siedzi. W związku z powyższym mam pytania:

1. Czy te metody zadziałaja na Debianie z kernelem 2.6.30?
2. Gdzie siedzi "plik konfiguracyjny acpi-support" bo chce sprawdzić czy mam włączone laptop-mode (myślałem że o tym mówi cat /proc/sys/vm/laptop_mode)
3. Co do tych wsystich plików tekstowych ma np. taki Jupiter? On korzysta z tych konfiguracji czy ma jakieś swoje a tamtymi się nie przejmuje?
4. gmabooster sypie mi czymś takim:

Kod: Zaznacz cały

GMABooster for Linux (Version 0.9c)            Production Date: 06/25/2009
Copyright (C)2009 Vladimir Plenskiy              http://www.gmabooster.com

Notice: this is a totally free, non-expiring version of GMABooster program
If You really like GMABooster and use it often, please consider a donation

Detecting GMA 950 core clock...
Oops! GMABooster has not been able to decipher the hardware data!
Please notify support@gmabooster.com about this issue.
Please provide the below debug output:

34ab797c

Exiting. No setting has been applied 
To tyle narazie. Jedyne co mi się udało to wgrać xorg.conf i rzeczywiście jest poprawa tak ze 30% także dzięki:)
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: milansport »

A ja polecam nowe sterowniki do Realteka 8192se o numerku 0019. W porównaniu do wersji 0018 te sterowniki utrzymują moc połączenia na poziomie 100% i po pierwszych testach wydaję mi się, że działają stabilniej.

Z mojego dropboksa:
http://dl.dropbox.com/u/8741454/rtl8192 ... 010.tar.gz

Lub ze strony realteka:
http://www.realtek.com.tw/downloads/dow ... loads=true
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Już 0019 testuję od kilku dni. Rozwiązują nie tylko ten problem. Co do kernela, prawdopodobnie wypuszczę wersję bez wsparcia power top. Na najnowszym kernelu udało mi się uruchomić, działanie pełnego monitorowania wykorzystania energii, ale w połączeniu z innymi opcjami włączenie koniecznych tu modułów debugowania skutkuje czasem znacznym spadkiem wydajności i responsywności, np. na 1201n. Być może uda mi się ten problem rozwiązać w przyszłym tygodniu, ale jeśli nie zdążę wypuszczę kernel bez w/w modułów.

Pozdrawiam

EDIT:
co do nowego kernela ... testuje. Prawdopodobnie uda mi się rozwiązać problemy na jakie natrafiłem. Na chwile obecną przykład działania PowerTop i poziom zużycia energii przez Asusa 1201n na nowym kernelu + moje skrypty. działa tu i bluetooth i wifi ;)

PowerTop na 1201n

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
krzysueklolo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: krzysueklolo »

Witam
Zainstalowałem ubuntu 10.04 + Twój kernel ndiswrapper mam eeepc 1001HA i nie wiem czy to odpowiedni dla mojego laptopa?? + grub-acpi +instalator-xorg.conf-Intel +compiz-ext73-ubu-10.04-Intel i problem jest taki doinstalowałem sobie Docky i wywaliło mi errora coś tam z 3D jak moge sprawdzić czy jest zainstalowana poprawnie moja karta graficzna lub jak ktoś ma to sterownik do karty intel gma 945
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Raphael_13
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: Raphael_13 »

Przybywam z tematu o mikrofonie w Asusie.
Po instalacji nowego jądra i wszystkich innych rzeczy, nie działa mi klawisz zmniejszania jasności. Ściślej - ściemnia ekran, ale zaraz nadaje mu maksymalną jasność. Próbowałem przywrócić xorg.conf, ale to nic nie dało. Pod 9.0 i 9.5 było to samo. Nie mogłem tego naprawić ani usuwając kernel, ani ustawiając backup xorg.conf. A mikrofon jak nie działał, tak nie działa. Aha, poza tym mój skrót odpalający terminal przestał działać.

Nie mam pojęcia, jak to naprawić, więc chyba pozostaje tylko reinstall. Znowu -.-
Prz 3, 5nn
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

krzysueklolo pisze:Witam
Zainstalowałem ubuntu 10.04 + Twój kernel ndiswrapper mam eeepc 1001HA i nie wiem czy to odpowiedni dla mojego laptopa?? + grub-acpi +instalator-xorg.conf-Intel +compiz-ext73-ubu-10.04-Intel i problem jest taki doinstalowałem sobie Docky i wywaliło mi errora coś tam z 3D jak moge sprawdzić czy jest zainstalowana poprawnie moja karta graficzna lub jak ktoś ma to sterownik do karty intel gma 945
Proszę o pomoc
jaka maszyna ?

EDIT:
Raphael_13 pisze:Przybywam z tematu o mikrofonie w Asusie.
Po instalacji nowego jądra i wszystkich innych rzeczy, nie działa mi klawisz zmniejszania jasności. Ściślej - ściemnia ekran, ale zaraz nadaje mu maksymalną jasność. Próbowałem przywrócić xorg.conf, ale to nic nie dało. Pod 9.0 i 9.5 było to samo. Nie mogłem tego naprawić ani usuwając kernel, ani ustawiając backup xorg.conf. A mikrofon jak nie działał, tak nie działa. Aha, poza tym mój skrót odpalający terminal przestał działać.

Nie mam pojęcia, jak to naprawić, więc chyba pozostaje tylko reinstall. Znowu -.-
ACPI uruchomione ? hmm a zmieniałeś ustawienia mikrofonu z poziomu alsamixer ?

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Raphael_13
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

W alsamixerze nic nie robiłem, wszystko domyślne. ACPI... Tak, uruchomiłem Twój skrypt grub-acpi.
Prz 3, 5nn
krzysueklolo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: krzysueklolo »

Mam ASUSA EeePC 1001HA Atom 1.6 1GB RAM grafika intel gma 945 wifi Ralink 2860 proszę o porade co dokładnie zainstalować z Twoich rzeczy ??
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Raphael_13 pisze:W alsamixerze nic nie robiłem, wszystko domyślne. ACPI... Tak, uruchomiłem Twój skrypt grub-acpi.
zatem w konsoli: alsamixer

a tam F4 i zmieniasz ustawienia mikrofonu i tu naciśnij H dostaniesz objaśnienia co jaki klawisz na klawiaturze zmienia i pozmieniaj lewy prawy kanał w Capture oraz Mic Boost, Esc wychodzisz i sprawdzasz, czy ustawił prawidłowo ... było już kilka razy o tym.

Pozdrawiam

PS. hmm używasz Ubuntu 10.04, tak ?

wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: wojciechr »

Panowie działał i przestał działać mi skrót wyłączający touchpada . Komunikat: Wystąpił błąd podczas próby uruchomienia programu (touchpad-disable),
który jest powiązany z kluczem (XF86Tools)"

Asus 1001ha, Ubuntu 10.10, jądro ext73 11.1. Macie pomysł co zrobić?
Awatar użytkownika
Raphael_13
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

PS. hmm używasz Ubuntu 10.04, tak ?
Nie, 10.10. 10.04.1 bodajże mam na stacjonarnym.
Prz 3, 5nn
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: sir_herrbatka »

@wojciechr

spróbuj uruchomić touchpad-disable w konsoli
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04

Post autor: wojciechr »

touchpad-disable: command not found
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

krzysueklolo pisze:Mam ASUSA EeePC 1001HA Atom 1.6 1GB RAM grafika intel gma 945 wifi Ralink 2860 proszę o porade co dokładnie zainstalować z Twoich rzeczy ??
skrypt kernela ze sterownikiem ralinka + cpufreqd + xorg.conf dla intela, skrypt wyłączający apparmor, grub-acpi.

Panowie znalazłem problem w BFS (opisze go Con`owi), polegający na znacznych skokach wydajności na maszynach 4 wątkowych/rdzeniowych (coraz większa liczba procesorów). Zatem na chwile obecną opóźniam wyjście nowego kernela. Ponadto testuje już 2.6.37 i powiem szczerze, ze nawet na standardowym CFS + CFQ sprawuje se naprawdę nieźle ... może responsywność jest niższa od BFQ + BFS + patch Con`a podwyższający responsywność przy obciążeniu nice (ten o przywrócenie którego prosiłem Stevena Barretta), ale właśnie wydajność, przy moich ustawieniach jest zawsze na bardzo wysokim poziomie ... i odczuwalnie wyższym niż 2.6.36 (nie wspominając o 2.6.35). Zatem nie wiem, czy nie poczekam do wyjścia stabilnej wersji 2.6.37 i wtedy wypuszczę kernel oparty o źródła Vanila ... oczekując jednocześnie na informacje od Cona Kolivasa, co do BFS.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze w nowym 2011, aby dał on nam zdrowie, szczęście, więcej "środków finansowych" ;) i ... szybszych kerneli oraz mi nowych pomysłów na optymalizacje ;).

EDIT:
odnośnie 2.6.37 ... zmieniłem trochę konfiguracja i ... hmmm wydajności po prostu zmiata ;) ... wstępne testy - gry (wine i natywne) działają nawet do 15 (incydentalnie nawet 20) % szybciej w stosunku do 11.1 ;). Widać będzie dobry kernel o olbrzymim potencjale ;)

Pozdrawiam

Vazz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: Vazz »

Czy mozna prosić o zamieszczenie wyników jakichś wybranych, w miarę miarodajnych testów z aplikacji phoronix test suite wykonanych na ostatnim dostępnym publicznie kernelu, na asusie 1201n?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Postaram się takie testy zrobić ... być może w przyszłym roku ;). Po udostępnieniu nowego kernela. Kolejne testy, być może już zrobię w oparciu o nowa platformę - OpenBenchmarking.org
Pozdrawiam

Vazz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: Vazz »

W takim razie porównamy wydajność ubuntu i archlinuxa na 1201n ;)
yven
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: yven »

Witam
Zainstalowałem kernel Kernel 2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs z driverem Realinka.
Niestety moduł się nie ładuje.
Przy modprobe rt3090sta w logach pojawia się błąd:
rt3090sta: version magic '2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs SMP preempt mod_unload ATOM ' should be '2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs SMP preempt mod_unload ATOM '
modinfo rt3090sta podaje komunikat:
filename: /lib/modules/2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs/kernel/drivers/net/wireless/rt3090sta.ko
version: 2.3.1.7
license: GPL
srcversion: 7AD3EDAB8F05EF152E92330
alias: pci:v00001814d00003092sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001814d00003091sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001814d00003090sv*sd*bc*sc*i*
depends: cfg80211
vermagic: 2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs SMP preempt mod_unload ATOM
parm: mac:rt28xx: wireless mac addr (charp)

vermagic podaje inną wersję jądra.

U mnie jest coś nie tak w konfiguracji czy jest jakiś błąd pakicie?
Przy poprzenich kernelach sterownik ładuje się poprawnie.
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: elmer »

e X t 7 3 pisze:Jeśli widzisz po instalacji wersji x.3 pakietów o jakich mowa spowolnienie systemu, to najlepiej wykonać w konsoli (o ile masz te pakiety w var/...:

cd /var/cache/apt/archives/

a następnie:

sudo dpkg -i --force-all udev_151-12.2_i386.deb libudev0_151-12.2_i386.deb libgudev-1.0-0_1%3a151-12.2_i386.deb
!!!! UWAGA przed downgradem potestować system, nie zwalnia nie robić tego !!!!
Pozdrawiam
Witam.
Od jakiegoś czasu unikałem instalacji aktualizacji bibliotek udev ale tym razem przeoczylem i jak wczesniej glxgears mialem do 18000 co 5 sekund to teraz mam 300... I system zauwazalnie wolniej pracuje...
Probowalem postapic zgodnie z powyzszym ale otrzymuje taki wynik:

Kod: Zaznacz cały

elmer@elmer-laptop:~$ cd /var/cache/apt/archives/
elmer@elmer-laptop:/var/cache/apt/archives$ sudo dpkg -i --force-all udev_151-12.2_i386.deb libudev0_151-12.2_i386.deb libgudev-1.0-0_1%3a151-12.2_i386.deb
[sudo] password for elmer: 
dpkg: błąd przetwarzania udev_151-12.2_i386.deb (--install):
 brak dostępu do archiwum: No such file or directory
dpkg: błąd przetwarzania libudev0_151-12.2_i386.deb (--install):
dpkg: błąd przetwarzania libgudev-1.0-0_1%3a151-12.2_i386.deb (--install):
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 udev_151-12.2_i386.deb
 libudev0_151-12.2_i386.deb
 libgudev-1.0-0_1%3a151-12.2_i386.deb
elmer@elmer-laptop:/var/cache/apt/archives$ 
Co zrobic aby ta komenda zadzialala?
Pozdrawiam w nowym roku :)

Wychodzi na to ze nie mam tych starszych, lepiej dzialajacych paczek w systemie. I niestety nie moge znalezc ich na sieci do sciagniecia...
Bylby ktos tak wdzieczny i gdzies je wystawil?
Bo inaczej nie bede mogl ich przywrocic... :(
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”