Brak możliwości podglądu zawartości USB flash

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
slawek.kasinski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Brak możliwości podglądu zawartości USB flash

Post autor: slawek.kasinski »

Pomocy.

Dostaję szału. Zakupiłem Netbook Asus EEE PC 1015PEM bez systemu operacyjnego celem zainstalowania Ubuntu 10.10. Instalacja i aktualizacja systemu poszła pomyślnie. Problem pojawia się przy próbie otwarcia pamięci flash USB (pen drive). Pomimo tego, że w menadżerze dysków pamięć flash pojawia się, nie można jej otworzyć, przejrzeć zawartości. Czasami, ale bardzo bardzo rzadko odpala się automatycznie i wtedy wszystko jest okej. Ubuntu jest jedynym zainstalowanym systemem na "kompie".

Bardzo proszę o pomoc. Chciałbym, żeby po włożeniu do gniazda USB pamięć flash była automatycznie wykrywana i odpalana (jak w MS Win). Przychodzi do mnie dużo studentów z różnymi e-dokumentami i muszę być gotów im pomóc.

Pozdrawiam

Sławek K.
brpitr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Odp: Brak możliwości podglądu zawartości USB flash

Post autor: brpitr »

Sprawdź czy ten sam problem jest z innymi flashami, jeśli nie to problem leży w pamięci usb. Linuch jest "wybredny" i nieraz wystarczy jakiś błąd w systemie plików na flashu i nie da się otworzyć, choć pod windows dostęp jest.
slawek.kasinski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mam kilka flashy i, niestety, system żadnego nie widzi. Dzięki za odpowiedź.

Edit: Tzn. w zasadzie widzi, ale nie otwiera. Kiedy w menadżerze dysków klikam "zamontuj dysk" wyskakuje error w stylu: "disk is already mounted".
brpitr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: brpitr »

Sprawdzałeś oczywiście wszystkie złącza USB ?
Jeśli tak to może być jakiś bug w 10.10 , sprawdź na liveCD 10.04 czy ten sam problem występuje. Jeśli nie to może lepiej będzie przejść na wydanie LTS. Ostatnio jesienne wydania ubuntu są niedopracowane.
slawek.kasinski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam
Wydaje mi się, że na chwilę obecną sprawa jest nieaktualna. Przeinstalowalem Ubuntu 10.10 Netbook na Desktop i... wszystko śmiga. Wydaje mi się, że zaczęło się chrzanić jak zainstalowalem z Ubumatic pakiety rozszerzone. Zauważyłem, że problem z usb ma sporo osób i nikt konkretnie nie umie pomóc. W każdym bądź dziękuję za zainteresowanie, nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”