Witam Kolegów,
problem dotyczy karty Creative X-FI Elite Pro: po instalacji Mandarynki dźwięk działa, ale trzeszczy, co na drugim systemie: xp nie ma w ogóle miejsce. Moje pytanie brzmi: czy da się coś z tym zrobić?
Wyczytałem, że można instalować alse zamiast pulseaudio, ale tak właściwie nie wiem czy to coś da, a po drugie nie wiem jak się do tego wziąść.
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Creative X-Fi Elite - trzeszczący dźwięk
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: Creative X-Fi Elite - trzeszczący dźwięk
Na początek radzę sprawdzić, czy na którymś z mikserów (alsamixer / mikser PulseAudio) nie masz wzmocnienia sygnału ustawionego na 100%. Takie ustawienie często kończy się zniekształceniami, trzaskami i tym podobnymi "atrakcjami".
Work less, climb more 

- polisz
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Creative X-Fi Elite - trzeszczący dźwięk
Dzięki @k2cl za odpowiedź.
Zainstalowałem DeadBeef i wszystko jest dobrze po ustawieniu ALSA OUTPUT oraz creative na wyjście, bo na domyślnym urządzeniu występują te zniekształcenia.
I moje pytanie: jak ustawić domyślne urządzenie na creative? Bo mam integrę i zapewne to ona działa domyślnie i powoduje problem. W ustawieniach dźwiękowych wyłączyłem ją co prawda, ale to nic nie daje.
Co prawda
Pozdrawiam.
EDIT:
Ustawiłem wyjście 5.0 Analog, zamiast 5.1 i dźwięk chodzi czysto, no ale brak możliwości regulacji kanałów trochę jest drażniący. No ale coś za coś.
Pozdrawiam.
Zainstalowałem DeadBeef i wszystko jest dobrze po ustawieniu ALSA OUTPUT oraz creative na wyjście, bo na domyślnym urządzeniu występują te zniekształcenia.
I moje pytanie: jak ustawić domyślne urządzenie na creative? Bo mam integrę i zapewne to ona działa domyślnie i powoduje problem. W ustawieniach dźwiękowych wyłączyłem ją co prawda, ale to nic nie daje.
Co prawda
creative jest na pozycji "0", ale i tak w systemie, piszczenie nie ustępujeproc/asound/card
Pozdrawiam.
EDIT:
Ustawiłem wyjście 5.0 Analog, zamiast 5.1 i dźwięk chodzi czysto, no ale brak możliwości regulacji kanałów trochę jest drażniący. No ale coś za coś.
Pozdrawiam.