Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
Generalnie zależy jak bardzo obciążasz swój komputer i czy używasz hibernacji. Ja mam 1 GB ramu i 1 GB swapu i działa.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Takie pytanie. Mam dysk twardy 320gb, jest tylko jedna partycja(ext4), na niej ubuntu 10.10. Chcę zainstalować windowsa 7 ultimate. Teraz pytanie-da się to zrobić np. na dysku twardym przenośnym, tak, by windows startował po podłączeniu tego dysku? Czy będzie jakieś zmniejszenie szybkości?
Ale wracając do głównego pytania-jak podzielić dysk na partycje, skoro na nim pracuje linux, a nie chcę go usuwać? Myślę nad podziałem 200gb dla windowsa(NTFS) i 100gb dla linuxa(ext4). Czy jest mi coś jeszcze potrzebne? Oczywiście nie chciałbym tracić linuxa i instalować go od początku.
Ale wracając do głównego pytania-jak podzielić dysk na partycje, skoro na nim pracuje linux, a nie chcę go usuwać? Myślę nad podziałem 200gb dla windowsa(NTFS) i 100gb dla linuxa(ext4). Czy jest mi coś jeszcze potrzebne? Oczywiście nie chciałbym tracić linuxa i instalować go od początku.
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
uruchomić dysk z płytki LiveCD i robić to programem Gparted który jest w system/administracjajak podzielić dysk na partycje, skoro na nim pracuje linux, a nie chcę go usuwać?
Jeśli to chcesz zrobić na istniejącym dysku 320 GB to musiałbyś najpierw zmienić rozmiar partycji i zwolnić miejsce na początku dysku bo Windows prawdopodobnie instaluje się tylko na pierwszej partycji.
Po zwolnieniu miejsca stworzyć nową partycję ntfs i nadać jej flagę boot.
Zainstalować Windowsa i później będziesz musiał odzyskać gruba aby dostać się do Ubuntu.
Jak odzyskać gruba było wiele razy na forum.
Nie wiem jak z Vistą i Windows7 ale o ile się nie mylę Windows XP nie wystartuje z dysku usb bo musi być instalowany na pierwszej partycji dysku głównego w odróżnieniu od Linuxa któremu jest obojętne na której partycji go zainstalujesz.
Uwaga.
Tego typu operacje są potencjalnie niebezpieczne dlatego powinno się robić kopie ważnych danych przed mieszaniem w partycjach.
Jeśli instalujesz od nowa Ubuntu to radzę zrobić dla niego 3 partycje na 1 partycji rozszerzonej.
1. system
2. home
3. swap
wtedy system jest na oddzielnej partycji niż dane i w czasie nowej instalacji pozostają zachowane dane i ustawienia programów.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
Witam
Chcę zainstalować ubuntu na netboku. Instalacja razem z windą ale chciałbym aby program rozruchowy był na penie. Czyli jak wkładam pena to mogę odpalić linuksa, a jak go nie ma to odpala się winda. Kiedyś miałem mandriwe i pamiętam że podczas instalacji była taka możliwość .
Chcę zainstalować ubuntu na netboku. Instalacja razem z windą ale chciałbym aby program rozruchowy był na penie. Czyli jak wkładam pena to mogę odpalić linuksa, a jak go nie ma to odpala się winda. Kiedyś miałem mandriwe i pamiętam że podczas instalacji była taka możliwość .
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
W Ubuntu pod koniec partycjonowania jest możliwość wybrania opcji zaawansowanych (gdzieś u dołu przycisk) i tam wybiera się miejsce dla GRUBa. Musi być wtedy podpięty pen i wtedy zaznaczasz go, np. /dev/sdd
Jeśli dojdziesz do ekranu podsumowującego zmiany, to poczytaj wszystko uważnie, bo w tym miejscu można jeszcze wrócić zanim potwierdzi się wszystkie zmiany.
Jeśli dojdziesz do ekranu podsumowującego zmiany, to poczytaj wszystko uważnie, bo w tym miejscu można jeszcze wrócić zanim potwierdzi się wszystkie zmiany.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za odp. jak zainstaluje z pozytywnym rezultatem to dam znać 

- sHChypp
- Sędziwy Jeż
Teraz moje pytanie.
Odnośnie obowiązku stworzenia partycji /home, było pisane tutaj w co drugim poście.
Mnie natomiast zastanawia partycja /usr. Jak wiadomo, służy ona do instalacji softu. Noszę się z zamiarem postawienia dodatkowej dystrybucji (Mint 10), więc zastanawia mnie, czy programy zainstalowane pod 10.10, jeśli stworzę oddzielną partycję /usr, będą 'widoczne' w Mincie?
Odnośnie obowiązku stworzenia partycji /home, było pisane tutaj w co drugim poście.
Mnie natomiast zastanawia partycja /usr. Jak wiadomo, służy ona do instalacji softu. Noszę się z zamiarem postawienia dodatkowej dystrybucji (Mint 10), więc zastanawia mnie, czy programy zainstalowane pod 10.10, jeśli stworzę oddzielną partycję /usr, będą 'widoczne' w Mincie?
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
Witam!
Jeszcze nie posiadam ubuntu (ani żadnego innego linuxa) , ale przymierzam się do instalacji. W związku z tym mam pytanie..
Posiadam 7-demkę Home Premium, aktualizowaną z Visty wgranej na laptopa. Nie chcę jej usuwać, a obok zainstalować Ubuntu 10.10 Malinowa Mandarynka, którą mam nagraną ze strony ubuntu.pl. Nie wiem jak mam podzielone partycje, mogę zapuścić ubuntu z płyty i wpisać coś do konsoli, sprawdzić do wyjdzie. W windzie mam dyski C: i E:, oraz niewidzialny jakiś od Toshiby (jego też nie chcę usuwać). Czy mogę zainstalować linux-a nie mieszając w partycjach za bardzo? Nie zależy mi na danych, mam backup, tylko na Windowsie żeby nie zniknął i to coś (chyba chodzi o odzyskiwanie).
P.S: Nie wiedziałem, czy zakładać nowy temat, piszę tu.
P.S 2: Wiem, że piszę niezrozumiale, po prostu powiedzcie co wpisać do konsoli..
Pozdrawiam,
pawelek99992.
Jeszcze nie posiadam ubuntu (ani żadnego innego linuxa) , ale przymierzam się do instalacji. W związku z tym mam pytanie..
Posiadam 7-demkę Home Premium, aktualizowaną z Visty wgranej na laptopa. Nie chcę jej usuwać, a obok zainstalować Ubuntu 10.10 Malinowa Mandarynka, którą mam nagraną ze strony ubuntu.pl. Nie wiem jak mam podzielone partycje, mogę zapuścić ubuntu z płyty i wpisać coś do konsoli, sprawdzić do wyjdzie. W windzie mam dyski C: i E:, oraz niewidzialny jakiś od Toshiby (jego też nie chcę usuwać). Czy mogę zainstalować linux-a nie mieszając w partycjach za bardzo? Nie zależy mi na danych, mam backup, tylko na Windowsie żeby nie zniknął i to coś (chyba chodzi o odzyskiwanie).
P.S: Nie wiedziałem, czy zakładać nowy temat, piszę tu.
P.S 2: Wiem, że piszę niezrozumiale, po prostu powiedzcie co wpisać do konsoli..

Pozdrawiam,
pawelek99992.
- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Kontakt:
Konsoli nie trzeba, wystarczy poszukac GParted w menu (ew. jak tak bardzo chcesz to gparted w konsoli
).
Na poczatku dysku powinna byc partycja toshiby. Dalej Windows. Za nim reszta partycji.
Usun lub zmniejsz partycje, z ktorej miejsce chcesz przeznaczyc na Ubuntu. Z wolnego miejsca utworz partycje rozszerzona (extended), a na niej 3 dyski: jakie? - to masz w co drugim poscie tego tematu.

Na poczatku dysku powinna byc partycja toshiby. Dalej Windows. Za nim reszta partycji.
Usun lub zmniejsz partycje, z ktorej miejsce chcesz przeznaczyc na Ubuntu. Z wolnego miejsca utworz partycje rozszerzona (extended), a na niej 3 dyski: jakie? - to masz w co drugim poscie tego tematu.
- OBRONCA
- Piegowaty Guziec
Tak Ponieważ UBUNTU i MINT należą do rodziny DEBIANA.sHChypp pisze:Teraz moje pytanie.
Damnare super seaculum. APOPOMPAEUS coeli tenebrarum!!!!! Inferimum Inferni. Sun Virtuti Nula Est Via Invia.
- sHChypp
- Sędziwy Jeż
Ok, dzięki za potwierdzenie mojego myślenia.
Idąc dalej, jeśli zainstaluję (na kolejnej /) Debiana, też powinno być ok, prawda?
Natomiast co z innymi distro? Suse, Mandriva czy Fedora ? Bo te najbardziej mnie interesują jeśli chodzi o testowanie...
Idąc dalej, jeśli zainstaluję (na kolejnej /) Debiana, też powinno być ok, prawda?
Natomiast co z innymi distro? Suse, Mandriva czy Fedora ? Bo te najbardziej mnie interesują jeśli chodzi o testowanie...
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: ARM
Witam
Jestem nowy na forum, i w temacie linuxa również. Chciałbym się dowiedzieć czy dobrze rozumuje. Potrzebuje 2 systemów operacyjnych linux (ubuntu 10.10) i windows 7.
Czy partycje np.
1Partycja:80gb - Windows 7.
2Partycja:40gb-Ubuntu (tam na dole punkt montowania "/"?)
3Partycja: 110gb(/home)
4 Swap.
Czy tak by było dobrze?
A nie można by na przykłąd zrobić tak żebym miał jeden dysk wspólny? czy lepiej poprostu zostawić większą partycję po windowsa i tam na pulpicie trzymać dane?
Proszę o szybką odpowiedź.
Jestem nowy na forum, i w temacie linuxa również. Chciałbym się dowiedzieć czy dobrze rozumuje. Potrzebuje 2 systemów operacyjnych linux (ubuntu 10.10) i windows 7.
Czy partycje np.
1Partycja:80gb - Windows 7.
2Partycja:40gb-Ubuntu (tam na dole punkt montowania "/"?)
3Partycja: 110gb(/home)
4 Swap.
Czy tak by było dobrze?
A nie można by na przykłąd zrobić tak żebym miał jeden dysk wspólny? czy lepiej poprostu zostawić większą partycję po windowsa i tam na pulpicie trzymać dane?
Proszę o szybką odpowiedź.
-
- Piegowaty Guziec
Witam
Mam problem. Chciałbym zrobić coś takiego na c:windows 7 na d:windows xp i na e:ubuntu i teraz prosze o pomoc w jaki sposób to zrobić jaki system plików dać itp. i jeszcze czy da się jedną partycję wspólną do windy i linuxa tzn. taką że mógł bym odczytywać pliki z niej z obydwóch os?? mam dwa dyski fizyczne i 6 partycji i jak z bootmenu itp. dziękuję za pomoc
Mam problem. Chciałbym zrobić coś takiego na c:windows 7 na d:windows xp i na e:ubuntu i teraz prosze o pomoc w jaki sposób to zrobić jaki system plików dać itp. i jeszcze czy da się jedną partycję wspólną do windy i linuxa tzn. taką że mógł bym odczytywać pliki z niej z obydwóch os?? mam dwa dyski fizyczne i 6 partycji i jak z bootmenu itp. dziękuję za pomoc

- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
@franek6789: Poszukaj w Ubuntu Tweak.
EDIT:
@niewazne: Partycje mogą tak zostać. Możesz też zrobić dodatkowy dysk wspólny, ale koniecznie w formacie NTFS lub FAT.
EDIT:
@koles28: Instalujesz w kolejnosci: winXP, win7, ubuntu. Wtedy będziesz miał od razu poprawnie skonfigurowany bootloader. Windowsy tworzysz na partycjach podstawowych NTFS, Do ubuntu stwórz partycję rozszerzoną, na której umieścisz 3 dyski logiczne:
system - punkt montowania / - format ext4
katalog użytkowników - punkt /home - format ext4
swap - foramt SWAP
Drugi dysk fizyczny użyłbym do danych wspólnych, będących na partycji FAT lub NTFS.
EDIT:
@niewazne: Partycje mogą tak zostać. Możesz też zrobić dodatkowy dysk wspólny, ale koniecznie w formacie NTFS lub FAT.
EDIT:
@koles28: Instalujesz w kolejnosci: winXP, win7, ubuntu. Wtedy będziesz miał od razu poprawnie skonfigurowany bootloader. Windowsy tworzysz na partycjach podstawowych NTFS, Do ubuntu stwórz partycję rozszerzoną, na której umieścisz 3 dyski logiczne:
system - punkt montowania / - format ext4
katalog użytkowników - punkt /home - format ext4
swap - foramt SWAP
Drugi dysk fizyczny użyłbym do danych wspólnych, będących na partycji FAT lub NTFS.
-
- Piegowaty Guziec
"Do ubuntu stwórz partycję rozszerzoną, na której umieścisz 3 dyski logiczne" tego nie zrozumiałem
a jak tak zainstaluje to nie będę miał problemu z bootmenu nie będę musiał jakiegoś boot menadżera użyć??

- sHChypp
- Sędziwy Jeż
Powracam z moim pytaniem odnośnie partycji /usr...
Co do współużytkowania tej partycji przez Ubuntu i Minta, to też nie jest wesoło. W czasie instalacji obydwa distro krzyczą, że partycja nie została oznaczona jako "do formatowania" i uprzedzają, że niektóre katalogi zostaną wykasowane bądź nadpisane. Tak jest przykładowo z katalogiem /usr/lib.
Summa summarum, zainstalowałem U 10.10, potem Minta (10 - Julia) (który de facto wykrzyczał się o to, o czym pisałem wcześniej). Po powtórnym uruchomieniu Ubuntu (czyli po instalce Minta) otrzymałem Ubuntu z wyglądem Minta (tapety, menusy, wszystkie programy...)
Czy ktoś mógłby mi rzeczowo opisać w czym problem i jak podzielić dysk by nic się nie krzaczyło i systemy mogły współdzielić programy z /usr ?
Co do współużytkowania tej partycji przez Ubuntu i Minta, to też nie jest wesoło. W czasie instalacji obydwa distro krzyczą, że partycja nie została oznaczona jako "do formatowania" i uprzedzają, że niektóre katalogi zostaną wykasowane bądź nadpisane. Tak jest przykładowo z katalogiem /usr/lib.
Summa summarum, zainstalowałem U 10.10, potem Minta (10 - Julia) (który de facto wykrzyczał się o to, o czym pisałem wcześniej). Po powtórnym uruchomieniu Ubuntu (czyli po instalce Minta) otrzymałem Ubuntu z wyglądem Minta (tapety, menusy, wszystkie programy...)
Czy ktoś mógłby mi rzeczowo opisać w czym problem i jak podzielić dysk by nic się nie krzaczyło i systemy mogły współdzielić programy z /usr ?
- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Jeśli zainstalujesz w podanej kolejności to będziesz mie GRUB od razu gotowego do dzaiłania. Jeśli w innej kolejności to będziesz się musiał pobawić w nadpisywanie MBR.koles28 pisze:"Do ubuntu stwórz partycję rozszerzoną, na której umieścisz 3 dyski logiczne" tego nie zrozumiałema jak tak zainstaluje to nie będę miał problemu z bootmenu nie będę musiał jakiegoś boot menadżera użyć??
Na dysku mogą istnieć max 4 partycje, czyli 4 podstawowe (primary) lub 3 podstawowe i jedna rozszerzona (extended). Możn powiedzieć, że partycja rozszerzona działa jak wirtualna dysk, na którym możesz tworzyć dowolną ilość partycji (tzw. dysków logicznych).
Przykaład http://i49.tinypic.com/a0auxh.jpg
sda1 jest podstawowa
sda2 jest rozszerzona i posiada 1 dysk logiczny sda5
-
- Piegowaty Guziec
a jak utworzyć rozszerzona??
- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Przy tworzeniu nowej partycji masz masz do wyboru: Primary (podstawowa, domyslnie zaznaczona) i Extended (rozszerzona). Jest to w tym samym oknie co wybor rozmiaru czy systemu plikow.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
Więc na moim dysku sda (innego nie mam) zrobiłem w g-parted coś takiego:kondziu jah pisze:Konsoli nie trzeba, wystarczy poszukac GParted w menu (ew. jak tak bardzo chcesz to gparted w konsoli).
załącznik txt..
Może być?? Poprawcie mnie, bo wiem, że daję złe proporcje

A, mam jeszcze takie jedno pytanko, jak się będzie wybierało te partycje podczas instalacji.. Czy Ubuntu 10.10 (Malinowa Mandarynka) sam je znajdzie, czy jak?? Kompletnie się na tym nie znam, jedyne co mam to dobre chęci i komputer

Pozdrawiam..
- Załączniki
-
partycje.txt
- (971 Bajtów) Pobrany 138 razy