net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

yven pisze:Witam
Zainstalowałem kernel Kernel 2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs z driverem Realinka.
Niestety moduł się nie ładuje.
Przy modprobe rt3090sta w logach pojawia się błąd:
rt3090sta: version magic '2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs SMP preempt mod_unload ATOM ' should be '2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs SMP preempt mod_unload ATOM '
modinfo rt3090sta podaje komunikat:
filename: /lib/modules/2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs/kernel/drivers/net/wireless/rt3090sta.ko
version: 2.3.1.7
license: GPL
srcversion: 7AD3EDAB8F05EF152E92330
alias: pci:v00001814d00003092sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001814d00003091sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001814d00003090sv*sd*bc*sc*i*
depends: cfg80211
vermagic: 2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs SMP preempt mod_unload ATOM
parm: mac:rt28xx: wireless mac addr (charp)

vermagic podaje inną wersję jądra.

U mnie jest coś nie tak w konfiguracji czy jest jakiś błąd pakicie?
Przy poprzenich kernelach sterownik ładuje się poprawnie.
hmm rzeczywiście wygląda jak by stary pakiet wsadzał ... sprawdzę to.

EDIT:
elmer pisze:Witam.
Od jakiegoś czasu unikałem instalacji aktualizacji bibliotek udev ale tym razem przeoczylem i jak wczesniej glxgears mialem do 18000 co 5 sekund to teraz mam 300... I system zauwazalnie wolniej pracuje...
Probowalem postapic zgodnie z powyzszym ale otrzymuje taki wynik:

Kod: Zaznacz cały

elmer@elmer-laptop:~$ cd /var/cache/apt/archives/
elmer@elmer-laptop:/var/cache/apt/archives$ sudo dpkg -i --force-all udev_151-12.2_i386.deb libudev0_151-12.2_i386.deb libgudev-1.0-0_1%3a151-12.2_i386.deb
[sudo] password for elmer: 
dpkg: błąd przetwarzania udev_151-12.2_i386.deb (--install):
 brak dostępu do archiwum: No such file or directory
dpkg: błąd przetwarzania libudev0_151-12.2_i386.deb (--install):
dpkg: błąd przetwarzania libgudev-1.0-0_1%3a151-12.2_i386.deb (--install):
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
 udev_151-12.2_i386.deb
 libudev0_151-12.2_i386.deb
 libgudev-1.0-0_1%3a151-12.2_i386.deb
elmer@elmer-laptop:/var/cache/apt/archives$ 
Co zrobic aby ta komenda zadzialala?
Pozdrawiam w nowym roku :)

Wychodzi na to ze nie mam tych starszych, lepiej dzialajacych paczek w systemie. I niestety nie moge znalezc ich na sieci do sciagniecia...
Bylby ktos tak wdzieczny i gdzies je wystawil?
Bo inaczej nie bede mogl ich przywrocic... :(
hmm a tam czasem chipset nVidii masz Pan ?

Pozdrawiam

PS. ostatnio "męczę" dość ostro kernel 2.6.37-rcX ... i najprawdopodobniej kolejny kernel będzie bazował na konfiguracji CFS + BFQ ... wydajność wprost powala ;). Responsywność troszkę gorsza niż pod BFS, ale w/w ostatnio ma jakieś problemy na architekturze wielordzeniowej. Dlatego najprawdopodobniej wypuszczę kernel w oparciu, m.in. o w/w konfigurację. Co do BFQ, to jest on czasem wydajniejszy, czasem mniej wydajny od CFQ ... ale co by nie mówić jego responsywność po prostu zabija CFQ, już nikt nie będzie mówił, że scheduler I/O dusi Linuksa (przy standardowych zadaniach) ;). Ponadto jego mała zasobożerność bardzo odbija się w grach. W stosunku do CFQ - przy odpowiedniej konfiguracji kernela, potrafi dodatkowo poprawić wydajność o ok. 5 - 10 %, co np. oznacza, ze zamiast 38 fps mamy 42, a zamiast np. 19, mamy 21 fps, zamiast 16 np. 18 fps, co już bywa odczuwalne.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: elmer »

e X t 7 3 pisze: hmm a tam czasem chipset nVidii masz Pan ?

Pozdrawiam
Tak. Mam asusa 1201n. Czytalem dzisiaj rozne fora i chyba wiem co powoduje ze mam tylko 300 klatek. Wlaczone v-sync :)
Sprawdze w domu.
Oraz chyba udalo mi sie znalezc gdzies na sieci te poprzednie wersje bibliotek udev tak wiec sprawa chyba juz rozwiazana.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Hnn sądzę, że te 300 to raczej brak akceleracji Nvidii. Sprawdź Pan jakie jest wynik glxinfo. jeśli masz:
ext73@ext73-10-04:~$ glxinfo
name of display: :0.0
display: :0 screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.4
server glx extensions:
wtedy jest oki ... jeśli byłoby:
ext73@ext73-10-04:~$ glxinfo
name of display: :0.0
display: :0 screen: 0
direct rendering: No
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.4
server glx extensions:
Wtedy należy przeinstalować sterowniki Nvidii.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
tomith
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: tomith »

Witam
Zainstalowałem na 1215n ostatnią wersję kernela, widać odczuwalną poprawę - wielkie dzięki :)
Po wyłączeniu układu nvidii za pomocą specjalnego modułu jądra sprzęcik działa ponad 5h na baterii.
Problem jest tylko ze zmienianiem jasności ekranu za pomocą dedykowanych skrótów klawiszowych - obraz migocze i dopiero po dłuższym naciśnięciu jasność spada, ale pasek okazuje cały czas 100%. Na kernelu generic było ok.

Druga sprawa to klikający dysk WD podczas pracy na baterii - parkuje co chwilę głowice ale to chyba problem nie na ten wątek..

Jeszcze jedno pytanko..
Atom D525 z 1215n nie obsługuje speed step więc rozumiem ze cpufreqd nic tutaj nie da i nie ma sensu tego wrzucać?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ma sens .. 1201n też nie obsługuje, ale pod moim kernelem zadziała ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

tomith pisze:Problem jest tylko ze zmienianiem jasności ekranu za pomocą dedykowanych skrótów klawiszowych - obraz migocze i dopiero po dłuższym naciśnięciu jasność spada, ale pasek okazuje cały czas 100%. Na kernelu generic było ok.
również mam ten "problem" oraz nie działają klawisze funkcyjne ( Fn + ), działa tylko sterowanie odtwarzaczem, głośność i jasność ekranu
tomith pisze:Druga sprawa to klikający dysk WD podczas pracy na baterii - parkuje co chwilę głowice ale to chyba problem nie na ten wątek..
też miałem ten problem, wpisałem w terminalu to poelcenie:

sudo hdparm -B 254 /dev/sda

i jak ręką odjął
tomith pisze:Jeszcze jedno pytanko..Atom D525 z 1215n nie obsługuje speed step więc rozumiem ze cpufreqd nic tutaj nie da i nie ma sensu tego wrzucać?
cpufreqd działa jak należy, także opłaca się wrzucać

kiedyś tam pisałem, że mam problem z temperaturą CPU heh po wyłączeniu nieszczęsnego IONa temperatura spadła o 10-15°C :)
KamilxxG
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: KamilxxG »

pingwin114 pisze:również mam ten "problem" oraz nie działają klawisze funkcyjne ( Fn + ), działa tylko sterowanie odtwarzaczem, głośność i jasność ekranu

też miałem ten problem, wpisałem w terminalu to poelcenie:
sudo hdparm -B 254 /dev/sda
i jak ręką odjął
a wiesz może jak ustawić to na stałe? Zrobiłem to wcześniej w laptop-mode.conf ale gdy usunąłem tę usługę przy każdym razie gdy odłączam zasilacz dysk zaczyna mi parkować od nowa i muszę wykonywać te komendę jeszcze raz
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem teraz Panowie krótko (mam sporo pracy = ostatnio "na okrągło") ... udało mi się tak dograć config kernela dla "układu" CFS + BFQ na 2.6.37.x, że mogę go uznać za najbardziej wydajny jaki kiedykolwiek stworzyłem. Zatem teraz tylko czekam na oficjalną wersje 2.6.37 i wypuszczam kernel w wersji atom oraz K8. Co do responsywności to powiem, że udało mi się osiągnąć poziom już niewiele odbiegający od tandemu BFS + BFQ + patch (o którym wspomniałem - z wiązany z obciążaniem nice). Co prawda niestety CFS nie pozwala na osiągniecie poziomu repsonsywności BFS, ale mogę ten poziom uznać za dopuszczalny ;).Na ten moment powiem, że w stosunku do tego co pisałem wyżej wydajność jest jeszcze wyższa ;).

Pozdrawiam

rOx123
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: rOx123 »

Wszyscy czekamy na wersje 64 bit.
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: milansport »

e X t 7 3 pisze:Zatem teraz tylko czekam na oficjalną wersje 2.6.37 i wypuszczam kernel w wersji atom oraz K8.
Oficjalna wersja pojawiła się dziś w nocy więc czekamy :boat:
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Kernel atom i K8 "się budują" ... na 64-bit jeszcze chwile będzie trzeba poczekać.

Aha włączyłem Tickless System (Dynamic Ticks), czyli inaczej CONFIG_NO_HZ. Przy kernelu 2.6.37 oraz CFS nie odnotowałem spadków wydajności, a w sposób znaczący spadły wybudzenia procesora w trybie idle.

Pozdrawiam

witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

eXt:
Con opublikował już patch BFS dla 2.6.37
;-)
pozdr, wk
ps. patch
Restore "sched-bfs: penalise fork depth account threads"

da się nałożyć na 2.6.37 bez "rejectów"

i właśnie kompiluje mi się: BFS+BFQ+nice+march=native dla AMD64 :)
wietnamgo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: wietnamgo »

Z postu z kernelem: 2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs nie można pobrać kernela (tak jakby nie było łącza do pliku).
Został usunięty celowo?

Chciałbym to przetestować na swojej płycie z ATOMEM D945GSEJT - ktoś może ma jakieś doświadczenia?

EDIT:
Trochę się nakombinowałem żeby "wymyśleć" jaki ten link powinien być ale się udało:
http://dl.dropbox.com/u/14502404/linux- ... s_i386.deb
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witko pisze:eXt:
Con opublikował już patch BFS dla 2.6.37
;-)
pozdr, wk
ps. patch
Restore "sched-bfs: penalise fork depth account threads"

da się nałożyć na 2.6.37 bez "rejectów"

i właśnie kompiluje mi się: BFS+BFQ+nice+march=native dla AMD64 :)
hmm na te chwile udostępnię konfiguracje o jakiej wspomniałem. Wykryłem pewne problemy w BFS i chce to dalej badać, ale jednoczenie chce udostępnić kernel na najwyższym poziomie. W związku z powyższym będzie na 2.6.37 - CFS + BFQ. Obrazowo powiem, że tu będziecie Panowie (i Panie ?) mogli sprawdzić "mój kunszt" tunera ;). To tak, jak bym dostał Lancer Evolution GSR GT360 „ATTACK” i korzystał albo z części WRC (patch-set ZEN), albo miał do wyboru ogólnodostepne części tunerskie [kernel Vanilla] + jedynie skrzynie [scheduler BFQ] z WRC. W takiej sytuacji o mocy (wydajność), reakcji na poczynania kierunkującego (responsywność) i o spalaniu ;) (zasobożerność/energooszczędność) decydować więc będzie jedynie odpowiednia konfiguracja wszystkich elementów. Zatem kernel z rodziny atom udostępnię, najpewniej jutro, a K8 w sobotę.

Pozdrawiam

wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04

Post autor: wojciechr »

Super, czekamy :) i szacunek jak zawsze dla Ciebie EXT73- bo jesteś Mistrzem!Wspaniałe jest to co robisz dla nas! Dziękuję!!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jak zwykle dziękuje Panowie za słowa uznania ;). Jednakże będzie małe opóźnienie ... testowałem jeszcze patch sched_autogroup, ale nie dość, ze nie przynosi poprawy responsywności (a wręcz ją pogarsza w porównaniu do mojej konfiguracji), to dodatkowo występuje efekt "falowanej wydajności" (co restart komputera to inny poziom wydajności, raz lepiej raz gorzej - amplituda ok 20-40 %), podobnie jak przy ostatnich patchach BFS. Mam już konfigurację, którą wypuszczę ale muszę zbudować jeszcze wszystkie sterowniki i skrypty. zatem najpewniej będzie kernel atom jutro dopiero.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panowie opóźnienie ... ale skutkować ono będzie jeszcze wyższą wydajnością ;)

Pozdrawiam

neiN.
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: neiN. »

Co zrobić aby maksymalnie wydluzyc czas pracy na baterii? acer emachines M350 ;D
Ethefor
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: Ethefor »

Witam, mam netbooka Acer Aspire One D255 i chciałbym, żeby działał jak najwydajniej, natknąłem się na ten temat i mam pytanie, czy jest gdzieś zbiorcza informacja o tym pod jakie netbooki nadaje się ten kernel oraz jak go zainstalować i skąd ściągnąć? Pytam bo ten temat zrobił się niesamowicie długi, więc może gdzieś jest jakaś informacja w pigułce o tym?
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

strona 62 tego tematu, post nr 1

kernel, xorg i reszta configów nadaje się na każdego netbooka
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”