Witam
Próbuję zainstalować Irdę na usb, którą dostałęm z kartą skystar2.
Wynik polecenia lsusb:
Bus 002 Device 002: ID 04b4:0100 Cypress Semiconductor Corp.
Wynik polecenia cat /proc/bus/input/devices:
I: Bus=0003 Vendor=04b4 Product=0100 Version=0111
N: Name="Formosa21 USB IR Receiver"
P: Phys=usb-0000:00:1d.0-1/input0
S: Sysfs=/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1:1.0/input/input3
U: Uniq=
H: Handlers=kbd event3
B: EV=100013
B: KEY=1 0 0 0 0 8080ffcd 1cfffff febffbff dffffffe
B: MSC=10
Wiem, że istnieje coś takiego jak lirc. Poczytałem trochę, zainstalowałem, skonfigurowałem. Niby wszystko ok ale jest jeden problem, otóż po zczytaniu klawiszy pilota poleceniem "sudo irrecord -H dev/input -d /dev/input/event3 /tmp/my-remote" okazuje się, że wszystkie klawisze mają ten sam kod. Ściągnąłem z sieci plik lircd.conf dla mojego pilota ale lirc nie chce z nim działać. Co ciekawe kiedy nie włączam lirc'a i uruchomię konsolę to przy naciskaniu klawiszy pilota pojawiają się różne litery i cyfry. Wydaje się, że pilot działa prawidłowo gdy lirc jest wyłączony, tylko wtedy nie mam oczywiście możliwości przypisania klawiszom pilota akcji jakie bym chciał. Jak zmusić lirc'a żeby prawidłowo rozróżniał przyciski pilota?
Pozdrawiam
Jak zainstalować Irdę na usb dostarczaną z kartą skystar2?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Re: Jak zainstalować Irdę na usb dostarczaną z kartą skystar2?
Wiem, że odkopię temat, ma już 2lata, ale mam nadzieję, że pomogę innym szukającym.
Otóż ten pilot z odbiornikiem, to tak na prawdę klawiatura. :/
Panowie z Technisat, wymyślili sobie coś takiego i do tego poprzypisywali klawisze takie jak(o ile dobrze pamiętam) F6, F7, a czerwony klawisz POWER o ile dobrze pamiętam, wysyła kod przycisku, z klawiatury "multimedialnej"(taka co posiada dodatkowe przyciski do sterowania systemem), służący do wyłączenia komputera.
Wszystko by było fajnie, ale kilka przycisków na "pilocie", są zdublowane, mają 102 klawisze w klawiaturze, a oni uparli się żeby zdublować...
Ogólnie kupa, odbiornik działa tylko z tym pilotem.
W odbiorniku, jak i zapewne w pilocie(zalany układ - czarna kropla) siedzą procesory z wgranym oprogramowaniem.
Także podłączaj do linuxa i korzystaj(bez lirca). W XBMC, da się przypisać funkcje, klawiszom klawiatury.
TAGI: ts35 ts 35 ts35usb ts 35 usbir technisat skystar skystar2 formosa21 ir receiver 04b4:0100 04b4 0100 Cypress Semiconductor Corp. Cino FuzzyScan F760-B usb-Formosa21_USB_IR_Receiver-event-ir
Otóż ten pilot z odbiornikiem, to tak na prawdę klawiatura. :/
Panowie z Technisat, wymyślili sobie coś takiego i do tego poprzypisywali klawisze takie jak(o ile dobrze pamiętam) F6, F7, a czerwony klawisz POWER o ile dobrze pamiętam, wysyła kod przycisku, z klawiatury "multimedialnej"(taka co posiada dodatkowe przyciski do sterowania systemem), służący do wyłączenia komputera.
Wszystko by było fajnie, ale kilka przycisków na "pilocie", są zdublowane, mają 102 klawisze w klawiaturze, a oni uparli się żeby zdublować...
Ogólnie kupa, odbiornik działa tylko z tym pilotem.
W odbiorniku, jak i zapewne w pilocie(zalany układ - czarna kropla) siedzą procesory z wgranym oprogramowaniem.
Także podłączaj do linuxa i korzystaj(bez lirca). W XBMC, da się przypisać funkcje, klawiszom klawiatury.
TAGI: ts35 ts 35 ts35usb ts 35 usbir technisat skystar skystar2 formosa21 ir receiver 04b4:0100 04b4 0100 Cypress Semiconductor Corp. Cino FuzzyScan F760-B usb-Formosa21_USB_IR_Receiver-event-ir
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Re: Jak zainstalować Irdę na usb dostarczaną z kartą skystar2?
Piloty dołączane do tych kart telewizyjnych na USB to ogólnie wielki szajs