net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
sHChypp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: sHChypp »

Witam wszystkich.
Postanowiłem postawić i na moim netbooku remix 10.10. Jestem zaszokowany w jaki sposób korzysta z baterii. Zżera ja w trybie niemal ekspresowym. Istnieje jakiś soft do menagmentu energią? Teoretycznie wcina energię 2x szybciej niż poczciwy XP preinstalowany na netbooku ;/
Mój sprzęt to: MSI Wind U100
Przy okazji - ktokolwiek spotkał się z problemem tykajacej (parkujacej) głowicy w hdd? Potrzebuję rozwiązanie tego problemu, bo idzie zwariować. I to pod win jak i 10.10. Quiethdd nie działa ;/
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Na tę chwile ... krótko = znowu nie mam czasu ;/ ... mam już kernele - atom i K8, które są najwydajniejszymi, jakie do tej pory zbudowałem, teraz ostatnie testy, sterowniki i wypuszczam ... co do pytania Kolegi sHChypp ... dobrze skonfigurowane Ubuntu pod moim kernelem działa DŁUŻEJ niż taka maszyna pod Windows ... ale o tym już było, a merytorycznie odpowiem do końca tygodnia.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
luqe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: luqe »

sHChypp - temat był poruszany wielokrotnie. Wystarczy poszukać na forum. O parkowaniu HDD temat był wałkowany już w 2007 roku i został rozwiązany. Napiszę jeszcze raz, choć powinieneś to sam znaleźć.

1. Parkującą głowicę można wyłączyć prostym skryptem:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
sudo hdparm -B 255 /dev/sda
/dev/sda - to dysk, jeśli masz ATA, zmień zapis na odpowiedni. Co do parkowania to poczytaj o innych ustawieniach - np. 254, 128 itp. Każda z cyfr zmienia sposób parkowania, ale o tym już było naprawdę bardzo dużo na tym forum.

PS. Parkująca głowica w zasilaniu stałym jest 'nadgorliwa' też w XP, Vista i 7, a nawet Mac. To nie tylko Linux.

2. Można zarządzać taktowaniem procesora, który to po uruchomieniu Linuxa jest ustawiony na performance - co zużywa dużo energii. Najprościej dodać do np. górnego panelu Monitor częstotliwości procesora. Następnie kliknąć lewym klawiszem myszy w ikonę i wybrać tryb powersave.

3. Ustaw jasność ekranu na niższą gdy pracujesz na baterii.

To takie podstawowe operacje na początek.

PS2: Przeczytaj jeszcze: viewtopic.php?p=804360#p804360
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ostatnie testy nowego kernela ... tu praca na baterii. Poniżej Asus 1201n i zobaczcie jakie wynik udaje się uzyskać ... testowo z włączonym WiFi, bth, etc. W trakcie testów "praktycznych", podczas pracy nad tekstem (raportem) udało mi sie pracować na baterii 4 h i 40 min. ;) ... a przypominam, że tu jest Nvidia ION + prądożerny Atom 330 ;).

Asus 1201n + kernel 2.6.37-ck1-ext73-f1-12.6-atom-bfq-cfs
Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
sHChypp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki wszystkim, szczególnie Luqe'owi, za pomoc. W tym wątku jest tyle informacji, że trzeba duuużej ilości czasu, by to ogarnąć. Wszystkie skrypty, jądra, pod określone dystrybucje... Czuję się malutki i głupi jak but... Ale wiem, że nie ma prowadzenia za rączkę, więc może jakoś dokopię się do meritum mojego problemu...
luqe pisze: 1. Parkującą głowicę można wyłączyć prostym skryptem:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
sudo hdparm -B 255 /dev/sda
Na stacjonarze, w robocie, wyrzuca mi takie cuś:
setting Advanced Power Management level to disabled
HDIO_DRIVE_CMD failed: Input/output error
APM_level = not supported
APM nie ma w zwykłych dyskach?
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: sir_herrbatka »

Nie ;-)

Parkowanie głowicy dysku w komputerze stacjonarnym nie ma sensu. Poza tym zależnie od modelu netbooka potrzebny moze być rózny parametr np. u mnie działa 254 a nie 255.
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: xacti »

Witam, w celu optymalizacji zastanawiam sie nad wylaczeniem kilku uslug poprzez sysv-rc-conf. Pierwsza z nich to lm-sensors , standardowo jest na S. Czy jest to potrzebne do czegokolwiek poza odczytem temperatur sprzetu ? Czy system uzywa tej uslugi do kontrolowania predkosci coolera?
Nastepna to pcmciautils, tez standardowo jest na S - wylaczylem ja i dalej moge korzystac z wifi, urzadzen pod usb. Z opisu na internecie wynikaloby, ze stanie sie to nie mozliwe. W jaki wiec sposob dziala ta usluga?
Wylaczylem rowniez uslugi dns-clean i ppd-dns . Nie zauwazylem roznicy w pracy internetu, wiec dochodze do wniosku, ze nie maja one przelozenia na jego dzialanie.
Prosze o jakies slowo wyjasnienia :)
ObiWanSymbian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: ObiWanSymbian »

A czy ktoś ma może zebrane czynności krok po kroku do konfiguracji netbooka eeePC 1201?
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Awatar użytkownika
sHChypp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

A do Msi Wind U100 nie ma step_by_step :(
ObiWanSymbian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki bardzo.

Teraz po zainstalowaniu kernela przygotowanego przez forumowego kompozytora jąder mam takie menu z... no właśnie... jądrami;-)
Czy to oznacza, że mogę sobie odinstalować jedno z tych jąder? to starsze?
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

tak, możesz, ale według mnie zawsze lepiej mieć dwa "jajka" (jakkolwiek to brzmi xD), tak w razie czego
ObiWanSymbian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki bardzo.

Teraz po zainstalowaniu kernela przygotowanego przez forumowego kompozytora jąder mam takie menu z... no właśnie... jądrami;-)

Poza tym uruchomieniu towarzyszy przewijanie napisów. Bardzo mądrych. I nie do uchwycenia.
Wcześniej tego nie było.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ObiWanSymbian pisze:Dzięki bardzo.

Poza tym uruchomieniu towarzyszy przewijanie napisów. Bardzo mądrych. I nie do uchwycenia.
Wcześniej tego nie było.
Dokładnie, co Pan zainstalowałeś ? które skrypty ?
przygotowanego przez forumowego kompozytora jąde
hehe tak jeszcze nie byłem tytułowany ;P

PS. Kernele i poprawione skrypty już gotowe i prawdopodobnie w weekend udostępnię.

Pozdrawiam

ObiWanSymbian
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

xacti pisze:Zobacz to:
viewtopic.php?p=794155#p794155

Zainstalowałem skrypty z tego wątku.
Te dotyczące kernela
No i poniżej. Wybierając pod kątem hardware jaki mam.

EDIT:
Poza tym mam pytanie dotyczące odtwarzania filmów video na youtube.
Piszesz wcześniej o uzyskaniu jakiejś super wydajności, 720p, czy też więcej. Mi się ledwo ciągnie na 360, a łącze mam wystarczająco szybkie.
I czy jest jakikolwiek sposób na sprawdzenie, czy mój komputer jest skonfigurowany tak jak zakładają Twoje skrypty?
Czy mógłbym zrobić gdzieś zrzut ekranu i podesłać go na forum, abyś mógł na niego rzucić okiem?
grzew
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: grzew »

Na najnowszym na dzień dzisiejszy Twoim jajku, złapałem już 2 razy po odwstrzymaniu kernel panic. Ponadto, po odwstrzymaniu cpufreq ustawia cpu0 na 1ghz a cpu1 na 1,6ghz - pomaga jedynie zrestartowanie cpufreq, czy możesz jakoś pomóc, żeby po odwstrzymaniu cpufreq zachowywał się normalnie?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

grzew pisze:Na najnowszym na dzień dzisiejszy Twoim jajku, złapałem już 2 razy po odwstrzymaniu kernel panic. Ponadto, po odwstrzymaniu cpufreq ustawia cpu0 na 1ghz a cpu1 na 1,6ghz - pomaga jedynie zrestartowanie cpufreq, czy możesz jakoś pomóc, żeby po odwstrzymaniu cpufreq zachowywał się normalnie?
jaka maszyna ?

EDIT:
Jeszcze krótko ... zmodyfikowałem skrypty, m.in.: grub-acpi, ustawienia compiza oraz cpureqd ... ten ostatni będzie miał 3 wersje, w zależności od maszyn na jakich będzie miał pracować. Powiem tylko, że dla 90 % userów nowe nastawy oznaczają, przy pracy na baterii wyższą wydajność, przy jednoczesnej większej oszczędność baterii ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sHChypp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Czyli jak rozumiem, samo jądro, jak i skrypty będą opublikowane w tym temacie? Raczkuję dopiero w Waszych realiach, więc nie bijcie od razu. :)
xacti
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

xacti pisze:Witam, w celu optymalizacji zastanawiam sie nad wylaczeniem kilku uslug poprzez sysv-rc-conf. Pierwsza z nich to lm-sensors , standardowo jest na S. Czy jest to potrzebne do czegokolwiek poza odczytem temperatur sprzetu ? Czy system uzywa tej uslugi do kontrolowania predkosci coolera?
Nastepna to pcmciautils, tez standardowo jest na S - wylaczylem ja i dalej moge korzystac z wifi, urzadzen pod usb. Z opisu na internecie wynikaloby, ze stanie sie to nie mozliwe. W jaki wiec sposob dziala ta usluga?
Wylaczylem rowniez uslugi dns-clean i ppd-dns . Nie zauwazylem roznicy w pracy internetu, wiec dochodze do wniosku, ze nie maja one przelozenia na jego dzialanie.
Prosze o jakies slowo wyjasnienia :)
Uslugi, ktore mam w tym sysv-rc-conf pozostawione to: [ nazwa uslugi ; jakie sa opcje uruchomione ]
acpi-supp$ 2 3 4 5
acpid 3
binfmt-su$ 2 3 4 5
cpufreqd 2 3 4 5
cpufrequt$ 2 3 4 5
fancontrol 2 3 4 5
grub-comm$ 2 3 4 5
halt 0
kerneloops 2 3 4 5
killprocs 1
lm-sensors S
loadcpufr$ 2 3 4 5
networking 0 6
pulseaudio 2 3 4 5
rc.local 2 3 4 5
reboot 6
sendsigs 0 6
single 1
sudo 2 3 4 5
umountfs 0 6
umountroot 0 6
unnatende$ 0 6
urandom 0 6 S
x11-common S
Co moge jeszcze wylaczyc bezpiecznie wylaczyc?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sHChypp pisze:Czyli jak rozumiem, samo jądro, jak i skrypty będą opublikowane w tym temacie? Raczkuję dopiero w Waszych realiach, więc nie bijcie od razu. :)
Tak tu będzie ... chyba ze zdążę wyodrębnić (za zgodą Administratorów oczywiście) odrębny watek tylko do czytania i pobierania ;)

EDIT:
xacti pisze:Uslugi, ktore mam w tym sysv-rc-conf pozostawione to: [ nazwa uslugi ; jakie sa opcje uruchomione ]

Co moge jeszcze wylaczyc bezpiecznie wylaczyc?
Co do usług to te z Sys V to jedynie promil ... większość jest ustawiona przez Upstart ... niedługo postaram się opublikować dodatkowo - do kernela i skryptów, niedługi ;) tutorial, co i jak z usługami.

Upstart - usługi

Sys V - usługi

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”