Dalej jest formularz, który po usunięciu kodu php wyświetla się poprawnie. Gdy kod php jest obecny wyświetla mi się pusta strona. Dodam że polecenia typu echo "tekst"; itp działają poprawnie i ogółem z apachem nie ma problemu. Czy jest to problem typu, że na moim Ubuntu mysql nie chce współpracować z apachem? Proszę o jakąś pomoc.<?php
session_start();
$login=$_POST['login'];
$tresc=$_POST['tresc'];
$polaczenie = @mysql_connect('localhost', root, 'hasło');
or print ('Brak polaczenia z serwerem MySQL');
$baza = mysql_select_db('komentarze',$polaczenie)
or die('Nie moge polaczyc sie z baza danych');
$pytanie=mysql_query('INSERT INTO `dodawane` SET `login`='$login', `tresc`='$tresc'");
mysql_close($polaczenie);
?>
LAMP oraz mysql zainstalowany - problem z kodem w PHP
- gregorb612
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
LAMP oraz mysql zainstalowany - problem z kodem w PHP
Witam mam taki oto problem - chcę napisać prosty skrypt, który poprzez formularz dodaje komentarze na stronę (dodawane i odczytywane z bazy danych). Oto kod:
- PanCiasteczko
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Odp: LAMP oraz mysql zainstalowany - problem z kodem w PHP
tutaj:
powinno być:
Znajdź sobie edytor z podświetlaniem składni. Włącz sobie w apachu wyświetlanie błędów php do takich testów. Poprawność składniową kodu można też sprawdzić z linii poleceń:
Kod: Zaznacz cały
$pytanie=mysql_query('INSERT INTO `dodawane` SET `login`='$login', `tresc`='$tresc'");
$pytanie=mysql_query("INSERT INTO `dodawane` SET `login`='$login', `tresc`='$tresc'");
php -l test.php
- Ja_Szczur
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Nie, po prostu masz podstawowe błędy w składni...
po pierwsze, jeśli nie masz stałej root to tam musisz mieć 'root' (w cudzysłowiu)
po drugie, jeśli używasz czegoś takiego jak coś or coś, to przed or nie możesz dawać średnika (w linijce z mysql_connect)
po trzecie zapytanie sql rozpocząłeś od ' a zakończyłeś na "
super ważna rada: włącz sobie w konfiguracji (/etc/php5/apache2/php.ini) wyświetlanie błędów (display_errors na on)
<?php
session_start();
$login=$_POST['login'];
$tresc=$_POST['tresc'];
$polaczenie = @mysql_connect('localhost', 'root', 'hasło') or print ('Brak polaczenia z serwerem MySQL');
$baza = mysql_select_db('komentarze',$polaczenie) or die('Nie moge polaczyc sie z baza danych');
$pytanie=mysql_query("INSERT INTO `dodawane` SET `login`='$login', `tresc`='$tresc'");
mysql_close($polaczenie);
?>
po drugie, jeśli używasz czegoś takiego jak coś or coś, to przed or nie możesz dawać średnika (w linijce z mysql_connect)
po trzecie zapytanie sql rozpocząłeś od ' a zakończyłeś na "
super ważna rada: włącz sobie w konfiguracji (/etc/php5/apache2/php.ini) wyświetlanie błędów (display_errors na on)
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEM
Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Work less, climb more