Nie działa funkcja wstrzymania.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
kzzz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Nie działa funkcja wstrzymania.

Post autor: kzzz »

Witam
Na wstępie proszę o wyrozumiałość, na Ubuntu przesiadłem się dopiero tydzień temu. Dotychczas radziłem sobie z elementarną wiedzą oraz oczywiście poradnikami, topicami na forum itd. Jednakże rozwiązania na nękające mnie zagadnienie nie znalazłem nigdzie - przynajmniej takiego, które by dało efekt. A więc proszę o pomoc.

Funkcja wstrzymania, czy jak kto woli suspend-to-ram. Bardzo mi na niej zależy, a niestety nie działa. Po prostu wybieram z menu, system jakby się już chciał wyłączyć, czarny ekran, a po chwili okienko z logowaniem. To samo z hibernacją, ale na niej mi nie zależy. Czy rozmiar swapa ma znaczenie? W przypadku hibernacji tak, ale chyba s2ram nie wymaga tego? Dla ułatwienia dodam, że mam 2GB RAM i 1GB swap. Mam zainstalowane uswsusp, bo gdzieś czytałem tu na forum, że pomaga. Nie pomogło. Wcześniej jak dobrze pamiętam w ogóle nie chciał spać, nie reagował, czarny ekran. Pomagał twardy reset.

Starałem się dokładnie opisać problem, ale w razie czego proszę pytać.
Pozdrawiam
kzzz
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Nie działa funkcja wstrzymania.

Post autor: k2cl »

Jaki to sprzęt? Laptop / desktop? Jaka karta graficzna? Jakich sterowników do niej używasz? (to grafika zazwyczaj sprawia najwięcej problemów przy usypianiu/hibernacji). Czy logi wstrzymania/hibernacji zawierają jakieś interesujące informacje bądź błędy?
Work less, climb more :D
kzzz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Sprzęt to desktop, karta graficzna - zintegrowany Radeon HD4250 na płycie AsRock 880GMH/USB3. Używam sterownika fglrx. Jeżeli chodzi o logi, ten pm-suspend.log jest BARDZO długi, nie umiem z niego nic wyczytać. Może chodzi o któryś konkretny fragment?

Pozdrawiam,
kzzz
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

Wrzuć ten plik na jakiś zewnętrzny serwer typu wklej.org - może jakiś użytkownik forum zdoła coś wyczytać z tych logów... Lepsza taka informacja niż żadna :)
Work less, climb more :D
kzzz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Proszę bardzo:
http://wklej.org/id/462884/

EDIT:
Witam ponownie,
Przeszukując dogłębnie sieć znalazłem rozwiązanie na mój problem. W zasadzie to dwa rozwiązania. I tutaj kolejny problem - które lepsze? ;) Okazało się, że problematyczny jest chyba kontroler USB3 na płycie głównej.

Jeszcze zanim podjąłem wszelkie kroki, spróbowałem jeszcze raz uśpić komputer. Wyświetliło się na ekranie trochę błędów, device usb8 failed to suspend i takie tam..
A więc zacząłem działać. Wypróbowałem pierwszą metodę, a więc dodałem wers o treści

Kod: Zaznacz cały

SUSPEND_MODULES="xhci-hcd"
do pliku /etc/pm/config.d/unload_module

Wybrałem więc z menu "Wstrzymanie". Znowu na ekranie pojawiły się te same błędy, failed to suspend i tak dalej.. nadzieja odeszła, aż tu nagle się wstrzymał ;)

Znalazłem drugie rozwiązanie. W moim przypadku chodziło o dodanie pliku /etc/pm/sleep.d/05_xhci o treści takowej:

#!/bin/sh
# Fix some issues with USB3

if [ "$1" = "suspend" ]
then
        modprobe -r xhci_hcd
fi

if [ "$1" = "resume" ]
then
        modprobe xhci_hcd
fi
oraz nadaniu uprawnień

sudo chmod 755 /etc/pm/sleep.d/05_xhci
W tym przypadku po wybraniu opcji z menu, komputer się wstrzymuje, a na ekranie jeszcze przez około 10 sekund robi się szary ekran, miga kursor, po chwili robią się biało-szare pionowe pasy.. i tak na przemian. Aż w końcu monitor również przechodzi w stan uśpienia.

Generalnie proszę o pomoc - która metoda jest lepsza? Zrobiłem to, co zrobiłem, ale prawdę mówiąc nie mam pojęcia co owe pliki "czynią", czym się różnią. Proszę więc o poradę.

W obu przypadkach komputer budzi się bez problemu.

Pozdrawiam!
kzzz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”