net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

drosk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: drosk »

e X t 7 3 pisze:Witaj, zatem wykonałeś skrypt ładny splash ? musi działać w pełni ACPI, aby hibernacja działała prawidłowo. Jeśli tak i są problemy wykonaj: sudo update-grub

Pozdrawiam
Witaj :)

Dzięki za szybką odpowiedź, skrypt ładny splash wykonany (zainstalowałem go razem z Twoim poprzednim kernelem), update grub nie naprawia problemu...

O ile dobrze pamiętam to jak system był świeżo postawiony (bez żadnych zmian w kernelu i konfiguracji) hibernacja działała / ale moge sie mylić, bo jakiś czas testowałem ubu na liveCD...

A co myślisz o następujących przyczynach:
- sterownik Nvidia którego używam to: 260.19.29 ze strony nvidii
- partycja SWAP ma 1,5 GB (ram w 1201n mam 2gb)

Z innej beczki a może związane ze sterownikiem Nvidia - czasami się zdarza że nie ładuje mi się motyw systemowy - okienka wyglądają źle do momentu uruchomienia System -> preferencje -> wygląd - wtedy wszystko się naprawia...

Edit:
Zaktualizowałem sterownik Nvidia przez systemowy update, teraz mam wersję 270.18
Zainstalowałem dodatkowy pakiet: sudo apt-get install hibernate
Niestety opcja hibernacji nadal się nie pojawiła, kiedy z terminalu wykonuje polecenie hibernate pokazuje się następujący błąd:
hibernate:Warning: Tuxonice binary signature file not found.
Some modules failed to unload: nvidia
hibernate: Aborting suspend due to errors in ModulesUnloadBlacklist (use --force to override).
Funkcja hibernate --force spowodowała że Ram zapisał się do SWAPu i komp przeszedł do hibernacji, jednak podczas uruchamiania się zawiesił

Nadal nic... Jest jakiś sposób żeby ożywić chociażby funkcje suspend?

Na stacjonarnym kompie mógłbym sobie to odpuścić, ale na lapiku te funkcje są bardzo ważne, jak narazie te problemy skłaniają mnie do niechętnego powrotu na Win7 :/
nadal nic...
Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: elmer »

Witam.
Ext73 musze przyznac ze z Twoim kernelem i na nowo zainstalowanym Mintem moj 1201n dostal niezlego kopa. Uruchamia sie blyskawicznie, jest mega szybki. Wrzucilem wszedzie motyw elementary (emerald, nautilus, chromium, ikony), tylko jeden panel (gorny), na dol docky i wreszcie pulpit cieszy oko jak nie wiem co :D
Zeby jeszcze ta nieszczesna akceleracja zadzialala to bylaby w ogole bajka :)
thelema
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: thelema »

Ext 73

Mam problem z Virtual Box na twoim kernelu, skromnie liczę na twoją pomoc.

Kod: Zaznacz cały

# /etc/init.d/vboxdrv setup * Stopping VirtualBox kernel modules                                                                                         
*  done.
* Uninstalling old VirtualBox DKMS kernel modules
*  done.
* Trying to register the VirtualBox kernel modules using DKMS  
Error! Your kernel headers for kernel 2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs cannot be found at
/lib/modules/2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs/build or /lib/modules/2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs/source.

* Failed, trying without DKMS
 * Recompiling VirtualBox kernel modules
 * Look at /var/log/vbox-install.log to find out what went wrong

DKMS: add Completed.
You can use the --kernelsourcedir option to tell DKMS where it's located, or you could install the linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs package.
Failed to install using DKMS, attempting to install without
Makefile:194: *** Error: unable to find the include directory for your current Linux kernel. Specify KERN_INCL=<directory> and run Make again. Stop.
ustawiałem kernela w/g twoich wskazówek:

#!/bin/sh
#
# Skryp instalacyjny nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi lub ndiswrapper.
#

sudo apt-get install libqt3-mt fakeroot kernel-wedge build-essential kernel-package
wget http://dl.dropbox.com/u/14502404/linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
wget http://dl.dropbox.com/u/14502404/linux-image-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
sudo dpkg -P nvidia-common
sudo cp /usr/share/doc/kernel-package/examples/etc/kernel/postinst.d/initramfs /etc/kernel/postinst.d/initramfs
sudo cp /usr/share/doc/kernel-package/examples/etc/kernel/postrm.d/initramfs /etc/kernel/postrm.d/initramfs
sudo dpkg -i --force-overwrite linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
sudo rm -fr /usr/src/linux-2.6.36
sudo ln -fs /usr/src/linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs/ /usr/src/linux-2.6.36
sudo dpkg -i --force-overwrite linux-image-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
sudo rm -f linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
sudo rm -f linux-image-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
sudo update-initramfs -u -k all
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Widzę, że dkms dla virtualbox`a nie może znaleźć nagłówków kernela ... proszę podaj mi, gdzie mój kernel linkuje katalog source znajdujący się w /lib/modules/2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs/ ... powinien do /usr/src/linux-2.6.36 ...

Pozdrawiam

EDIT:
drosk pisze:Witaj :)

Dzięki za szybką odpowiedź, skrypt ładny splash wykonany (zainstalowałem go razem z Twoim poprzednim kernelem), update grub nie naprawia problemu...

O ile dobrze pamiętam to jak system był świeżo postawiony (bez żadnych zmian w kernelu i konfiguracji) hibernacja działała / ale moge sie mylić, bo jakiś czas testowałem ubu na liveCD...

A co myślisz o następujących przyczynach:
- sterownik Nvidia którego używam to: 260.19.29 ze strony nvidii
- partycja SWAP ma 1,5 GB (ram w 1201n mam 2gb)

Z innej beczki a może związane ze sterownikiem Nvidia - czasami się zdarza że nie ładuje mi się motyw systemowy - okienka wyglądają źle do momentu uruchomienia System -> preferencje -> wygląd - wtedy wszystko się naprawia...

Edit:
Zaktualizowałem sterownik Nvidia przez systemowy update, teraz mam wersję 270.18
Zainstalowałem dodatkowy pakiet: sudo apt-get install hibernate
Niestety opcja hibernacji nadal się nie pojawiła, kiedy z terminalu wykonuje polecenie hibernate pokazuje się następujący błąd:

Funkcja hibernate --force spowodowała że Ram zapisał się do SWAPu i komp przeszedł do hibernacji, jednak podczas uruchamiania się zawiesił

Nadal nic... Jest jakiś sposób żeby ożywić chociażby funkcje suspend?

Na stacjonarnym kompie mógłbym sobie to odpuścić, ale na lapiku te funkcje są bardzo ważne, jak narazie te problemy skłaniają mnie do niechętnego powrotu na Win7 :/
nadal nic...
aaa używałeś toi ... nie to zapomnij ... Ja nie patchuje kernela pod toi uważam, że to pomyłka jest ... czyste ACPI, dobra konfiguracja i działa ... właśnie ponownie kilkukrotnie testowałem hibernacje i wstrzymanie na 1201n ... pod 12.0 i 12.1 i działa "jak złoto" najlepiej ze wszystkich kerneli (które wypuściłem) !

Pozdrawiam

PS. a czy czasem initramfs zrobił swoje ??!?!? bo jak nie masz initrd dla mojego kernela możesz zapomnieć i o hibernacji i o wstrzymaniu

spróbuje wykonać w konsoli:

Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
drosk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

pomyłka ;D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Wykonaj proszę wskazaną przez mnie komendę: sudo update-initramfs -u -k all , a następnie restart komputera i wtedy sprawdź ;)

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
thelema
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:Widzę, że dkms dla virtualbox`a nie może znaleźć nagłówków kernela ... proszę podaj mi, gdzie mój kernel linkuje katalog source znajdujący się w /lib/modules/2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs/ ... powinien do /usr/src/linux-2.6.36 ...

Pozdrawiam

EDIT:

aaa używałeś toi ... nie to zapomnij ... Ja nie patchuje kernela pod toi uważam, że to pomyłka jest ... czyste ACPI, dobra konfiguracja i działa ... właśnie ponownie kilkukrotnie testowałem hibernacje i wstrzymanie na 1201n ... pod 12.0 i 12.1 i działa "jak złoto" najlepiej ze wszystkich kerneli (które wypuściłem) !

Pozdrawiam

PS. a czy czasem initramfs zrobił swoje ??!?!? bo jak nie masz initrd dla mojego kernela możesz zapomnieć i o hibernacji i o wstrzymaniu

sprobowalem

ln -fs /lib/modules/2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs/build/ /usr/src/linux-2.6.36
lecz dalej to samo
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

ale podlinkuj nie build tylko source

drosk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

właśnie ponownie kilkukrotnie testowałem hibernacje i wstrzymanie na 1201n ... pod 12.0 i 12.1 i działa "jak złoto" najlepiej ze wszystkich kerneli (które wypuściłem) !

Pozdrawiam

Witam

Wykonałem w konsoli, restart i nadal brak hibernacji...

P.S - Jeżeli chodzi o ACPI, to niektóre aspekty działają lepiej niż na początku: np. w systemie widzę więcej czujników temp, które wcześniej były niedostępne. Może to nieistotne, narazie ucze się cały czas, ale jeszcze jestem zielony ;)
thelema
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

brak u mnie /source czegoś nie dopilnowałem przy kompilacji, czy możesz mi podpowiedzieć co mogło nie wyjść w skrypcie instalacyjnym?

EDIT:
Instalowałem na nowo kernela używając poniższej instrukcji i wyskakuje mi błąd

sudo apt-get install libqt3-mt fakeroot kernel-wedge build-essential kernel-package
wget http://dl.dropbox.com/u/14502404/linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
wget http://dl.dropbox.com/u/14502404/linux-image-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
wget http://dl.dropbox.com/u/14502404/broadcom-sta-wifi-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_5.60.246.2-1.1_i386.deb
sudo dpkg -P nvidia-common
sudo cp /usr/share/doc/kernel-package/examples/etc/kernel/postinst.d/initramfs /etc/kernel/postinst.d/initramfs
sudo cp /usr/share/doc/kernel-package/examples/etc/kernel/postrm.d/initramfs /etc/kernel/postrm.d/initramfs
sudo dpkg -i --force-overwrite linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
sudo rm -fr /usr/src/linux-2.6.36
sudo ln -fs /usr/src/linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs/ /usr/src/linux-2.6.36
sudo dpkg -i --force-overwrite linux-image-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
sudo dpkg -i --force-all broadcom-sta-wifi-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_5.60.246.2-1.1_i386.deb
sudo rm -f linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
sudo rm -f linux-image-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
sudo rm -f broadcom-sta-wifi-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_5.60.246.2-1.1_i386.deb
sudo depmod -a 2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs

# sudo dpkg -i --force-overwrite linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb
(Odczytywanie bazy danych ... 190700 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowanie do zastąpienia linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs 2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs-10.00.Custom (wykorzystując linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs_i386.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs ...
Konfigurowanie linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs (2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs-10.00.Custom) ...
Examining /etc/kernel/header_postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/header_postinst.d/dkms 2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs /boot/vmlinuz-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs
 * dkms: running auto installation service for kernel 2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs                                   
 *       vboxhost (4.0.2)...                                                                                          [fail] 
dkms: WARNING: linux headers are missing, which may explain the above failures.
please install the linux-headers-2.6.36.1-zen1-ext73-f1-11.1-atom-bfs package to fix this.
Awatar użytkownika
sHChypp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: sHChypp »

Witam ponownie.
Podchodzę do tego tematu jak do jeża, więc zapytam, upewnię się jeszcze raz:
Posiadam MSI Wind. Działam na standardowym kernelu (generic) przy forumowym remiksie 10.10. Przymierzam się do instalacji cudeńka spod ręki eXt73. Sumarycznie, mam zainstalować:

- instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.12.0-atom (bo tak wyczytałem w tutorialu) (czy raczej zainstalować bardziej ogólny kernel instalator-linux-imege-headres-v.12.0-atom ?),

- apparmor-remove (zapewnienie mniejszej prądożerności),

- instalator-cpufreqd (choć to nie jest aż tak istotne, zawsze można dodać do panelu stosowny aktywator),

- instalator-xorg.conf-Intel

oraz

- compiz-ext73-ubu-10.04-Intel
- emerald-ext73-2010

I to tyle? Coś pomieszałem, czegoś zapomniałem? Przepraszam za zbytnią upierdliwość, ale robię to po raz pierwszy i nie chcę nic pochrzanić.

Po za tym, zgodnie z sugestią wykonałem
#!/bin/sh
sudo hdparm -B 255 /dev/sda
co zwróciło mi
setting Advanced Power Management level to disabled
APM_level = off
więc jest ok? Głowica, na baterii nie wali już jak szalona...
Ten skrypt wykonujemy tylko raz, czy przy każdym boot'cie maszyny? (Wiem, tym pytaniem zabiłem :) )

Pozdrawiam
Dominik
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panowie ponownie opóźnienie :P ale na swoje "usprawiedliwieni" dodam, że dodatkowo modyfikowałem kernel, alby wspierał liczniejszą grupę urządzeń w zasadzie w każdym obszarze ;). Wypuszczę do środy oba kernele.

Pozdrawiam

EDIT:
Zatem oba kernele = atom i K8 zbudowane - wersja do wypuszczenia 12.2. Oba wspierają znacznie większą liczbę urządzeń niż wcześniej i w obu ustabilizował wydajności na najwyższym poziomie ;)

Zatem do środy powinienem oba udostępnić ... co do Ralinka ... jak dobrze pójdzie powinien działać bez dodatkowych sterowników ;) zobaczymy. Z chwilą wypuszczenia opiszę i przetestujemy. Jeśli mam racje już nie powinno być z tymi chipami problemów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

fajnie, fajnie, to czekamy do środy

btw. e X t 7 3, pochwaliłbyś się wynikiem startu systemu w Boot Chart ?

hm...i jeszcze jedno pytanie, czy z Twoich kerneli można bez problemu korzystać pod czystym Debianem ? Mam zamiar na niego powrócić, a jakoś nieszczególnie mam ochotę budować własny kernel
thelema
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:Ps. testowałem kernel 12.0 na 10 maszynach i na wszystkich działa prawidłowo ... w tym na 3 1201n, 1 1201nl i na maszynach 10" ... coś ten 1215n wyjątkowy jest ;). Poza tym ewentualne problemy mogą wynikać z włączonego NO_HZ = Tickless System (Dynamic Ticks), który włączyłem w wyniku monitów kilku Użytkowników ... teoretycznie powinien poprawiać wydajność pracy na baterii (tzn. jej oszczędność ) ... ale tyle teorii ... poprawa sięga ok 1 % [a czasem jest gorzej niż z wyłączoną tą opcją !] ;), a spadek wydajności 2 - 5 % ;P ... zatem używany już przez mnie kernel 12.1 ma te opcje już wyłączoną (niedługo udostępnię).

Pozdrawiam

EDIT:

a jakaś usługa "nie marudzi" przy restarcie ?
u mnie coś marudzi przy restarcie w sprawie ACPI a zmieniłem kernela na 12.0, jaka komendą mogę sprawdzić gdzie jest problem jeśli przy restarcie nie mogę tego podejrzeć?

Jacek
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: milansport »

pingwin114 pisze: hm...i jeszcze jedno pytanie, czy z Twoich kerneli można bez problemu korzystać pod czystym Debianem ? Mam zamiar na niego powrócić, a jakoś nieszczególnie mam ochotę budować własny kernel
Właśnie to piszę z Debiana Squeeze + kernel e X t 7 3 wesja 12.0, używam kerneli e X t 7 3 na debianie już od dawna i wszystko ładnie śmiga.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zanim się merytorycznie odniosę do wszystkich poruszonych kwestii ... najpierw wypuszczę (prawdopodobnie jutro) nowe wersje kerneli - K8 i atom. Własnie testowałem jeszcze wersje K8 i ... specjalnie pod Call of Duty: Black Ops ... niektórzy pisali, ze wolno działa etc. ... hmm pod kernelem 2.6.37-ext73-ck1-f1-12.2-k8-bfq-cfs, sterownikach Nvidii 260.19.36 i wine 1.3.11, wszystko działa płynnie, tak od 25 do pond 100 i czasem sporo więcej FPS, przy ustawieniach 1280x1024, anizo x16, extra tekstury i cała reszta na maksymalnych ustawianiach ;). Sprzęt to GF8800 GTS 512 MB Ram, Athlon X4 @ 3.6 GHz (od święta do 3.9), 4 GB Ram.

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: taedoju »

czy zmiana środowiska z gnome na lxde jest sensowna? czy po zastosowaniu skryptów (Co zrobiłem) nie ma sensu ? (pytanie z czystej ciekawości, nie umiałbym prawdopodobnie usunąć gnome tak by zostały programy których używam;) jednak wiedzieć bym chcial)
kipi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: kipi »

taedoju pisze:czy zmiana środowiska z gnome na lxde jest sensowna? czy po zastosowaniu skryptów (Co zrobiłem) nie ma sensu ? (pytanie z czystej ciekawości, nie umiałbym prawdopodobnie usunąć gnome tak by zostały programy których używam;) jednak wiedzieć bym chcial)
Taka zmiana środowiska graficznego nie ma sensu bo w większości gnome i tak pozostanie. Najlepiej po prostu zainstalować algo dystrybucję z lxde albo zainstalować ubuntu w wersji serwerowej i doinstalować lxde - wtedy kopa odczujesz.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witam ... zatem kernele gotowe, skrypty gotowe tylko nie mam czasu zrobić szerszego opisu, a to jest konieczne, aby potem nie pojawiały się komentarze "nie działa mi wifi" ;) w szczególności od userów broadcoma i ralinka. Zatem być może znajdę chwile do weekendu (choć dziś do wieczora mam spotkania, a prawie cały piątek jestem w Wawie) - do niedzieli postaram się to wypuścić. Nota bene, jak pisałem znacznie poszerzyłem listę obsługiwanego sprzętu, przebudowałem trochę kernel w tym względzie i włączył też eksperymentalnie obsługę z poziomu jądra wszystkich układów Ralinka w tym r30xx oraz 35xx. Ponadto z poziomu kernela już sa dostępne sterowniki do grafiki Intela GMA500 = Poulsbo.

Pozdrawiam

wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04

Post autor: wojciechr »

A co ze sterownikami do Intel 945GSE (Asus EEPC 1001 ha).Czy to też obsłuży?
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”