Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie

Post autor: kondziu jah »

SWAP masz stanowczo za duzy: jesli uzywasz hibernacji lub masz mniej niz 1GB RAMu to ustaw SWAPu tyle co masz RAMu, jesli masz wiecej RAMu nie uzywasz hibernacji to 0.5-1GB powinno starczyc.

Zaoszczedzone miejsce mozna dorzucic do /home

Podczas instalacji Ubuntu NIE WYBIERAJ automatycznego partycjonowania, gdyz sformatuje to caly dysk. Po wybraniu recznego partycjonowania bedziesz miec mozliwosc wyboru wczesniej utworzonych partycji (dyskow) i ustawienia punktow montowania.
koles28
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: koles28 »

a gdzie mam tą partycje stworzyć bo inne to w instalatorze win xp robiłem a tam takiej opcji to nie ma żeby rozszerzoną zrobić
pawelek99992
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: pawelek99992 »

kondziu jah pisze:SWAP masz stanowczo za duzy: jesli uzywasz hibernacji lub masz mniej niz 1GB RAMu to ustaw SWAPu tyle co masz RAMu, jesli masz wiecej RAMu nie uzywasz hibernacji to 0.5-1GB powinno starczyc.

Zaoszczedzone miejsce mozna dorzucic do /home

Podczas instalacji Ubuntu NIE WYBIERAJ automatycznego partycjonowania, gdyz sformatuje to caly dysk. Po wybraniu recznego partycjonowania bedziesz miec mozliwosc wyboru wczesniej utworzonych partycji (dyskow) i ustawienia punktow montowania.
Przeszedłem do instalacji. Wybrałem 'Ręczne określanie partycji (zaawansowane)' i tam, można wybrać tylko jedną partycję.. Którą?? Swap, tą na pliki (raczej nie), czy tą na system:?:

Proszę o jak najszybszą odpowiedź, ponieważ już instaluję (w sensie włączyłem kreator)...
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Dla jednej partycji wybierz punkt montowania /, a dla tej wiekszej /home. Jesli ustawisz punkty montowania to system bedzie wiedzial gdzie sie zainstalowac.

EDIT:
koles28: uruchom Ubuntu z CD i odpal program GParted.
pawelek99992
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: pawelek99992 »

kondziu jah pisze:Dla jednej partycji wybierz punkt montowania /, a dla tej wiekszej /home. Jesli ustawisz punkty montowania to system bedzie wiedzial gdzie sie zainstalowac.

EDIT:
koles28: uruchom Ubuntu z CD i odpal program GParted.
Dzięki.. Bez Ciebie bym sobie nie poraził...
Awatar użytkownika
sHChypp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Post autor: sHChypp »

A czt ktoś pomoże w moim problemie? Dalej nierozwiązany stoi :(
Awatar użytkownika
przemeg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: przemeg »

mam dysk 250GB. Ramu 2GB. Wywaliłem wcześniej całkiem windowsa ale jednak bede go potrzebował raz na jakiś czas i wrzucam sobie Windowsa 7. jestem wlasnie w trakcie instalacji tego Windowsa. A następnie od nowa będe chciał wrzucić Ubuntu 10.10. W tej chwili stanąłem w momencie wyboru partycji do instalki Windy. Ile zostawić na Ubuntu i co dalej ?
Awatar użytkownika
kondziu jah
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

winda 40-50GB
ubuntu przy 1 srodowisku graficznym 10GB
SWAP - jesli nie hibernujesz to 1GB lub mniej
/home - ile wlezie
Awatar użytkownika
wjk`
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: wjk` »

Ja mam dysk 500GB i 2GB ram i chciałbym używać Ubuntu do internetu i CS:Source.
Myślę że tak
1 - Windows 7 - 82GB
2 - Dane - 360GB
3 - Ubuntu - 15GB
Intel E5300, G41M-ES2L, 2GB DDR2 800MHz, 9400GT 512MB, No-Name 400W
Ubuntu 10.10 [internet], Windows 7 [recovery os]
Awatar użytkownika
OBRONCA
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: OBRONCA »

wjk` pisze:Ja mam dysk 500GB i 2GB ram i chciałbym używać Ubuntu do internetu i CS:Source.
Myślę że tak
1 - Windows 7 - 82GB
2 - Dane - 360GB
3 - Ubuntu - 15GB
Jeżeli już chcesz tak zrobić, a widzę, że zamierzasz pracować na windows 7 to polecam Ci wykonać następujące partycje:
sda1- windows 7 [NTFS] 30 GB- partycja podstawowa
sda2- dane [NTFS] 418 GB- partycja rozszerzona
sda3- SWAP 2 GB- przestrzeń wymiany
sda4- ubuntu [ext4] 10 GB- partycja podstawowa
W takiej konfiguracji zaoszczędzisz miejsce na partycję rozszerzoną wykorzystując GB z obu partycji podstawowych. Oczywiście jeżeli partycję zostaną stworzone przez program lub system linuks, ponieważ podczas formatowania programem działającym na platformie windows'a zostanie zabrane 4GB niepotrzebnie, a tak wykorzystasz cały obszar dyskowy.

LINUX RULEZ!
Damnare super seaculum. APOPOMPAEUS coeli tenebrarum!!!!! Inferimum Inferni. Sun Virtuti Nula Est Via Invia.
Awatar użytkownika
wjk`
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: wjk` »

Właściwie Linux do codzienności typu net i Counter-Strike Source.
Intel E5300, G41M-ES2L, 2GB DDR2 800MHz, 9400GT 512MB, No-Name 400W
Ubuntu 10.10 [internet], Windows 7 [recovery os]
Awatar użytkownika
OBRONCA
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ja podałem Ci wyłącznie najoptymalniejsze przystosowanie partycji. Do czego będziesz jednak używał linuksa to już twoja sprawa. Mogę jednak polecić ci jeszcze jeżeli oczywiście nie jesteś młodym użytkownikiem, zmianę dystrybucji np. na debiana (komendy takie jak w ubuntu) lub też slackware'a (oczywiście przy nim będziesz musiał nauczyć się nowych komend konsolowych. Wybór należy do Ciebie. Poczytaj zapoznaj się i do dzieła.
Damnare super seaculum. APOPOMPAEUS coeli tenebrarum!!!!! Inferimum Inferni. Sun Virtuti Nula Est Via Invia.
kzzz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kzzz »

Witam

Chciałbym poprosić o małą poradę. Linuksa zainstalowałem całkiem niedawno. Planowałem, że będzie on jedynym systemem na moim dysku. Niestety niedawno się okazało, że będę potrzebował Windowsa do pewnej pracy. Potrzebny mi on będzie w zasadzie na krótki okres czasu, później raczej go wyrzucę. W związku z tym, że instaluje Win po Ubu, zdaję sobię sprawę, że będę musiał przywracać GRUBa.. (mam nadzieję, że nie zaznam problemów)

Mój układ na dysku wygląda teraz TAK

oraz fdisk -l :

Kod: Zaznacz cały

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sda1   *           1        1868    14998528   83  Linux
/dev/sda2            1868        1992     1000448   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda3            1992       32689   246569984   83  Linux
Na tym wolnym miejscu mam zamiar zrobić partycję NTFS (primary) i zainstalować Windows 7. Generalnie raczej nie widzę problemu. Dręczy mnie tylko to, czy Windows nie będzie robił fochów z racji, że umieszczę go na ostatniej partycji. Nie jestem na bieżąco, czy najnowsza wersja okienek wciąż wybrzydza? Czy raczej nie powinno być problemów z takim umiejscowieniem partycji Windowsowej?

Pozdrawiam
chuck_1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: chuck_1 »

Witam jestem nowy, mam pytanie jak zainstalować nowe Ubuntu 10.04 na miejsce starego, obecnie mam zainstalowane 9.10.W Ubuntu jestem początkujący zainstalowałem je po to aby korzystać z internetu, utworzyłem partycję 40 giga, na której zainstalowałem ubuntu 9.10,Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co zrobić krok po kroku.
Awatar użytkownika
OBRONCA
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

chuck_1 pisze:Witam jestem nowy, mam pytanie jak zainstalować nowe Ubuntu 10.04 na miejsce starego, obecnie mam zainstalowane 9.10.W Ubuntu jestem początkujący zainstalowałem je po to aby korzystać z internetu, utworzyłem partycję 40 giga, na której zainstalowałem ubuntu 9.10,Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co zrobić krok po kroku.
Kolego są tematy na forum opisujące dokładnie proces instalacji. Osobiście radzę Ci Sformatować partycję z systemem ubuntu i zainstalować od podstaw nową wersję. Więcej dowiesz się w temacie instalacja systemu ubuntu. Temat jest na forum!!!
Pawlo89jno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: podzielenie dysku

Post autor: Pawlo89jno »

Witam, sorry że się podłączam pod ten post, ale moje pytanie właśnie dotyczy częściowo podziału dysku przy instalacji Ubuntu, jestem nowy i chce spróbować Linuxa bo szczerze mówiąc Windows mnie zaczyna denerwować, przeczytałem parę porad na ten temat ale chyba jestem jeszcze ciężko kapujący....
Mam dysk 80GB, Dysk C: 25,6 a Dysk D: 48,8 chodzi mi dokładnie jak zapisać "/" , "/home" i "/swap" żeby niczego nie pokręcić i w miare dobrze chodziło,i żeby główny katalog był na Dysk C. Jeśli źle wpisałem wiadomość to sorry.
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: figa »

Jeżeli możesz to przeznacz partycję D na Linuxa ale najpierw usuń partycję D i zrób z niej partycję rozszerzoną . Na tej rozszerzonej zrób 3 partycje dla Linuxa tj.
10 GB ext4 na /
36,8 GB na Home ext4
resztę na swap

Możesz to zrobić najlepiej po uruchomieniu komputera programem System/administracja/Edytor partycji Gparted .
Jak już to zrobisz to uruchamiasz instalatora.
Jak dojdziesz do podział dysku wybierz ręczny.

Pojawią ci się istniejące na dysku partycje - stajesz na partycji 10 GB - edycja i wskazujesz ext4 , miejsce montowania / i zaznaczasz formatowanie.
Następnie stajesz na partycji 36,8 - edycja wskazujesz ext4 - miejsce montowania Home.
Swap jest swapem niczego nie trzeba edytować.
Puszczasz dalej instalacje.
Na pytanie gdzie zainstalować grub ja wybieram główny dysk wówczas grub instaluje się w mbr - sektorze rozruchowym a windows jest do wyboru przy starcie komputera.
http://www.youtube.com/watch?v=qGtwjCMr ... re=related popatrz na youtube są filmiki instruktażowe jak instalować Ubuntu.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
Pawlo89jno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Pawlo89jno »

[quote="figa"]Jeżeli możesz to przeznacz partycję D na Linuxa ale najpierw usuń partycję D i zrób z niej partycję rozszerzoną . Na tej rozszerzonej zrób 3 partycje dla Linuxa tj.
10 GB ext4 na /
36,8 GB na Home ext4
resztę na swap=QUOTE]

małe pytanie, a jak to dokładnie zrobić? tzn usunąć partycję i zrobić z D partycję rozszerzoną itd....nigdy nie miałem zacięcia informatycznego ale chciałem się tego w końcu nauczyc. i jeszcze jedno, na pewnej stronie czytałem że partycję "/" dać jako podstawowa a swap jako logiczna a co z home?
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: figa »

na pewnej stronie czytałem że partycję "/" dać jako podstawowa a swap jako logiczna a co z home?
Na dysku nie może być więcej jak 4 partycje podstawowe. Ty jak myślę masz 2 partycje podstawowe ( jak uruchomisz Gparted to zobaczysz jakie masz partycje ) C i D.
C nie wolno ruszać bo masz na niej Windows .
W Twoim przypadku tworząc partycje dla linuxa możesz wszystkie stworzyć jako podstawowe jak chcesz bo zmieścisz się w 4.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
Awatar użytkownika
arsim
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Kontakt:

Post autor: arsim »

figa pisze:Jeżeli możesz to przeznacz partycję D na Linuxa ale najpierw usuń partycję D i zrób z niej partycję rozszerzoną .
Po co usuwać partycję D? Równie dobrze można zmniejszyć jej rozmiar o ok. 20 GB. Na uzyskanym w ten sposób miejscu tworzysz partycję rozszerzoną, na której stanie Linux. Następnie dzielisz ją na:
/ - 9 GB
swap - 1 GB
/ home - 10 GB

Oczywiście możesz zmienić rozmiary partycji według własnego uznania.

Wszelkie filmy, muzykę itd. możesz zapisywać na partycji D lub C, a nie koniecznie na /home. Linux ,,widzi'' partycje Windowsa (NTFS) i może na nich zapisywać.
Zarejestrowany użytkownik Linuxa - # 483045
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”