net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn
Moderator: e X t 7 3
- elmer
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
EXT73 - przymierzam sie do postawienia ubuntu na stacjonarce (amd x4). Czy Twoje kernele beda dzialac na takim kompie? Oraz ma mnie interesowac kernel dla K8, tak?
Oraz mam pytanie jeszcze jedno - posiadam karte sieciowa TL-WN951N z chipsetem Atheros. Jaki zatem powinienem instalowac kernel?
Pozdrawiam.
Oraz mam pytanie jeszcze jedno - posiadam karte sieciowa TL-WN951N z chipsetem Atheros. Jaki zatem powinienem instalowac kernel?
Pozdrawiam.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
Witaj ... kernel K8 - "czyty" tylko z nnagłowkami i bedzie działać .
ozdrawiam
ozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- elmer
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
Dzieki piekne za szybka odpowiedz 
Postawielm ubuntu 10.04. Ale toto jest szybkie (na kernelu 10.01). Dziala wszystko - yt 1080p na full ekranie z akceleracja, mkv w 1080p bez zajakniecia
Tylko rano pojawil sie problem. Zainstalowalem polecany lekki odtwarzac do muzy i radia internetowego czyli clementine. Chcialem przetestowac wiec odpalilem radio, kilka innych kawalkow.
I nagle zniknal dzwiek. Bez zadnego komunikatu czy raporu o bledzie. Po resecie kompa dzwieku nadal niet...
Wygooglalem tutaj ze ten program powoduje blad gstreamera...
Ciekawe czy jak odinstaluje clementine to dzwiek powroci...
Byloby kiepsko jakbym przez ta jedna rzecz musial robic reinstalke...
p.s. Dzwiek jest. W ustawieniach wyjscie przestawilo sie na hdmi

Postawielm ubuntu 10.04. Ale toto jest szybkie (na kernelu 10.01). Dziala wszystko - yt 1080p na full ekranie z akceleracja, mkv w 1080p bez zajakniecia

Tylko rano pojawil sie problem. Zainstalowalem polecany lekki odtwarzac do muzy i radia internetowego czyli clementine. Chcialem przetestowac wiec odpalilem radio, kilka innych kawalkow.
I nagle zniknal dzwiek. Bez zadnego komunikatu czy raporu o bledzie. Po resecie kompa dzwieku nadal niet...
Wygooglalem tutaj ze ten program powoduje blad gstreamera...
Ciekawe czy jak odinstaluje clementine to dzwiek powroci...
Byloby kiepsko jakbym przez ta jedna rzecz musial robic reinstalke...
p.s. Dzwiek jest. W ustawieniach wyjscie przestawilo sie na hdmi

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Dla osób, którym po zaaplikowaniu skryptu ext73 grub-acpi (lub wymuszeniu acpi w jakikolwiek inny sposób), używających maszyn Samsunga na platformie Atom, podświetlenie ekranu podczas automatycznej regulacji przez system i po starcie systemu wpada w migotanie, czyli na przemian rozjaśnia się i przyciemnia, podaję obejście problemu. Podkreślam, jest to obejście a nie rozwiązanie problemu, ponieważ polega na wyłączeniu automatycznej regulacji ekranu przez syste, pozostaje regulacja manualna. Dla mnie jest do dodatkowa korzyść, bo nie ukrywam, że denerwowała mnie ciągła walka z system o pożądaną przeze mnie jasność. Rozwiązane znalezione na: http://www.voria.org/forum/viewtopic.ph ... 5&start=30
Zaznaczam, że problem raczej nie pojawią się na N150, a na N210/N220/N230 oraz stwierdzono w przypadku N148 (N150 bez modemu 3g).
Dla osób nieznających angielskiego lub z natury leniwych, napiszę co należy zrobić, aby uaktywnić regulację jasności i klawisze funkcyjne w Samsungach oraz naprawić problem z automatyczną regulacją.
Zaczynamy od otwarcia terminalu. Wydajemy tam następujące komendy, każdą potwierdzając enterem:
Teraz możemy wykonać skrypt grub-acpi z wątku o optymalizacji. Przy standardowych ustawieniach forum, jego ostatnia wersja znajduje się na stronie 72.
Jeżeli mamy już wykonane powyższe czynności, zmieniamy wpis w Grubie. Przechodzimy do terminalu:
Zaznaczam, że problem raczej nie pojawią się na N150, a na N210/N220/N230 oraz stwierdzono w przypadku N148 (N150 bez modemu 3g).
Dla osób nieznających angielskiego lub z natury leniwych, napiszę co należy zrobić, aby uaktywnić regulację jasności i klawisze funkcyjne w Samsungach oraz naprawić problem z automatyczną regulacją.
Zaczynamy od otwarcia terminalu. Wydajemy tam następujące komendy, każdą potwierdzając enterem:
sudo add-apt-repository ppa:voria/ppa
sudo apt-get update
Poza tymi dwoma pakiety zainstaluje też się kilka innych, wymaganych do ich poprawnego działania.sudo apt-get install samsung-tools samsung-backlight
Teraz możemy wykonać skrypt grub-acpi z wątku o optymalizacji. Przy standardowych ustawieniach forum, jego ostatnia wersja znajduje się na stronie 72.
Jeżeli mamy już wykonane powyższe czynności, zmieniamy wpis w Grubie. Przechodzimy do terminalu:
W otwartym pliku, zmieniamy linięsudo gedit /etc/default/grub
naGRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
Zapisujemy plik, zamykamy i wracamy do terminalu:GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor intel_idle.max_cstate=0"
Kolejną czynnością jest dodanie samsung-backlight do czarnej listy, aby aplet nie uruchamiał się przy starcie systemu. W terminalu:sudo update-grub; sudo update-initramfs -u
Dodajemy na końcu pliku linijkęsudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf
Zapisujemy, zamykamy, wracamy do terminalu:blacklist samsung-backlight
Dopisujemy powyżejsudo gedit /etc/rc.local
linjkęexit 0
Zapisujemy, zamykamy, restartujemy system i tyle.modprobe samsung-backlight
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: LXDE
Witam ext. mam pytanie mam lapka msi ex630 a niemoge skonfigurowac wszytskieog czy obsłurzy twoj program go.
Procesor: Turion 64 X2 RM-70 2
Karta graficzna: nVidia GeForce 9300M
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Chodzi Koledze o kernel ? ... tak juto wypuszczę wersje 12.2 dla Atoma i większych maszyn = K8, także i dla Twojego laptopa.kogut997` pisze:Witam ext. mam pytanie mam lapka msi ex630 a niemoge skonfigurowac wszytskieog czy obsłurzy twoj program go.
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Wszystko fajnie, lapek po instalacji kernela Kernel 2.6.37-ck1-ext73-f1-12.0-atom-bfq-cfs zaczął działać szybciej, ale... każdy film otworzony w smplayer, gnome-player lub vlc po chwili (ok 10-15 min) zawiesza cały system, poprostu zatrzymuje się i nic nie da się z tym zrobić, po przejście na normalnego kernela brak jest akceleracji GPU, lecz filmy działają, więc zawiechy są winą kernela... Poza tym widzę że ludziska piszą że działają im filmy 1080p, max jaki poszedł na moim lapku to 1280 x 544 przy 1280 x 720 już jest niezły pokaz slajdów...
troszkę informacji.
Mój laptop to 1201NL
ubuntu 10.10 Malinowa Mandarynka (instalowana dziś rano) (normalne, nie netbook) z doinstalowanymi pakietami przez pyUbumatic (Adobe Flash; Niewolne kodeki; obsługa rar; Popularne fonty; Skype; Wine; pidgin) zaktualizowane do najnowszych wersji
i później po kolei wykonywane kroki z wątku viewtopic.php?p=807510#p807510
instalator-linux-imege-headres-realtek-v.12.0-atom
splash-nvidia-ati (pozwolę sobie napomknąć że pominąłem krok "grub-acpi" ponieważ zauważyłem że ten ze skryptu "splash-nvidia" jest dokładnie taki sam)
apparmor-remove
instalator-cpufreqd
instalator-xorg.conf-Nvidia
później podłączyłem monitor do lapka (bez zmian ustawień xorg.conf tylko "apply" na w programie konfiguracyjnym NVIDIA x screen settings)
Za bardzo nie wiem jakie mam logi pokazać... czekam na jakieś pomysły czego może to być wina
ps. główny powód dla którego nie przestawiłem swojego problemu w dziale "multimedia" są zawiechy podczas oglądania filmów jeżeli ktoś z wyższej instancji uważa że nie powinienem tutaj tego pisać niech zrobi co trzeba
troszkę informacji.
Mój laptop to 1201NL
ubuntu 10.10 Malinowa Mandarynka (instalowana dziś rano) (normalne, nie netbook) z doinstalowanymi pakietami przez pyUbumatic (Adobe Flash; Niewolne kodeki; obsługa rar; Popularne fonty; Skype; Wine; pidgin) zaktualizowane do najnowszych wersji
splash-nvidia-ati (pozwolę sobie napomknąć że pominąłem krok "grub-acpi" ponieważ zauważyłem że ten ze skryptu "splash-nvidia" jest dokładnie taki sam)
apparmor-remove
instalator-cpufreqd
później podłączyłem monitor do lapka (bez zmian ustawień xorg.conf tylko "apply" na w programie konfiguracyjnym NVIDIA x screen settings)
Za bardzo nie wiem jakie mam logi pokazać... czekam na jakieś pomysły czego może to być wina
ps. główny powód dla którego nie przestawiłem swojego problemu w dziale "multimedia" są zawiechy podczas oglądania filmów jeżeli ktoś z wyższej instancji uważa że nie powinienem tutaj tego pisać niech zrobi co trzeba

-
- Piegowaty Guziec
Dzieki bardzo za info
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
Ext czy mogę prosić o kermel dla mnie 64 bit jak aby obsługiwał regulację jasności ekranu.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj ... niestety ostatnio mam tak napięty terminarz, że wersję 64-bit zbuduje ... ale nie będą to najbliższe tygodnie.linuxozaurus pisze:Ext czy mogę prosić o kermel dla mnie 64 bit jak aby obsługiwał regulację jasności ekranu.
Pozdrawiam
EDIT:
Pokrótce:Zawisza pisze:Wszystko fajnie, lapek po instalacji kernela Kernel 2.6.37-ck1-ext73-f1-12.0-atom-bfq-cfs zaczął działać szybciej, ale... każdy film otworzony w smplayer, gnome-player lub vlc po chwili (ok 10-15 min) zawiesza cały system, poprostu zatrzymuje się i nic nie da się z tym zrobić, po przejście na normalnego kernela brak jest akceleracji GPU, lecz filmy działają, więc zawiechy są winą kernela... Poza tym widzę że ludziska piszą że działają im filmy 1080p, max jaki poszedł na moim lapku to 1280 x 544 przy 1280 x 720 już jest niezły pokaz slajdów...
troszkę informacji.
Mój laptop to 1201NL
apparmor-remove
instalator-cpufreqd
1. Konieczne będzie zainstalowanie Smplayera/Mplayera obsługującego sterownik vdpau - inaczej nie ma szans na płynne odtwarzanie filmów na tak słabej maszynie. Najlepiej zainstalować wersje rozwojową Smplayera przez Ubuntu Tweak.
2. Zawieszanie maszyny może mieć bardzo wiele przyczyn:
- sprawdź temperatury,
- ilości zajętej pamięci,
- czy zawieszenia pojawiają się przy innych obciążeniach maszyny - np. kompilacja jakiegoś programu z flagą (tu dla 1 rdzenia, 2 wątków) -j3 ?
Pozdrawiam
EDIT:
Jeszcze zmodyfikowalem kernel. Udało mi się ponownie obniżyć pobór energii przy zachowaniu wysokiego poziomu wydajności. Zatem kernel 12.2 będzie się cechował w stosunku do 12.0 wyższą do ok. 10 % wydajnością, przy spadku zużycia energii o ok. 10-17 %. Na podstawie przeprowadzanych testów udało mi się stwierdzić, iż najbardziej prądożernym układem - oprócz grafiki i procesora jest ... układ muzyczny

Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Problem z wyłączaniem się lapka występuje tylko kiedy dany film oglądam mając podpięty dodatkowy monitor, kiedy oglądam film bez monitora, tylko na samym lapku wszystko jest OK
Co do akceleracji VDPAU to działa bo przy oglądaniu MKV 1280 x 544 użycie procka waha się w granicach 10% a przy większym filmie tnie się już niemiłosiernie
Pozdrawiam Zawisza
Co do akceleracji VDPAU to działa bo przy oglądaniu MKV 1280 x 544 użycie procka waha się w granicach 10% a przy większym filmie tnie się już niemiłosiernie

Pozdrawiam Zawisza
-
- Piegowaty Guziec
ext mógł byś mi wysłać kernela?
- J!nx
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam wsyztskich forumowiczów, ja mam tylko jeden problemik, ktorego raczej sam nie rozwiążę. a zatem po swiezej intstalacji nowego ubuntu (10.10) problemem jest tylko wi-fi i touchpad, a dokładnie prawy przycisk nie hulawszy. Ze zmuszeniem wifi do gadania nie ma zadnego problemu, ale za to z touchpadem juz troszkę gorzej, W sieci so minimum 2 solucje, po których tochpad zaczyna hulac, pierwszy z nich to wydanie polecenia:
echo options psmouse proto=exps > /etc/modprobe.d/psmouse.modprobe
Po restarcie prawy przycisk hulawszy.
Po przekopaniu ton róznych forum, znalazłem też inne rozwiązanie, a mianowicie instalacja paczki:
synaptics-dkms_1.1.1_all.deb
Po instalacji paczki prawy przycisk nie działa moze tak prosto jak przy solucji nr 1, po prostu trzeba uzyc multitoucha, grunt ze działa, do tego zaczyna poprawnie dzialać two fingers scrolling, a przy netbookach, z 10.1" ekran, jest po prostu nieodzowne. Tak cieszyłem sie z prawie w pełni działającego systemu, do chwili instalacji kernela 12.0 od Ext73. W trakcie instalacji jajka, pod sam koniec wywala bład instalacji czy upgradu, niewiem dokladnie jak to sie zowie, synaptics-dkms failed, i tak kilkakrotnie, po reboocie, z przykrością stwierdzam, iż tochpad nie hulawszy, adokładnie prawy przycisk.
I teraz pytanie moje grzmi, czy to sie da jakos naprawić?Jeśli hulawszy na poprzednich wersjach jajek, czy to duży problem, i tu to pytanie kieruje do Ext73, coby to chciało sie zainstalować na twoich kernelach??
Teraz kilka słow o maszynie na której pracuje:
HP Mini 210-1002sa
Ubuntu 10.10 x86
echo options psmouse proto=exps > /etc/modprobe.d/psmouse.modprobe
Po restarcie prawy przycisk hulawszy.
Po przekopaniu ton róznych forum, znalazłem też inne rozwiązanie, a mianowicie instalacja paczki:
synaptics-dkms_1.1.1_all.deb
Po instalacji paczki prawy przycisk nie działa moze tak prosto jak przy solucji nr 1, po prostu trzeba uzyc multitoucha, grunt ze działa, do tego zaczyna poprawnie dzialać two fingers scrolling, a przy netbookach, z 10.1" ekran, jest po prostu nieodzowne. Tak cieszyłem sie z prawie w pełni działającego systemu, do chwili instalacji kernela 12.0 od Ext73. W trakcie instalacji jajka, pod sam koniec wywala bład instalacji czy upgradu, niewiem dokladnie jak to sie zowie, synaptics-dkms failed, i tak kilkakrotnie, po reboocie, z przykrością stwierdzam, iż tochpad nie hulawszy, adokładnie prawy przycisk.
I teraz pytanie moje grzmi, czy to sie da jakos naprawić?Jeśli hulawszy na poprzednich wersjach jajek, czy to duży problem, i tu to pytanie kieruje do Ext73, coby to chciało sie zainstalować na twoich kernelach??
Teraz kilka słow o maszynie na której pracuje:
HP Mini 210-1002sa
Ubuntu 10.10 x86
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Postaram się jutro odnieść do pytań ... niestety nie wyrobie się dziś z krenelami ... ciągle mam tyle pracy, że pewnie do 2:00 będę siedział, aby się wyrobić z pracą [śpię ostatnio po 3-4 godziny] ;/ ... Postaram się kernele jutro udostępnić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Przytaczam artykuł mówiący dlaczego Windows 7 dobrze sobie radzi z oszczędzaniem energi (co widać szczególnie na niektórych modelach), Może się do czegoś przyda, co prawda część rzeczy to oczywistości, ale jest też o wspomnianym dźwięku:Na podstawie przeprowadzanych testów udało mi się stwierdzić, iż najbardziej prądożernym układem - oprócz grafiki i procesora jest ... układ muzyczny
http://windows7center.com/news/9-ways-h ... tery-life/
Kolego eXt 73, idziesz dobrą drogą

-
- Piegowaty Guziec
ext ale 32 bity działa? Bo ja miałem błąd w opisie ja mam posatwionego lubuntu x32 bity
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
tak może za chwilę uda mi sie udostępnić dla atoma a później wieczorem dla K8 ... nie wiem, czy zdąrze zrobić właściwe opisy do wszystkiego, np. jak aktywować chipy Ralinka (jeśli rt2860sta jest blacklist`owany) i nie zrobiono komendą touch (touch /etc/Wireless/RT2860STA/RT2860STA.dat) pliku dat. Może po kawałku będę to udostępniał, aż do zbiore razem i dam osobny watek jako tutorial i "linkownie".
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Witam. Mam netbooka Acer Apire One D255, zainstalowałem na nim Kubuntu 10.10 w wersji 64 bitowej i mam pytanie, czy lepiej specjalnie zainstalować od nowa system w wersji 32 bitowej i zainstalować kernel pana ext73? Czy może lepiej poczekać po prostu na 64 bitową wersję tego kernela? Pytam bo zastanawiam się czy bardzo dużo zyskam na wydajności, na tyle, że warto zrobić reinstalacje systemu na 32 bitowy? Czy lepiej poczekać na 64 bitową wersję. Testował ktoś te kernele na Acerze AOD-255 ? Dziękuję za pomoc 

-
- Piegowaty Guziec
Na początek witam - to moj pierwszy post choć czytam od grudnia.
Nowy kernel zainstalowany
testuje - wyglada ze faktycznie bateryjka lepej bedzie trzymała 
Pozdrówka i szacuneczek dla e X t 7 3
Nowy kernel zainstalowany

Pozdrówka i szacuneczek dla e X t 7 3
@ asus 1015ped + 10.10 + 2.6.37-ck1-ext73-f1-12.2-atom-bfq-cfs
- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Kontakt:
pierwsze wrażenie po instalacji nowego kernela (12.2) jest pozytywne
Ubu bootuje o ok.6-7 sekund szybciej (sprawdzane Bootchart'em) niż na poprzednim kernelu (12.0), zobaczymy jak dalej będzie się na nim pracowało
Ubu bootuje o ok.6-7 sekund szybciej (sprawdzane Bootchart'em) niż na poprzednim kernelu (12.0), zobaczymy jak dalej będzie się na nim pracowało