net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

4ee2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: 4ee2 »

Niestety po hibernacji zaliczył restart przy przywracaniu :/
Zreszta w zasadzie hibernacja na żadnym z kerneli nie dziala mi dobrze, choć retart po raz pierwszy
@ asus 1015ped + 10.10 + 2.6.37-ck1-ext73-f1-12.2-atom-bfq-cfs
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

4ee2 pisze:Niestety po hibernacji zaliczył restart przy przywracaniu :/
Zreszta w zasadzie hibernacja na żadnym z kerneli nie dziala mi dobrze, choć retart po raz pierwszy
hmm dziwne ... jakie skrypty, lub też nie wykonałeś ? initrd został zbudowany (znajduje sie w /boot) ?

Pozdrawiam

EDIT:
Własnie prowadziłem (i czekam na odpowiedz) dyskusje z Con`em Kolivasem i chyba znamy przyczynę regresji w wydajności najnowszych wersji BFS ... zobaczymy ... Postaram się zbudować kernel z BFS z wyłączonym SMT = (Hyperthreading) scheduler support. Czekam jeszcze na odpowiedź Con`a ... i chyba nie do końca znamy przyczynę ... cóż potestuje ... dałem Con`owi link do naszego forum ;) Ciekawe, czy translator dobrze przetłumaczy ;)

Pozdrawiam

EDIT:
Już mam wersje 12.3 dla atoma ;) i ta będzie wydajniejsza od 12.2 do jakiś 5 % ;) ... ale udostępnię ją prawdopodobnie za tydzień - po testach.

Dziś natomiast jeszcze wersja 12.2 K8 i skrypty.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
aniulka87
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Kontakt:

Post autor: aniulka87 »

Witam!
Moja przygoda z netbookiem zaczęła sie w grudniu. Zainstalowałam wersje netbook i od razu miałam problemy. Czytnik kart nie widział kart SD, ani żadnych innych, miałam problem z wifi. Zainstalowałam skrypty od ext73 dla mojego netbooka, jednak całkowicie zniknęło mi wifi, a czytnik dalej nie działał kart, na dodatek nie mogłam przewodowo połączyć się z internetem po uśpieniu lub stanu wstrzymania. Musiałam ponownie uruchomić komputer. Instalacja ubuntu 10.10 oraz skryptów od ext 73 nie pomogła. Dopiero wersja 12.2 wszystko naprawiła. Mam stabilne wifi, czytnik kart działa. Póki co, wszystko jest w porządku.
lspci:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation N10 Family DMI Bridge
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation N10 Family Integrated Graphics Controller
00:02.1 Display controller: Intel Corporation N10 Family Integrated Graphics Controller
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation NM10 Family LPC Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation N10/ICH7 Family SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation N10/ICH 7 Family SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 Network controller: RaLink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 02)

Czytnik kart jest z ENE Technology, podpięty pod usb.
MSI U135DX
Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Ivn »

Proponowałbym w przypiętym temacie dodać daty wstawienia poszczególnych skryptów i kerneli, pozwoliłoby to lepiej zorientować się, które elementy są w nowych wersjach, a których nie trzeba uaktualniać.
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm może zrobię tak że będę skrypty opatrywał numerem wersji ?

btw. ale kernele będą tylko w najnowszych wersjach ... albo zrobię tak, że starsza wersja kernela będzie dostępna w niniejszym watku, do czasu stwierdzenia prawidłowego działania nowszej wersji ?

Pozdrawiam

EDIT:
Kwestia akceleracji Flash`a
Zatem mam chyba rozwiązanie - dla chipów GFX bazujących na Nvidii, jeśli zadziała zrobię automatyczny skrypt (który pobierze i skopiuje właściwy plik oraz stworzy odpowiedni plik konfiguracyjny) i dołączę do wątku z kernelami, skryptami, etc.

Zatem ściągamy finalną wersje nowego Flasha 10.2, a nastepnie wsadzamy plik libflashplayer.so do katalogu /usr/lib/adobe-flashplugin. Starej wersji możemy zmienić nazwę na np.: old-libflashplayer.so, celem zachowania, jakby nowa sprawiała problemy.

Następnie tworzymy w katalogu /etc/adobe, pik mms.cfg, w treści którego wpisujemy:

OverrideGPUValidation=true
EnableLinuxHWVideoDecode=1

Powinno działać ;)

Pozdrawiam i proszę o wyniki testów.

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
d3v4
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: d3v4 »

U mnie zalatwilo sprawe, wielkie dzieki. Teraz sie juz nie moge nowki kernela dla k8 doczekac, zapowiada sie naprawde ciekawie, chociaz bardziej na lapku niz stacjonarce(vide oszczedzanie baterii). ; )
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

d3v4 pisze:U mnie zalatwilo sprawe, wielkie dzieki. Teraz sie juz nie moge nowki kernela dla k8 doczekac, zapowiada sie naprawde ciekawie, chociaz bardziej na lapku niz stacjonarce(vide oszczedzanie baterii). ; )
Na stacjonarce odczujesz wzrost wydajności, a na laptopie i wzrost wydajności i oszczędność ... głowiłem się nad tym aby to pogodzić ;)

Pozdrawiam

puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: puchaty »

bardzo czekam na nowa wersje k8 ;-)
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: milansport »

e X t 7 3 pisze:
Kwestia akceleracji Flash`a
Zatem mam chyba rozwiązanie - dla chipów GFX bazujących na Nvidii, jeśli zadziała zrobię automatyczny skrypt (który pobierze i skopiuje właściwy plik oraz stworzy odpowiedni plik konfiguracyjny) i dołączę do wątku z kernelami, skryptami, etc.

Zatem ściągamy finalną wersje nowego Flasha 10.2, a nastepnie wsadzamy plik libflashplayer.so do katalogu /usr/lib/adobe-flashplugin. Starej wersji możemy zmienić nazwę na np.: old-libflashplayer.so, celem zachowania, jakby nowa sprawiała problemy.

Następnie tworzymy w katalogu /etc/adobe, pik mms.cfg, w treści którego wpisujemy:

OverrideGPUValidation=true
EnableLinuxHWVideoDecode=1

Powinno działać ;)

Pozdrawiam i proszę o wyniki testów.
Super! To działa :w00t:
Wielkie dzięki, idę się nacieszyć :-D;-)
kogut997`
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: kogut997` »

skad sciagnac karnela
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

może tak ciut więcej chęci do szukania ?

tu są kernele, skrypty itd. -> viewtopic.php?t=140724
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: sokarsg-1 »

Również potwierdzam akceleracja flash po zastosowaniu się do wyżej napisach instrukcji na 1201n zaczęła działać.
puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

a u mnie nie bylo folderu /etc/adobe . Dziwne..

Jest szansa na kernela dziś tak szczerze ? bo akurat w trakcie reinstalacji jestem ;-)
Awatar użytkownika
pingwin114
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: pingwin114 »

puchaty pisze:a u mnie nie bylo folderu /etc/adobe . Dziwne..
jeśli nie ma owego katalogu, to trzeba go sobie stworzyć
puchaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

no tak myslalem, stworzyłem zapisalem plik i działą ;-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

puchaty pisze:a u mnie nie bylo folderu /etc/adobe . Dziwne..

Jest szansa na kernela dziś tak szczerze ? bo akurat w trakcie reinstalacji jestem ;-)
Tak postaram się to do godziny zrobić ;)

Pozdrawiam

4ee2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: 4ee2 »

e X t 7 3 pisze:hmm dziwne ... jakie skrypty, lub też nie wykonałeś ? initrd został zbudowany (znajduje sie w /boot) ?

Pozdrawiam
Jest initrd
Testowałem jeszcze kilka razy i kilka było ok a trzy razy reset.

Mam kernel i xorg.conf i trochę zmienionego gruba (dałem 256GB bo mam 2g pamięci)
@ asus 1015ped + 10.10 + 2.6.37-ck1-ext73-f1-12.2-atom-bfq-cfs
Awatar użytkownika
muchar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: muchar »

no i narozrabiałem,
zainstalowałem Kernel 2.6.37-ck1-ext73-f1-12.2-atom-bfq-cfs z instalatora instalator-linux-imege-headres-v.12.2-atom i następnie popełniłem błąd bo zainstalowałem instalator-xorg.conf-Intel. Przy instalacji kernela zauważyłem jeden błąd wyświetlony w terminalu dot. dkms - fail, poza tym wszystko przebiegło pomyślnie. Przy instalacji instalator-xorg.conf-Intel wyrzuciło czarny ekran i ostatni komunikat Check battery i instalacja się zawiesiła. Odczekałem ok 15 minut, żaden postęp nie wystąpił, więc wyłączyłem z guzika netbooka. Pierwsze uruchomienie jajka od ext73 wszystko zaczęło się ładować jak zwykle, do momentu tuż przed wystawieniem planszy logowania, i tu wyświetlił się tylko czarny ekran i tak już zostało. Spróbowałem uruchomić system ponownie wybierając opcję naprawy systemu jednak nic to nie dało.
Spróbowałem uruchomić poprzednie sprawnie działające jajko tj. 2.6.35 jednak efekt jest dokładnie taki sam - czarny ekran. Czy da się jeszcze uratować tą sytuację ?
Zależy mi na odzyskaniu systemu, może ktoś podpowie jak to ruszyć?
Podkusiło mnie o zmianę kernela bo liczyłem ze przy nowym jajku flash będzie płynniej działał.
Moja konfiguracja to Asus 1201HA GMA500 Ubuntu 10.10
pozdrawiam
muchar
UBU10.10, Intel 1.33MHz, GMA500 Asus 1201HA
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Kolego drogi ale pisałem, że ten xorg.conf jest dla wszystkich układów Intela - POZA nieszczęsnym GMA500 !!!! ... teraz wykonaj po uruchomieniu w trybie awaryjnym.:

sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf

Następnie restart i na każdym kernelu powinno działać ...

Nowy kernel - 12.2 obsługuje - ma sterowniki dla GMA 500, ale dla niego nie zrobiłem xorg.conf.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
muchar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: muchar »

dzięki wielkie ext73 , już próbuję to uruchomić wg Twoich wskazówek, a powiedz mi jeszcze proszę , czy instalacja samego kernela 12.2 ma sens bez modyfikowanego xorg.conf?
muchar
UBU10.10, Intel 1.33MHz, GMA500 Asus 1201HA
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”