Kodeki do Hożej Hawajki 8.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Kodeki do Hożej Hawajki 8.04
Witam. Mój temat nadaje się pewnie do przedszkola (jeśli chodzi o linuxa to jestem prawie całkowicie zielony), ale co tam. Wbudowany odtwarzacz filmów ma problemy z odtwarzaniem jakiś 33% plików (czasem w ogóle ich nie odtwarza, a czasem nie ma dźwięku), wnioskuje więc, że potrzeba mi jakiś kodeków. Standardowa opcja wyszukiwania kodekow nic nie daje. Próbowałem szukać w googlach jakiś tutoriali itd. ale ostatecznie nic nie zdziałałem (nie wiem jak zainstalować biblioteki takie jak w32codecs i ggstreamer).
Mógłby mi ktoś łopatologicznie (jak debilowi) wytłumaczyć co muszę zrobić ? Co ściągnąć, gdzie to umieścić i co wpisać w konsoli aby uzupełnić biblioteki ?
Mógłby mi ktoś łopatologicznie (jak debilowi) wytłumaczyć co muszę zrobić ? Co ściągnąć, gdzie to umieścić i co wpisać w konsoli aby uzupełnić biblioteki ?
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Odp: Kodeki do Hożej Hawajki 8.04
Po pierwsze, Hoża Hawajka to staryyyyy system. Jeżeli masz możliwość, to wgraj 10.04.
Co do instalacji kodeków, to najpierw odwiedź ten temat:
viewtopic.php?t=37494
i ustaw odpowiednie dla siebie repozytoria (sekcja Hardy Heron)
Następnie zaktualizuj system i zainstaluj kodeki:
Co do instalacji kodeków, to najpierw odwiedź ten temat:
viewtopic.php?t=37494
i ustaw odpowiednie dla siebie repozytoria (sekcja Hardy Heron)
Następnie zaktualizuj system i zainstaluj kodeki:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install w32codecs
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
msttcorefonts libdvdnav4 libdvdread4 libdvdcss2 gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-pitfdll gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse libxine1-ffmpeg
Więcej o mnie znajdziesz na: http://ospulse.pl
-
- Piegowaty Guziec
miałem zainstalowaną malinową, ale nie wiedzieć dlaczego, net mi strasznie wolno chodził. Próbowałem ten problem rozwiązać przy pomocy google.pl ale nie znalazłem żadnego działającego rozwiązania więc instalnąłem Hożą Hawajkę i wszystko gra. Nie wiem dlaczego na jednej wersji net muli, a na drugiej nie. Ale z tego powodu, nie będę aktualizował systemu.
Co do powyższego posta, jak mam sprawdzić czy czegoś nie mam ?
Ogólnie interesują mnie rozwiązania nie zawierające wyrażenie "zaktualizuj system"
Temat zapostowany w pierwszej odpowiedzi wydaje się niezwykle skomplikowany. Czy nie istnieje jakieś proste rozwiązanie polegające na ściągnięciu biblioteki, rozpakowaniu jej gdzieś i wpisaniu kilki komend do terminala ?
Nie zapominajcie, że moim szczytowym osiągnięciem w dziedzinie linuxa było zainstalowanie Pidgina
Co do powyższego posta, jak mam sprawdzić czy czegoś nie mam ?

Ogólnie interesują mnie rozwiązania nie zawierające wyrażenie "zaktualizuj system"

Temat zapostowany w pierwszej odpowiedzi wydaje się niezwykle skomplikowany. Czy nie istnieje jakieś proste rozwiązanie polegające na ściągnięciu biblioteki, rozpakowaniu jej gdzieś i wpisaniu kilki komend do terminala ?
Nie zapominajcie, że moim szczytowym osiągnięciem w dziedzinie linuxa było zainstalowanie Pidgina

- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
sudo apt-get install lista_pakietów_podana_przez_lukasa
A co do "strasznie skomplikowanego tematu" - czego tam nie rozumiesz?
Poniższe zdanie jest fałszywe.
-
- Piegowaty Guziec
ja@amilo:~$ sudo apt-get install msttcorefonts libdvdnav4 libdvdread4 libdvdcss2 gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-pitfdll gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse libxine1-ffmpeg
[sudo] password for ja:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu libdvdread4
System nie doinstalował sobie, ale napisał mi że tego nie ma. Czy brak tego może być powodem nie odtwarzania niektórych filmów ? Jak to doinstalować ?
A co do tego tematu to w sumie racja. Nie jest to aż takie skomplikowane. A co mi da, jeśli zrobię to co w tym temacie jest napisane ?
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
Przede wszystkim, nie ma sensu bawić się w chowanego.
Co to za '33% plików', których nie możesz odtworzyć? Może owe pliki mają jakieś rozszerzenie?
Co to za '33% plików', których nie możesz odtworzyć? Może owe pliki mają jakieś rozszerzenie?

Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
W ogromnej większości są to pliki o rozszerzeniu wmv. Nie wiem od czego to zależy, ale niektóre takie pliki są odtwarzane normalnie, w innych nie ma dźwięku, inne się strasznie tną, a jeszcze inne w ogóle nie są odtwarzane przez Totema czy VLC. Zainstalowałem właśnie VLC i zauważyłem pewną zmianę. Część plików, która się nie odtwarzała, obecnie się odtwarza, ale się strasznie tnie - czyli awans do grupy wyżej. Jest postęp.
Chciałem uaktualnić te repozytoria, ale gdy próbuje zapisać, wyskakuje:
EDIT:
dobra, chyba się udało. Użyłem nano.
EDIT:
zaktualizowałem repozytoria, zainstalowałem w32codecs ale nic to nie dało bo nadal było tak jak wcześniej.
Postanowiłem zainstalować mplayera i o dziwo.. wszystko zaczęło śmigać. W każdym razie dzięki za rady. Przynajmniej dowiedziałem się co to jest repozytorium
Chciałem uaktualnić te repozytoria, ale gdy próbuje zapisać, wyskakuje:
Muszę to zrobić z konta roota ? Tylko jak na nie wejść ? Umiem wejść w terminalu, ale to nic nie daje.Brak uprawnień do zapisania pliku. Proszę sprawdzić czy wprowadzone położenie jest poprawne i spróbować ponownie.
EDIT:
dobra, chyba się udało. Użyłem nano.
EDIT:
zaktualizowałem repozytoria, zainstalowałem w32codecs ale nic to nie dało bo nadal było tak jak wcześniej.
Postanowiłem zainstalować mplayera i o dziwo.. wszystko zaczęło śmigać. W każdym razie dzięki za rady. Przynajmniej dowiedziałem się co to jest repozytorium

-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Ma prawo. Jesteś początkujący, więc przyda Ci się to:Temat zapostowany w pierwszej odpowiedzi wydaje się niezwykle skomplikowany.
Instalacja aplikacji w Linuksie
Samouczek Ubuntu
Polecam SMPlayera. Jest to nakładka na MPlayera.Postanowiłem zainstalować mplayera i o dziwo..
Więcej o mnie znajdziesz na: http://ospulse.pl