chcę zainstalować Ubuntu 10.10 na laptopie na którym aktualnie posiadam Debiana Testing. Mam na /home jeszcze 202,5 GB wolnego miejscca. Da się zmniejszyć miejsce na /home bez utraty danych i naruszenia Debiana?
Rozmiar partycji możesz zmieniać w programie Gparted na przykład (z poziomu LiveCD Ubuntu). Pamiętaj - przed przystąpieniem do operacji takiego typu trzeba zrobić backup danych.
Z góry dziękuję za odpowiedzi typu "po co Debian i Ubuntu na jednym piecu", otóż chcę zobaczyć które distro będzie lepiej u mnie chodzić, a nie mam zamiaru Debiana instalować i konfigurować od nowa (męczyłem się z nim ponad tydzień)...
Ja mam podobnie, Debian i Ubuntu + Windows. Działa to bez żadnych problemów; ponadto, GRUBy z obu dystrybucji rozpoznają się nawzajem i potrafią poprawnie dodawać nowe wpisy systemów do konfiguracji, przy okazji np. zainstalowania nowego kernela.
Przypadkowo natknąłem się na temat z instalacją "malinowej mandarynki" (cóż za twórcza nazwa ;p) na pendrivie, akurat mam gdzieś jakiegoś pena 4 GB, może po prostu na nim zainstaluje? Jak partycje ustawić? Ile na /, ile na /boot (jeśli potrzebne)? Czy te Ubuntu zainstalowane na Pendrivie będzie mi się pokazywało w GRUBie?
Pendrive traktuj jako zwykły dysk - partycje robisz na nim jakie chcesz. Osobny /boot musisz mieć tylko, jeśli zamierzasz partycje robić na Btrfs. Na penie / oraz /home polecam na jednej partycji zostawić, żeby nie marnować cennego miejsca.
GRUB z dysku twardego nie powinien widzieć systemów na pendrive, ale mogę się mylić.
Czy będę mieć dostęp do /home z Debiana z poziomu tego Ubuntu?
Każdą partycję na dysku czy na penie, możesz podmontować i przeglądać, tak samo w Debianie jak i na Ubuntu.