Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 6.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: Windows i Linux w jednym stali domku: partycjonowanie
Dzięki za ten temat. Sporo wartościowych rzeczy się dowiedziałem.
- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
darrmtrade: 6.12 nie jest wspierany. Polecam koledze zainstalowac 10.04LTS.
- wjk`
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Chłopaki chce na jakiś czas usunąć Linuksa a chce aby winshit włączał się jak zainstalowaniem. Wejść na LiveCD i sformatować czy jak to zrobić. PS nie mam płyty Windows.
Intel E5300, G41M-ES2L, 2GB DDR2 800MHz, 9400GT 512MB, No-Name 400W
Ubuntu 10.10 [internet], Windows 7 [recovery os]
- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Bez plyty Windowsa chyba nie da rady. Chyba, ze przy usuwaniu Linuksa zostawisz GRUBa, usuwajac z niego tylko wpis o Linuksie.
- wjk`
- Piegowaty Guziec
Czyli Live CD format partycji z Ubuntu i reset wkładam płytę Windows i format czy naprawiam ? Windows stał się bardzo powolny
Intel E5300, G41M-ES2L, 2GB DDR2 800MHz, 9400GT 512MB, No-Name 400W
- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
wjk: jak windows siedzi kilka misiecy to warto go sformatowac
- OBRONCA
- Piegowaty Guziec
Nie wiem jak na ubuntu, ale W debianie można to wykonać następująco. Po włożeniu płyty debiana z lini komend włączamy instalację expertgui. Następnie zaznaczamy opcję gparted formatujemy partycję linuksa pozostawiając SWAP. Trzeba go zostawić, następnie przez polecenie expertgui instalujemy wyłącznie grub menu. Nastepnie poleceniem update-grub aktualizujemy menu gruba. Po włączeniu komputera pokaże się grub z systemem windows bez systemu linux. Jeżeli chcemy, aby windows włączał się od razu bez pojawiania gruba w ustawieniech grub zmieniamy czas czyli timeout na 0 czyli timeout=0. Po tej konfiguracji podczas włączania się komputera pokaże się na chwile welcome grub i uruchomi się windows. Sprawdzone na windows xp home edition. Ubuntu jest jedną z dystrybucji opartych na Debianie więc może to w nim zadziałać.wjk` pisze:Chłopaki chce na jakiś czas usunąć Linuksa a chce aby winshit włączał się jak zainstalowaniem. Wejść na LiveCD i sformatować czy jak to zrobić. PS nie mam płyty Windows.
LINUX RULES!!!!!!
Damnare super seaculum. APOPOMPAEUS coeli tenebrarum!!!!! Inferimum Inferni. Sun Virtuti Nula Est Via Invia.
-
- Piegowaty Guziec
witam- w sprawach Linuksa jestem zielony więc proszę o pomoc. Wczoraj zgrałem sobie najnowszego Ubuntu i zainstalowałem. Na komputerze mam podpięte dwa dyski na jednym jest Windows 7, a drugi 80gb przeznaczyłem na Linuksa. Instalacja przeszła bez zarzutów, wyskoczył napis że wszystko w porządku- zresetował się system i po nowym odpaleniu nadal mam tylko do wyboru Windows 7. może ktoś mi powie co zrobiłem źle- dzięki 

- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
Spróbuj przełączyć bootowanie w biosie na drugi dysk.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Piegowaty Guziec
Admc pisze:Spróbuj przełączyć bootowanie w biosie na drugi dysk.
strzał w dziesiątkę- teraz wszystko działa- dzięki
-
- Piegowaty Guziec
Witam koledzy.
Od jakiś 2 godzin wtajemniczam sie w ubuntu. Mój pierwszy Linux.
Mam laptopa asus n61jv 500 gigowy dysk.
Mam 80 Giga przeznaczone na sam system
reszte dałem dla dysku "d" gdzie mam swoje graty.
Mając chwile w pracy odpowiednim programem zabrałem 20 giga z dysku "d" i utworzyłem nowa surowa partycje.
W domu dopiero zabralem sie za instalacje.
Nie wiedziałem co i jak więc na samego ubunta przeznaczylem 19 giga a na ten jakis dysk dodatkowy ktory jest wymagany przeznaczylem 1g. Nie wiem czy poprawnie to zrobilem.
Dodam tez, ze ubuntu zainstalowalem w miejscu "/" czyli prosto na partycji. Nie dawalem zadnego home itd..
Co mam zrobic w tej sytuacji? Odisntalowac ubunta (jak?) , zrobic ponownie partycje tym razem odpowiednio (wedlug waszych rad) ?
Od jakiś 2 godzin wtajemniczam sie w ubuntu. Mój pierwszy Linux.
Mam laptopa asus n61jv 500 gigowy dysk.
Mam 80 Giga przeznaczone na sam system
reszte dałem dla dysku "d" gdzie mam swoje graty.
Mając chwile w pracy odpowiednim programem zabrałem 20 giga z dysku "d" i utworzyłem nowa surowa partycje.
W domu dopiero zabralem sie za instalacje.
Nie wiedziałem co i jak więc na samego ubunta przeznaczylem 19 giga a na ten jakis dysk dodatkowy ktory jest wymagany przeznaczylem 1g. Nie wiem czy poprawnie to zrobilem.
Dodam tez, ze ubuntu zainstalowalem w miejscu "/" czyli prosto na partycji. Nie dawalem zadnego home itd..
Co mam zrobic w tej sytuacji? Odisntalowac ubunta (jak?) , zrobic ponownie partycje tym razem odpowiednio (wedlug waszych rad) ?
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
Poczytać ten wątek gdzie było to już wałkowane i od nowa zainstalować system - 20 GB na system i dane to trochę mało.
Lepiej byłoby 30 GB wygospodarować z czego 10 GB przeznaczyć na / system 2 GB na swap a resztę na Home ( tam masz ustawienia programów i swoje dane ).
Nie musisz odinstalowywać Ubuntu.
Ja zrobiłabym nowy podział dysku - wygospodarowane miejsce zrobiła jako partycje rozszerzoną a na niej 3 partycje tj. / system , Home i swap ( wielkości jak wyżej ).
Jak nie możesz uzyskać 30 GB to zmniejsz partycję na system i zrób 8 GB 2GB na swap i 10 GB na Home.
Zmienić podział partycji możesz przed instalacją programem który znajduje się na płycie instalacyjnej Ubuntu.
Po wystartowaniu w Menu System masz program Edytor partycji Gparted.
Potem zainstaluj system od nowa . W czasie instalacji jak dojdziesz do partycjonowania dysku wybierz podział ręczny i wskaż odpowiednie partycje (Edytuj) gdzie ma być / system, Home i swap.
System plików wybierz ext4 dla / systemu i Home.
Lepiej byłoby 30 GB wygospodarować z czego 10 GB przeznaczyć na / system 2 GB na swap a resztę na Home ( tam masz ustawienia programów i swoje dane ).
Nie musisz odinstalowywać Ubuntu.
Ja zrobiłabym nowy podział dysku - wygospodarowane miejsce zrobiła jako partycje rozszerzoną a na niej 3 partycje tj. / system , Home i swap ( wielkości jak wyżej ).
Jak nie możesz uzyskać 30 GB to zmniejsz partycję na system i zrób 8 GB 2GB na swap i 10 GB na Home.
Zmienić podział partycji możesz przed instalacją programem który znajduje się na płycie instalacyjnej Ubuntu.
Po wystartowaniu w Menu System masz program Edytor partycji Gparted.
Potem zainstaluj system od nowa . W czasie instalacji jak dojdziesz do partycjonowania dysku wybierz podział ręczny i wskaż odpowiednie partycje (Edytuj) gdzie ma być / system, Home i swap.
System plików wybierz ext4 dla / systemu i Home.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
Usunalem ubuntu i instaluje jeszcze raz.
Przypomne ze mam lapka n61jv asusa ktory ma ponad 4 gb ramu, 500 giga pojemnosci dyskowej.
Chciał bym wiedzieć ile ogólnie poswiecic na system linuxa. Moze 50 giga ?
Otworze nowa partycje rozszerzoną gdzie zrobie 3 pod partycje,
System
home
swap
Powiedzcie mi tylko ile dokladnie najlepiej przydzielić miejsca na daną partycje i daje spokoj
aaa i jescze jedna sprawa.
Wczesniej po zainstalowaniu ubuntu mialem gdzies tam w opcjach dysków informacje ze mam jakies błedy na dysku. Olać to ?
Przypomne ze mam lapka n61jv asusa ktory ma ponad 4 gb ramu, 500 giga pojemnosci dyskowej.
Chciał bym wiedzieć ile ogólnie poswiecic na system linuxa. Moze 50 giga ?
Otworze nowa partycje rozszerzoną gdzie zrobie 3 pod partycje,
System
home
swap
Powiedzcie mi tylko ile dokladnie najlepiej przydzielić miejsca na daną partycje i daje spokoj

aaa i jescze jedna sprawa.
Wczesniej po zainstalowaniu ubuntu mialem gdzies tam w opcjach dysków informacje ze mam jakies błedy na dysku. Olać to ?
- figa
- Zakręcona Traszka
Jak masz błędy na dysku to dobrze jest przed robieniem zmian na partycjach przeskanować dysk w Windowsie i usunąć te błędy.
Później zrób te zmiany . Dobrze byłoby wydzielić 50 GB na Ubuntu i tak jak napisałeś ustawić jako rozszerzoną partycję i na niej 3 partycje.
Są różne zdania odnośnie wielkości swap ale ja bym zrobiła 2 GB przy laptopie - potrzebne przy hibernacji.
Na system / zrób 12 GB to już na pewno ci nie zbraknie a resztę zrób Home.
Na Home masz swoje dane i ustawienia programów. W przypadku reinstalacji systemu nie giną ci ustawienia jak masz osobny Home.
Przy instalacji UWAGA do formatowania zaznaczyć TYLKO nową partycję na której bedzie system Ubuntu. Reszta nie ma być formatowana !!
Powodzenia.
Później zrób te zmiany . Dobrze byłoby wydzielić 50 GB na Ubuntu i tak jak napisałeś ustawić jako rozszerzoną partycję i na niej 3 partycje.
Są różne zdania odnośnie wielkości swap ale ja bym zrobiła 2 GB przy laptopie - potrzebne przy hibernacji.
Na system / zrób 12 GB to już na pewno ci nie zbraknie a resztę zrób Home.
Na Home masz swoje dane i ustawienia programów. W przypadku reinstalacji systemu nie giną ci ustawienia jak masz osobny Home.
Przy instalacji UWAGA do formatowania zaznaczyć TYLKO nową partycję na której bedzie system Ubuntu. Reszta nie ma być formatowana !!
Powodzenia.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
-
- Piegowaty Guziec
Napotkałem się na kilka błędów.
Zresetowałem lapka z płyta ubuntu.
Odpalił mi sie instalator. Dałem instalacje.
Dochodze do momentu partycjonowania.
Kasuje partycje które wczesniej zrobilem błędnie.
Mam 50 giga niewykorzystanej przestrzeni i teraz nadchodzi mój problem.
Nie wiem jak stworzyć rozszerzona partycje.
Tak to wyglądało wczoraj http://img696.imageshack.us/i/zdjcieiz.jpg/
Wiem ze nie ma tam 50 giga ale spokojnie będzie dzisiaj
I mam pytanie, przy tworzeniu partycji np home i system "/'' mam jeszcze takie opcje jak początek i koniec. Jak tam powinno byc ustawione?

I mam pytanie, przy tworzeniu partycji np home i system "/'' mam jeszcze takie opcje jak początek i koniec. Jak tam powinno byc ustawione?
- OBRONCA
- Piegowaty Guziec
Po pierwsze napisałeś, że masz 4GB ramu. Zgadza się? Jeżeli tak to zgodnie z zasadami partycjonowania powinieneś posiadać 8GB partycji SWAP (tzw. partycji wyminy). Wygospodarowałeś 20GB na system Ubuntu więc zgadnie ze wszystkimi kryteriami możesz to wykonać następująco:Nikes pisze:Napotkałem się na kilka błędów.
Na twoim miejscu uprościł bym to wszystko jednak. Najoptymalniejsza opcja bez większego bawienia:sda1->NTFS 30GB Windows 7 Partycja podstawowa
sda2->SWAP 8GB (przestrzeń wymiany) partycja podstawowa
sda3->/ EXT4 12GB Partycja rozszeżona
SDA4-> /home EXT4 6GB partycja rozszeżona
SDA5->NTFS (reszta) partycja rozszeżona
Ta konfigóracja będzie dla Ciebie najoptymalniejsza. Co do początku i końca partycji najlepiej wrzócić w twoim przypadku automatyczny przydział. W ręcznym ustalaniu zasada jest następująca: Start partycji windows i zakończenie. Liczba kończąca windows XXXX2 Więc Swap zaczyna się od XXXX3 kończy na XXXXX7, więc / zaczyna sięod XXXXX8. WSZYSTKIE LICZBY PODAJE PRZYKŁADOWO !!! Jeżeli chodzi o partycjonowanie to napisz czego używasz w tym celu, aby mógł Ci doradzić w sprawie partycji rozszeżonej.SDA1->30 GB NTFS Windows7 (partycja podstawowa)
SDA2->8 GB SWAP (partycja podstawowa)
SDA3->12 GB / EXT4 (partycja podstawowa)
sda5-> [reszta] NTFS (partycja rozszeżona)
http://thecamels.org/wp-content/uploads/debian.gif
DEBIAN THE UNIVERSAL OPERATING SYSTEM
DEBIAN THE UNIVERSAL OPERATING SYSTEM
Damnare super seaculum. APOPOMPAEUS coeli tenebrarum!!!!! Inferimum Inferni. Sun Virtuti Nula Est Via Invia.
- figa
- Zakręcona Traszka
Te 8 GB na swap to chyba przesada.
http://www.ubuntu-pomoc.org/partycja-swap-fakty-i-mity/
Ja pisałam żeby te operacje zrobić przed instalacja a nie w trakcie już.
Zawsze najpierw przygotowuję dysk a później z pulpitu wybieram instaluj system.
Rozszerzona partycje tworzy sie tak samo jak normalną tylko że najpierw cały obszar 50 GB dajesz nowa partycja rozszerzona. Wykonujesz polecenie.
Następnie na tej rozszerzonej tworzysz nowa partycja .... i tworzysz w ten sposób 3 partycje.
Instalator Ubuntu widzi dysk pod warunkiem że nie ma on więcej partycji jak 4 podstawowe.
Dlatego jeśli z Windowsem wychodzi ich więcej jak 4 to dla Ubuntu trzeba zrobić partycje rozszerzoną żeby pomieścić te partycje powyżej 4.
Jeśli masz tylko 1 partycję na Windows i + 3 dla Ubuntu zmieścisz się w 4 to możesz wszystkie stworzyć jako podstawowe. jak napisał Obrońca.
Swapu jednak nie ma sensu tworzyć tak dużego zgodnie z tym co masz napisane pod linkiem.

Ja pisałam żeby te operacje zrobić przed instalacja a nie w trakcie już.
Zawsze najpierw przygotowuję dysk a później z pulpitu wybieram instaluj system.
Rozszerzona partycje tworzy sie tak samo jak normalną tylko że najpierw cały obszar 50 GB dajesz nowa partycja rozszerzona. Wykonujesz polecenie.
Następnie na tej rozszerzonej tworzysz nowa partycja .... i tworzysz w ten sposób 3 partycje.
Instalator Ubuntu widzi dysk pod warunkiem że nie ma on więcej partycji jak 4 podstawowe.
Dlatego jeśli z Windowsem wychodzi ich więcej jak 4 to dla Ubuntu trzeba zrobić partycje rozszerzoną żeby pomieścić te partycje powyżej 4.
Jeśli masz tylko 1 partycję na Windows i + 3 dla Ubuntu zmieścisz się w 4 to możesz wszystkie stworzyć jako podstawowe. jak napisał Obrońca.
Swapu jednak nie ma sensu tworzyć tak dużego zgodnie z tym co masz napisane pod linkiem.
- arsim
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Kontakt:
Figa ma rację.
Najpierw podziel dysk na partycje, a potem instaluj system.
Jeśli chodzi o swap...
Ja nie mam laptopa, ale na swoim ,,blaszaku'' mam swap 700 Mb przy 1 GB ramu (na Ubuntu 8.04 miałem 500 MB). Wszystko śmiga, że aż miło.
Ty masz 4 GB ramu, więc moim zdaniem swap = ram to jest max. Podejrzewam, że jeśli nie będziesz korzystał z hibernacji to i nawet 1 GB swapu w zupełności wystarczy.
Na system (punkt montowania / ) wystarczy ok. 12GB.
Swap jak uważasz, reszta /home.
Zauważ też, że swoje dane (muzyka, filmy itd.) możesz zapisywać nie tylko na /home, ale też na partycji Windowsa (NTFS), czyli Dysk D:
Najpierw podziel dysk na partycje, a potem instaluj system.
Jeśli chodzi o swap...
Ja nie mam laptopa, ale na swoim ,,blaszaku'' mam swap 700 Mb przy 1 GB ramu (na Ubuntu 8.04 miałem 500 MB). Wszystko śmiga, że aż miło.
Ty masz 4 GB ramu, więc moim zdaniem swap = ram to jest max. Podejrzewam, że jeśli nie będziesz korzystał z hibernacji to i nawet 1 GB swapu w zupełności wystarczy.
Na system (punkt montowania / ) wystarczy ok. 12GB.
Swap jak uważasz, reszta /home.
Zauważ też, że swoje dane (muzyka, filmy itd.) możesz zapisywać nie tylko na /home, ale też na partycji Windowsa (NTFS), czyli Dysk D:
Zarejestrowany użytkownik Linuxa - # 483045
- whitestrawberry
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: Inna
Cześć, mam problem z instalacją Windowsa 7 oraz Ubuntu 10.10 obok siebie na jednym dysku. Mianowicie - usunąłem wszystkie partycje z dysku za pomocą GParted, po czym uruchomiłem instalator Windowsa. Zrobiłem poprzez niego 3 partycje - pierwszą o pojemności 80 GB przeznaczoną na instalację siódemki, do której automatycznie zostałą utworzona partycja 100 MB, zarezerwowana dla danych systemowych. Drugą o pojemności 125 GB, przeznaczoną na danę. Zowstawiłem 30 GB wolnego miejsca na instalację Linuxa. Wrzuciłem płytkę z 10.10, niestety instalator widzi tylko jedną partycję sda1 o pojemności całego dysku. To samo z GParted Live CD.
Jak zainstalować obok siebie te dwa systemy? Jak już GParted zacznie wykrywać prawidłowo partycje to sobie dalej poradzę z instalacją i konfiguracją GRUB'a. Mój dysk to Seagate Barracuda 7200.10 250 GB 16 MB cache na złączu SATA, działający w trybie AHCI.
Jak zainstalować obok siebie te dwa systemy? Jak już GParted zacznie wykrywać prawidłowo partycje to sobie dalej poradzę z instalacją i konfiguracją GRUB'a. Mój dysk to Seagate Barracuda 7200.10 250 GB 16 MB cache na złączu SATA, działający w trybie AHCI.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
Bo Windows 7 domyślnie tworzy partycje dynamiczne. Musisz mieć zwykłe partycje, sprawdź w google jak zmienić partycje dynamiczne na standardowe albo jak zrobić, żeby instalator tworzył partycje zwykłe.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64