Botowanie dysk zewnętrzny i wewnętrzny Ubuntu 10.10

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
maksio008
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Botowanie dysk zewnętrzny i wewnętrzny Ubuntu 10.10

Post autor: maksio008 »

Witam serdecznie. Po instalacji ubuntu na dysku zewnętrznym mój bios dziwnie się zachowu je. Mianowicie chodzi o to że gdy chcę uruchomić ubuntu wchodzę w bios i wybieram botuj (jednorazowo) z dysku zewnętrznego (szybka opcja ! nie zmieniam kolejności botowania która jest: 1 Napęd 2 Wewnętrzny 3 Zewnętrzny) Wtedy pojawia sie okno z wyborem Ubuntu i win7(który jest na dysku wewnątrz) Gdy jednak zamienie kolejność aby dysk ZEWNĘTRZNY był botowany pierwszy (poniewawż chciałem to okno wyboru) zaczyna botować tak jakby z karty sieciowej ;/ pomyśli pomysli i awaryjne uruchomienie Windows.

Dodam jeszcze że plik do botowania zainstalowałem na specjalnej partycji (/bot) na dysku zewnętrznym. Tak jak przeczytałem tu na forum

Podejrzewam że jest to ten grub :) czy mogę go skopiować do wewnętrznego dysku tak aby nie było bawienia sie tylko ekran wyboru ?
Awatar użytkownika
andygem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Odp: Bios vs ubuntu. Trzeba to przeczytać nie wiem jak wytłumaczyć

Post autor: andygem »

Obawiam się , że namieszałeś i w instalacji a jeszcze bardziej w opisie perypetii . Zdecyduj się , wychodzi na to, że najpierw bootujesz z dysku zewnętrznego a następnie z dysku ... zewnętrznego .
maksio008
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Odp: Bios vs ubuntu. Trzeba to przeczytać nie wiem jak wytłumaczyć

andygem pisze:Obawiam się , że namieszałeś i w instalacji a jeszcze bardziej w opisie perypetii . Zdecyduj się , wychodzi na to, że najpierw bootujesz z dysku zewnętrznego a następnie z dysku ... zewnętrznego .
Edytowałem proszę przeczytaj jeszcze raz.
Awatar użytkownika
andygem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Odp: Botowanie dysk zewnętrzny i wewnętrzny Ubuntu 10.10

Dobra , popraw mnie jeśli czegoś nie zrozumiałem . Na dysku twardym laptopa ( ? bo o sprzęcie zapomniałeś napisać ) masz zainstalowaną Windę . Na dysku zewnętrznym USB zainstalowałeś Ubuntu i na tymże dysku zainstalowałeś gruba . Gdy podłączasz dysk USB do laptopa i wybierasz bootowanie z USB masz możliwość wyboru Ubuntu lub Windy - no i bardzo dobrze , tak być powinno ! Gdy odłączysz dysk USB i chcesz bootować Windę z HDD zaczynają się problemy , czy tak ? Niema w tym nic dziwnego - na jednym kompie nie może być dwóch aktywnych sektorów rozruchowych ! Nie wiem jak bardzo jesteś zaawansowany , jeśli niezbyt , to proponuję ci , byś odbudował MBR Windy na HDD . Z odłączonym dyskiem USB ,użyj - no właśnie - płyty instalacyjnej Windy lub partycji recovery twojego laptopa w trybie naprawy systemu . I wszystko . Myślę , że w czasie instalacji Ubuntu zdjęta została jedynie flaga boot z partycji C , można by ją przywrócić za pomocą LiveCD Ubuntu , ale ten pierwszy sposób dla ciebie będzie pewniejszy .

P.S.
Na moim laptopie , gdy chcę bootwwać dysk USB , wciskam ESC i mam możliwość wyboru HDD , napęd optyczny , USB . Proponuję byś na tym poprzestał (z twojego opisu wynika że u ciebie jest podobnie - szybkie bootowanie ? ) . Jeśli jeszcze kiedyś będziesz potrzebował pomocy , to podaj charakterystykę swojego sprzętu .
maksio008
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Troszkę inaczej. Kolejność botowania jest tak:
1 Napęd
2. Dysk wewnętrzny z windows7
3. Dysk zewnętrzny (e sata) Ubuntu

Gdy w biosie (tak jak ty esc) wybiorę bez zmiany ich kolejności botuj z 3 włącza się ładnie okienko GRUBa i wybieram sobie system.

A gdy w biosie zmienie kolejność na 1 3 2 wtedy właśnie jest wyżej opisany problem.

Mam nadzieje że zrozumiesz. Mój sprzęt to:
Laptop Samsung R780
Intel Core i5 520m
Ge force GTm330
4GB ram DDR3
Dysk wewnętrzny samsung ( widać ładnie w biosie model)----Win7 64bity
Dysk zewnętrzny Seagate Baracuda ( w biosie jest tak jakby jego numer)----Ubuntu 10.10 64 bity

Dodam jeszcze że napewno nie pomyliłem Dysku Zewnętrznego z Sieciową kartą ponieważ sieciowa mi się nazywa Yukon i tak jest widzialna w biosie i tak przy tym nieudanym botowaniu.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

@maksio008 uruchom Ubuntu, ściągnij na Pulpit Boot Info Script. W terminalu wpisz:

Kod: Zaznacz cały

sudo bash ~/Pulpit/boot_info_script*.sh
Skrypt utworzy na Pulpicie plik "RESULTS.txt" który dołącz do następnego postu.
maksio008
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

namok pisze:@maksio008 uruchom Ubuntu, ściągnij na Pulpit Boot Info Script. W terminalu wpisz:

Kod: Zaznacz cały

sudo bash ~/Pulpit/boot_info_script*.sh
Skrypt utworzy na Pulpicie plik "RESULTS.txt" który dołącz do następnego postu.

Plik w załączniku
Załączniki
RESULTS.txt
(15.87 KiB) Pobrany 65 razy
Awatar użytkownika
andygem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Maksio , przestań grzebać w biosie , działa ci prawidłowo! Pozostań przy kolejności bootowania :
1. stacja CD/DVD
2. HDD
3. USB (pomińmy bootowanie z sieci )
Gdy będziesz chciał użyć Ubuntu , podłączysz dysk USB i za pomocą klawisza ESC wybierzesz dysk USB .
Gdy będziesz chciał używać Windy N I E podłączasz dysku zewnętrznego , bios powinien wybrać HDD i zbootować Windę - jeśli tego nie robi , to znaczy , że nie znajduje aktywnego MBR-u Windy - co z tym zrobić już ci pisałem .
Według mnie to załatwia sprawę , pojęcia nie mam , co chcesz osiągnąć . Jeśli nie stanąłem na wyokości twoich oczekiwań to mi przykro . :shock:
maksio008
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

:) To jest dysk e sata jak już pisałem więc ciągłe odłączanie i wpinanie tego gniazda spowoduje ze mi się to obrobi.

Efekt jaki chce osiągnąć to że bez żadnych kombinacji włączając laptopa pojawi mi się okno z wyborem systemu.

P.S. Z tym biosem to się nie bój troszkę się znam ale to jest mój pierwszy kontakt z linuxem.
Awatar użytkownika
andygem
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Przejrzałem twoje posty - o e sata piszesz w trzecim i przyznam , że to przeoczyłem ! Byłoby lepiej gdybyś postarał się jasno określić to w pierwszym poście a nawet w tytule !
maksio008
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

andygem pisze:Przejrzałem twoje posty - o e sata piszesz w trzecim i przyznam , że to przeoczyłem ! Byłoby lepiej gdybyś postarał się jasno określić to w pierwszym poście a nawet w tytule !
Nie chciałem Cie urazić czy zwracać Ci uwagę. Po prostu oczekuje pomocy :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”