[SOLVED] Brak regulacji dźwięku (Ubuntu 10.10)

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Shadowblade
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

[SOLVED] Brak regulacji dźwięku (Ubuntu 10.10)

Post autor: Shadowblade »

Witam, już mówię w czym rzecz - otóż wczoraj majstrowałem przy pakietach dźwiękowych z tego względu, że sopcast nie działał jak należy. Skorzystałem z komendy:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get remove pulseaudio --purge
Dopiero dziś zauważyłem, że w tray'u zniknęła kontrola głośności (aplet powiadamiania jest aktywny, ale głośniczka brak). System nie chciał odpalić regulacji dźwięku z poziomu preferencje->dźwięk. Jakieś pakiety pulseaudio są zainstalowane, pytanie tylko którego brakuje, skoro nie pojawia się ikonka na pasku. Dodam, że dźwięk w systemie chodzi bez zastrzeżeń. Ma ktoś pomysł co dokładnie trzeba doinstalować, żeby przywrócić stan poprzedni? Ewentualnie czy jest jakiś patent na to, by przywrócić sam głośniczek. Bez regulacji głośności to jak bez ręki.

EDIT: dobra, udało mi się metodą prób i błędów. Doinstalowałem indicator-sound, zrobiłem restart i hula. Nie musiałem doinstalowywać żadnych dodatkowych pakietów, a dźwięk na sopcast póki co działa bez zastrzeżeń.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”