Czy opłaca się zwiększyć ilość RAM w laptopie?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Czy opłaca się zwiększyć ilość RAM w laptopie?
Mam laptopa IBM ThinkPad x60
Intel Core Duo 2x1,83GHz, 1GB DDR II 667MHz
Czy bardzo przyśpieszy mi komp jak zwiększę pamięć do 3GB?
Dodając kość 2GB DDR II ?
Intel Core Duo 2x1,83GHz, 1GB DDR II 667MHz
Czy bardzo przyśpieszy mi komp jak zwiększę pamięć do 3GB?
Dodając kość 2GB DDR II ?
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Odp: Czy opłaca się zwiększyć ilość RAM w laptopie?
A co zamierzasz na tym laptopie robić? I na jakim systemie?
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
- fri.K
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Upewnij się że w kompie masz tylko 1x1GB RAM, bo powinno się montować 2x512MB.
Jest to spowodowane tym że posiadasz dwukanałowy kontroler pamięci i dzięki temu o kilkanaście procent szybciej działa.
Jeśli będziesz miał 1GB+2GB to też niezbyt dobrze będzie.
Moim zdaniem najlepiej będzie jeśli zrobisz 1GB+1GB, albo 2GB+2GB i system 64bit.
Jest to spowodowane tym że posiadasz dwukanałowy kontroler pamięci i dzięki temu o kilkanaście procent szybciej działa.
Jeśli będziesz miał 1GB+2GB to też niezbyt dobrze będzie.
Moim zdaniem najlepiej będzie jeśli zrobisz 1GB+1GB, albo 2GB+2GB i system 64bit.
3x Fedora 19, 3x Fedora 17, MeeGo Harmattan
Ubuntu 12.04 64bit serwer, desktop
-
- Przebojowy Jelonek
@fri.K:
1+2GB - co niedobrze będzie?
Wtedy 1GB będzie miał zmapowane jako dual channel, a resztę - 2GB jako single channel. Zresztą, co może dać dual channel na laptopie?
O wiele ważniejsza będzie wielkość łącznie zainstalowanej pamięci, niż tryb dwukanałowy.
Wtedy 1GB będzie miał zmapowane jako dual channel, a resztę - 2GB jako single channel. Zresztą, co może dać dual channel na laptopie?
A robiłeś kiedyś testy (na laptopie)? Bo ja tak:) Dodałem druga kość. Porobiłem testy, SiSoftware Sandra, WinRAR. I co? Jakieś 1-3% wzrost wydajności. W grach nic nie przyspieszyło. Co komu da 3%? Dysku to nie przyspieszy ani otwierania plików, a to dysk w laptopie zazwyczaj wąskie gardło jest.kilkanaście procent
O wiele ważniejsza będzie wielkość łącznie zainstalowanej pamięci, niż tryb dwukanałowy.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Masz racje że dysk jest wąskim gardłem. Mam 5400RPM 60GB jakiś SEAGATE.pioruns pisze:@fri.K:
A robiłeś kiedyś testy (na laptopie)? Bo ja tak:) Dodałem druga kość. Porobiłem testy, SiSoftware Sandra, WinRAR. I co? Jakieś 1-3% wzrost wydajności. W grach nic nie przyspieszyło. Co komu da 3%? Dysku to nie przyspieszy ani otwierania plików, a to dysk w laptopie zazwyczaj wąskie gardło jest.
Czy w tym wypadku opłaca mi się zwiększać do 4GB RAM?
Najczęściej na necie siedzę, skype i GIMPa czasem odpale.
-
- Przebojowy Jelonek
Czyli normalna praca biurowa + net. Maksymalnie 2GB Ci wystarczy do Ubuntu 10.10 z Compizem, więcej nie trzeba do poprawnej, komfortowej pracy.
Tak mogę powiedzieć po paru latach używania laptopa z 1,5GB RAM. Całą pamięć zajmowało mi tylko wtedy, gdy odpalałem VirtualBox albo jakąś grę wymagającą 3D pod Wine.
4GB? Nie opłaca się. Chyba, że masz zbędne pieniążki czy dobrą okazję, wtedy kup te 2x2GB.
Tak mogę powiedzieć po paru latach używania laptopa z 1,5GB RAM. Całą pamięć zajmowało mi tylko wtedy, gdy odpalałem VirtualBox albo jakąś grę wymagającą 3D pod Wine.
4GB? Nie opłaca się. Chyba, że masz zbędne pieniążki czy dobrą okazję, wtedy kup te 2x2GB.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
A może powinienem kupić dysk SSD?
Jaka jest różnica szybkości między 5400RPM SATA 60GB SEAGATE a SSD ?
Jaka jest różnica szybkości między 5400RPM SATA 60GB SEAGATE a SSD ?
-
- Przebojowy Jelonek
Taka, jakbyś jechał trabantem a później Formułą 1;)
Zmiana pamięci z 1GB na 2, czy 3 niewiele Ci da w pracy biurowej, ale zmiana dysku, to jakbyś kupił nowy komputer, nie poznasz go:)
Zmiana pamięci z 1GB na 2, czy 3 niewiele Ci da w pracy biurowej, ale zmiana dysku, to jakbyś kupił nowy komputer, nie poznasz go:)
- fri.K
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Ja nikogo do niczego nie zmuszam, piszę tylko na podstawie swoich kilkunastu lat doświadczenia ze złomem elektronicznym.pioruns pisze:@fri.K:
Wtedy 1GB będzie miał zmapowane jako dual channel, a resztę - 2GB jako single channel. (...)Zresztą, co może dać dual channel na laptopie?
Dużo zależy od płyty głównej, jeśli chip pozwala na obsługę niejednakowych kości do stworzenia dual channel to będzie działać, jeśli nie to nie.
Sama przepustowość pamięci powinna się zwiększyć ale ogólna wydajność systemu nie ulegnie nagłemu niesamowitemu polepszeniu bo pamięć to jeden z wielu elementów komputera.
Zmiana dysku na nowszy oczywiście powinna być odczuwalna. No i ja też uważam że przy normalnej pracy z Ubuntu (Czy innym Linuksem) 2GB spokojnie wystarcza. Ja mam 4 i raczej nigdy nie przekraczam wykorzystania 3 (Nawet z vmware).
3x Fedora 19, 3x Fedora 17, MeeGo Harmattan
- bialyikar
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Z tego co wiem, to obecnie Dual Chanel jest możliwy nie tylko z dwoma kośćmi o tej samej wielkości, ale z dwoma różnymi, a nawet z jedną (wiem, że pojęcie Dual przeczy temu
). Co prawda, wydajność nie wzrasta wtedy na tyle , jak przy standardowym Dualu, z dwóch takich samych kości.
1 giga w dzisiejszych czasach to trochę mało. Powiększ przynajmniej do dwóch. Co do dysku SSD, to przyspieszy ci głównie start systemu i otwieranie (odczyt) programów / plików. Nie kupuj jednak najtańszych, bo rozbicie w jakości takich dysków jest dość duże.

1 giga w dzisiejszych czasach to trochę mało. Powiększ przynajmniej do dwóch. Co do dysku SSD, to przyspieszy ci głównie start systemu i otwieranie (odczyt) programów / plików. Nie kupuj jednak najtańszych, bo rozbicie w jakości takich dysków jest dość duże.
Phenom x4 955 | 16Gb (goodram) | GA-MA770T-UD3 | GF 460GTX | SB Audigy 1 [SB0090] | Lifeview FlyVideo 98FM | Dell U2412M | KDE Neon