Scalanie plików Ubuntu 10.10

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Shadowblade
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Scalanie plików Ubuntu 10.10

Post autor: Shadowblade »

Witam. Mam takie pytanie - szukam programu (najchętniej z nakładką graficzną), którym będę mógł do woli scalać i dzielić pliki. Otrzymałem do scalenia plik pdf, jednak po pobraniu programu pdfsam pierwszy plik (pomimo, że system widzi go jako pdf, choć siłą rzeczy nie może otworzyć) pomija, nie widzi go na liście pdf. Z programem lxsplit nie mogę sobie poradzić, bo jak wpisuję rozszerzenie pierwszego pliku pdf, to program nie scala. Może źle podaję ścieżkę? Szukam uniwersalnego narzędzia. Szukałem w Gnome Commander takiej opcji (pamiętając total commandera z Windowsa), jednak nie znalazłem. Proszę o poradę :)

Mam 5 plików i plik crc.

Okej, poradziłem sobie samodzielnie poleceniem:
$ cat file1 file3 file2 > file4
Niemniej jednak nadal szukam programu do scalania plików :)
cyklista
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Odp: Scalanie plików Ubuntu 10.10

Post autor: cyklista »

Poczytaj ten wątek
program PDF-Shuffler zainstalujesz poleceniem

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install pdfshuffler
Awatar użytkownika
Shadowblade
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

A jest jakiś program, którym mogę łączyć i dzielić pliki niezależnie od rozszerzenia?
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

peazip
||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
Awatar użytkownika
Shadowblade
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Scalanie plików Ubuntu 10.10

Niestety - problem powraca jak bumerang. Sprawa wygląda tak - mam dwa pliki, oba w formacie *.rar, jest w nich muzyka. Co mam zrobić, by wypakować całą zawartość? Dokonać scalania plików? Gdy przeglądam oba pliki pojedynczo, to nie wyświetla się cała ich zawartość.

Próbowałem scalić je komendą $ cat file1 file3 file2 > file4, jednak komenda wybija "command not found".

A druga sprawa - mam problem z komendą cd w terminalu. Próbuję przejść do katalogu z pomocą cd/home/moja nazwa użytkownika/pobrane czy chociażby zdjęcia, jednak ciągle słyszę "nie ma takiego pliku/katalogu". Powiedzcie mi, co może się dziać? Czy w przypadku korzystania z tej komendy muszę podawać polskie nazwy katalogów czy angielskie (pictures czy zdjęcia)?

Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
cukier_lukier
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: cukier_lukier »

Po pierwsze: jeden temat jeden problem.

Po drugie:
Gdy przeglądam oba pliki pojedynczo, to nie wyświetla się cała ich zawartość.
Tzn? Co się właściwie wyświetla?

Nie bardzo rozumiem sens tego scalania. Jeśli to jest jedno archiwum rar w dwóch plikach, to zacznij rozpakowywanie od pierwszego pliku - drugi powinien rozpakować się z automatu.
Rozpakowywanie jest pod PPM.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

"command not found"

Wielkość znaków ma znaczenie.
abecadło
Abecadło
To dwa różne pliki
Jeżeli w nazwie pliku jest spacja, to poprzedź ją znakiem \
Najlepiej wpisać pierwsze 2-3 litery nazwy pliku i skorzystać z autouzupełniania. Wciśnij klawisz tab i powłoka dopisze resztę za ciebie.

Podzielone pliki rar najczęściej wystarczy rozpakować na zasadzie "prawym na jedną z części i wybrać "rozpakuj tutaj". Żeby działać na plikach rar, potrzebujesz paczek rar i unrar (do zainstalowania przez synaptica).

Jeżeli "$ cat file1 file3 file2 > file4" zwraca ci "command not found", to źle wpisałeś polecenie.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
Shadowblade
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Okej, wypakowałem pierwszy plik i mimo, że w podglądzie nie wyświetlały się wszystkie pliki, to po wypakowaniu w katalogu znalazłem wszystko co trzeba. Doinstalowałem na chwilę RAR, jednak zrezygnowałem z niego, ponieważ generował mi "krzaki" podczas rozpakowywania w nazwach plików, w dodatku przy każdym pliku dopisywał "nieprawidłowe kodowanie". Bez niego dałem radę :)

A w przypadku scalania tą komendą $ cat file1 file3 file2 > file4 podaje się rozszerzenia plików scalanych i rozszerzenie pliku wyjściowego?
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

ponieważ generował mi "krzaki" podczas rozpakowywania w nazwach plików, w dodatku przy każdym pliku dopisywał "nieprawidłowe kodowanie"
Widać pliki miały w nazwie "dziwne" znaki (polfonty, litery z cyrlicy czy dowolnego innego alfabetu innego niż łaciński). Jeżeli stosuje się kodowanie UTF, to nie ma problemu - wyświetlą się prawidłowo. Ale windows używa jakiegoś ograniczonego zbioru znaków (CP-1250 czy jakoś tak). No i tak to się objawia.

Kod: Zaznacz cały

A w przypadku scalania tą komendą $ cat file1 file3 file2 > file4 podaje się rozszerzenia plików scalanych i rozszerzenie pliku wyjściowego?
Pierwsze tak, drugie nie. Plik wyjściowy możesz sobie nazwać dowolnie. Pliki wejściowe muszą mieć prawidłową nazwę, bo jak system ma wiedzieć których plików szukać?
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
Shadowblade
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tak, pliki miały polskie znaki. Gdy odinstalowałem rar, wtedy też pliki rozpakowały się z oryginalnymi nazwami. Niestety Banshee widzi krzaki, ale to już nie ten temat ;)

Z tym scalaniem to wiem, że najpierw korzystając z komendy cd muszę wejść do właściwego katalogu, a potem do scalanych plików muszę podać rozszerzenie :)

Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”