Witam,
Jest pewien problem z którym nie potrafię sobie poradzić i nie wiem z czego on wynika.
Jest laptop Acer Extensa 7220, na celeronie, grafika intel, 17".
Próbowałem różne systemy instalowałem ubuntu, mint oraz opensuse (w wersji KDE). Myślałem że to problem srodowiska graficznego dlatego na koncu sprobowalem z KDE ale nie to nie to.
Na windowsie wszystko jest ok.
Otóż chodzi o to, że jest problem z myszą, przycisk myszy (lub też pada) działa tylko kilka razy a potem jest jakby nieaktywny i mogę sterować jedynie klawiaturą - tab + klawisze kierunkowe. Gdy klikam w dane miejsca myszą nie da rady, tak jakby nie wykrywalo klikania myszą, ale sterować ruchem mogę.
Próbowałem rożne instalacje, wybór różnych opcji przed instalacją.
Nic nie pomogło, nie wiem w czym jest problem jak go rozwiązać.
Może ktoś miał podobną sytuację i wie o co chodzi ?
Brak reakcji przycisków myszy w systemie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Brak reakcji przycisków myszy w systemie
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2011, 14:44 przez superfly86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Brak reakcji przycisków myszy w systemie
Też o tym pisałem tutaj:
viewtopic.php?t=163828&f=133
ale nie doczekałem się odpowiedzi. Co ciekawe - na acerze Żony dokładnie to samo :/
Troche demotywujące.
viewtopic.php?t=163828&f=133
ale nie doczekałem się odpowiedzi. Co ciekawe - na acerze Żony dokładnie to samo :/
Troche demotywujące.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Brak reakcji przycisków myszy w systemie
Podobny problem miałem ze swoim HP, było to wówczas na wersji 10.10.
Pomogło dopisanie w pliku /etc/rc.local nad (WAŻNE) linią EXIT 0 poniższych dwóch linii:
Oczywiście powyższy plik należy edytować z uprawnieniami administratora.
W wersji 12.04 problem zniknął. O ile dane w waszych profilach są poprawne, to superfly86 jeszcze chwilę pociągniesz na 10.04 (LTS w końcu), natomiast ty aru69, dlaczego jeszcze siedzisz na niewspieranej wersji (jak już zmieniłeś to zignoruj to zdanie i popraw tylko dane w profilu)?
Pomogło dopisanie w pliku /etc/rc.local nad (WAŻNE) linią EXIT 0 poniższych dwóch linii:
Kod: Zaznacz cały
rmmod psmouse
modprobe psmouse proto=imps
W wersji 12.04 problem zniknął. O ile dane w waszych profilach są poprawne, to superfly86 jeszcze chwilę pociągniesz na 10.04 (LTS w końcu), natomiast ty aru69, dlaczego jeszcze siedzisz na niewspieranej wersji (jak już zmieniłeś to zignoruj to zdanie i popraw tylko dane w profilu)?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.