brak możliwości regulacji jasności ekranu

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
grafit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

brak możliwości regulacji jasności ekranu

Post autor: grafit »

Witam!
Użytkownikiem ubuntu jestem od kilku dni, wszystko skonfigurowałem dla własnych potrzeb ale nierozwiązany pozostaje wciąż jeden problem... chodzi o regulacje jasności monitora na netbooku samsung 150. Przekopałem tonę wątków i stron, stosowałem się do tego co tam znalazłem lecz nic nie skutkuje. Podobno w ubuntu są automatycznie sterowniki do intela więc problem ze sterownikami prawdopodobnie nie występuje. Nawet przez tweak'a, kiedy ustawiam mniejszą wartość światła nic się nie dzieje. Znalazłem takie coś (wszyscy piszą że działa) http://info.wsisiz.edu.pl/~sieluzyc/bright.c jednak za nic nie potrafię tego wykorzystać (brak jakiejkolwiek wiedzy lub jej obecność w trybie szczątkowym :D). Jeśli ktoś byłby tak życzliwy i opisał krok po kroku co mam z tym zrobić lub oraz spróbować rozwiązać problem z monitorem - byłbym wdzięczny. System to ofc ubuntu 10.10
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2011, 18:23 przez grafit, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Problem z regulacją podświetlania

Post autor: igotit4free »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
arialis111
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: brak możliwości regulacji jasności ekranu

Post autor: arialis111 »

Pobierz ten plik. Teraz należy go skompilować. W tym celu trzeba otworzyć terminal i przy pomocy polecenia 'cd' przejść do miejsca zapisania pliku, następnie wklepać i wykonać:

Kod: Zaznacz cały

gcc bright.c -o b
gdzie b to program wynikowy i może mieć dowolną nazwę, np: "jasnosc" (gdybyś zmienił nazwę, musisz uwzględnić to w dalszych poleceniach). Teraz dochodzi kwesta uprawnień. W pierwszej kolejności trzeba zmienić właściciela pliku na roota:

chown root:root b
Aplikacja wymaga uprawnień roota, zapewniamy jej to przy pomocy:

chmod +s b
Aby zapewnić pełną funkcjonalność przydałoby się przenieść program do /usr/bin i ustawić skróty klawiaturowe.

Przeniesienie:

/usr/bin: mv b /usr/bin/b
Jeśli korzystasz z gnome trzeba otworzyć gnome-control-center i wybrać "Skróty klawiaturowe", kliknąć dodaj i w polecenie wpisać:

1. b u - zwiększanie jasności
2. b d - zmniejszenie jasności
3. b s - pokazanie obecnego poziomu janości
4. b x - ustawia jasność na poziomie x, gdzie x to wartość całkowita z przedziału 0-255 (im wyżej tym jaśniej)

Nazwy dobierzesz sam, a klawisze odpowiadające za sam skrót ustawia się poprzez kliknięcie w stosowne pole kolumny "Skrót".

Wszystko to było napisane na samym początku pliku, do którego podałeś link. Należy również nadmienić, że programu używasz na własną odpowiedzialność ;)
grafit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: brak możliwości regulacji jasności ekranu

Post autor: grafit »

Dzięki wielkie. Są jakieś realne zagrożenia wynikające z korzystania z takiego skryptu? Chodzi mi tu o zagrożenie dla danych osobowych czy haseł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”