Jaki Linux na stary/słaby komputer?
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Re: Jaki linux na baaardzo stary komputer
Chyba nie zwróciliście uwagi, że Pan Luc3k ma laptopa z procesorem G3.
Z tego co mi wiadomo (ale mogę się mylić) nie ma ani DSL, ani Tiny Core, ani SliTaz dla PowerPC.
Tak na prawdę to największą szanse masz z Debianem dla PowerPC (twoje 64MB RAMU moga jednak nie styknąć).
Pozdrawiam
Z tego co mi wiadomo (ale mogę się mylić) nie ma ani DSL, ani Tiny Core, ani SliTaz dla PowerPC.
Tak na prawdę to największą szanse masz z Debianem dla PowerPC (twoje 64MB RAMU moga jednak nie styknąć).
Pozdrawiam
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Tutaj jest strona z systemami, które powinny pociągnąć na tym sprzęcie: http://www.pure-mac.com/unix.html (kolumna G3)
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
To jest zawracanie głowy. Usiłując stawiać na lombardzie linuksa będziesz miał więcej problemów, niż to warto. Wyłącznie MacOS 9 lub MacOS X 10.4 (najlepsze rozwiązanie).
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
Instalacja Ubuntu 10.10 na słabym laptopie
Witam
Posiadam laptopa 256MB ram, procesor intel celeron 1,5Ghz i dysk twardy 40GB. Czy jest sens instalować na nim Ubuntu w wersji 10.10? Czy nie będzie za bardzo mulił i się zawieszał? Komputer będzie używany głównie do przeglądania internetu i czasami GG.
Posiadam laptopa 256MB ram, procesor intel celeron 1,5Ghz i dysk twardy 40GB. Czy jest sens instalować na nim Ubuntu w wersji 10.10? Czy nie będzie za bardzo mulił i się zawieszał? Komputer będzie używany głównie do przeglądania internetu i czasami GG.
- kordys
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
Re: Instalacja Ubuntu 10.10 na słabym laptopie
Witam!
Proponuję przetestowanie wydajności w/w notebooka z ubuntu 10.10 32bit w trybie livecd.
Jeżeli praca podczas tego trybu jest w miarę komfortowa to można zainstalować i sprawdzić. Jednak że należy pamiętać że tryb livecd sprawia wrażenie powolnego z faktu na wykorzystanie cd jako nośnika danych z którego odczytywane są pliki systemowe. Lepszym sposobem byłoby skorzystanie z trybu "LiveUSB" ponieważ odczyty są o wiele krótsze.
Osobiście zamiast wersji 10.10 do Twojego notebooka zalecałbym wersję 9.04 lub 9.10.
Przy instalacji pamiętaj aby partycja wymiany miała min. 512 mb jednak nie więcej niż 1024 mb.
Proponuję przetestowanie wydajności w/w notebooka z ubuntu 10.10 32bit w trybie livecd.
Jeżeli praca podczas tego trybu jest w miarę komfortowa to można zainstalować i sprawdzić. Jednak że należy pamiętać że tryb livecd sprawia wrażenie powolnego z faktu na wykorzystanie cd jako nośnika danych z którego odczytywane są pliki systemowe. Lepszym sposobem byłoby skorzystanie z trybu "LiveUSB" ponieważ odczyty są o wiele krótsze.
Osobiście zamiast wersji 10.10 do Twojego notebooka zalecałbym wersję 9.04 lub 9.10.
Przy instalacji pamiętaj aby partycja wymiany miała min. 512 mb jednak nie więcej niż 1024 mb.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
W żadnym wypadku nie należy instalować starszych wersji, to nie Windows. 9.04 jest już niewspierane, 9.10 też zaraz straci wsparcie. oznacza to brak aktualizacji i niemożność instalowania oprogramowania z repozytorium.
W twoim przypadku polecam instalację Lubuntu, jest to Ubuntu z środowiskiem LXDE, które jest bardzo lekkie i powinno śmigać na takim sprzęcie szybciej niż Windows 98.
W twoim przypadku polecam instalację Lubuntu, jest to Ubuntu z środowiskiem LXDE, które jest bardzo lekkie i powinno śmigać na takim sprzęcie szybciej niż Windows 98.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
- kordys
- Serdeczny Borsuk
"W żadnym wypadku nie należy instalować starszych wersji, to nie Windows. 9.04 jest już niewspierane, 9.10 też zaraz straci wsparcie. oznacza to brak aktualizacji i niemożność instalowania oprogramowania z repozytorium."
Hmm.
Nowsze oprogramowanie zawsze można skompilować samemu ze źródeł co nie jest dzisiaj trudnym zabiegiem a poza tym ciągle twozone są paczki do wersji 9.04 lub 9.10.
Aktualizacje faktycznie nie są wydawane ale nie widzę odnośnie co do tego uzasadnienia że w żadnym wypadku nie należy takich wersji instalować.
Prosiłbym o szerszą argumentację. Możliwe że ja jak i Kamilom dowiemy się czegoś co na przyszłość pozwoli nam uniknąć jakiś błędów.
Pomysł z LXDE jest dobry jednak nie posiadaj takiej funkcjonalności co Gnome. Można go oczywiście odpowiedni pod siebie skonfigurować ale to tylko dodatkowa zabawa. ( No chyba że komuś się nudzi...)
Hmm.
Nowsze oprogramowanie zawsze można skompilować samemu ze źródeł co nie jest dzisiaj trudnym zabiegiem a poza tym ciągle twozone są paczki do wersji 9.04 lub 9.10.
Aktualizacje faktycznie nie są wydawane ale nie widzę odnośnie co do tego uzasadnienia że w żadnym wypadku nie należy takich wersji instalować.
Prosiłbym o szerszą argumentację. Możliwe że ja jak i Kamilom dowiemy się czegoś co na przyszłość pozwoli nam uniknąć jakiś błędów.
Pomysł z LXDE jest dobry jednak nie posiadaj takiej funkcjonalności co Gnome. Można go oczywiście odpowiedni pod siebie skonfigurować ale to tylko dodatkowa zabawa. ( No chyba że komuś się nudzi...)
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Chociażby poprawki bezpieczeństwa. Będziesz sobie sam kompilować kernel, sambę, dhcpd, xorga, bind9, gdm3 i dziesiątki innych pakietów, do nowszych wersji, nie posiadających dziur? Albo będziesz sobie sam robić patcha do starszej wersji pakietu, tak jak to robi Security Team?kordys pisze:Aktualizacje faktycznie nie są wydawane ale nie widzę odnośnie co do tego uzasadnienia że w żadnym wypadku nie należy takich wersji instalować.
To tak samo, jakbyś nowszą dystrybucję zainstalował, w której te nowsze pakiety już po prostu są, i tyle.
I nie wmówisz mi, że ludzie wybiorą starszą wersję Ubuntu i na niej będą pracować i sami kompilować sobie paczki po zakończeniu wsparcia przez Canonical

Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
- kordys
- Serdeczny Borsuk
Nie ma potrzeby kompilacji Samby ipt. Ba nawet nie ma potrzeby kompilacji nowszego Kernel'a...
Oczywiście masz w kilku aspektach rację jednak należy zadać pytanie do czego system będzie wykorzystywany?
W moim odczuciu użytkownik pragnie jedynie na "wiekowym" sprzęcie przeglądać zasoby www i korzystać z komunikatorów. W takim wypadku jego bezpieczeństwo w takich operacjach nie jest zagrożone.
Internauta powinni jednak pamiętać o pewnych zasadach w codziennym korzystaniu sieci.
Oczywiście należałoby się zaopatrzyć w firewall itd.... ponieważ nawet najnowsze "łaty" w "lukach" na nic się nie zdają jak użytkownik PC/Notebooka nie będzie posiadał minimalnej wiedzy nt. bezpiecznego surfowania.
Dlatego też patrząc na aspekt wykorzystania Notebooka w tym przypadku to uważam za nieuzasadnione używania stwierdzenia że nie wolno korzystać ze starszych dystrybucji.
Oczywiście masz w kilku aspektach rację jednak należy zadać pytanie do czego system będzie wykorzystywany?
W moim odczuciu użytkownik pragnie jedynie na "wiekowym" sprzęcie przeglądać zasoby www i korzystać z komunikatorów. W takim wypadku jego bezpieczeństwo w takich operacjach nie jest zagrożone.
Internauta powinni jednak pamiętać o pewnych zasadach w codziennym korzystaniu sieci.
Oczywiście należałoby się zaopatrzyć w firewall itd.... ponieważ nawet najnowsze "łaty" w "lukach" na nic się nie zdają jak użytkownik PC/Notebooka nie będzie posiadał minimalnej wiedzy nt. bezpiecznego surfowania.
Dlatego też patrząc na aspekt wykorzystania Notebooka w tym przypadku to uważam za nieuzasadnione używania stwierdzenia że nie wolno korzystać ze starszych dystrybucji.
-
- Przebojowy Jelonek
Ja takich protez po prostu nie uznaję i staram się uświadomić użytkowników o zagrożeniach wynikających z używania czegoś tak starego w Internecie. Ale jeśli ktoś chce używać, to nie ma żadnych przeszkód, jego sprawa;)
To tak jakbyś używał Windows 98 albo Windows 2000 z zainstalowanym firewallem i antywirusem i sądził, że będziesz bezpieczny. A dziur w systemie już dawno nikt nie łata, i każdy przypadkowy exploit może zakończyć się infekcją, mimo zabezpieczeń.
To tak jakbyś używał Windows 98 albo Windows 2000 z zainstalowanym firewallem i antywirusem i sądził, że będziesz bezpieczny. A dziur w systemie już dawno nikt nie łata, i każdy przypadkowy exploit może zakończyć się infekcją, mimo zabezpieczeń.
- kordys
- Serdeczny Borsuk
Nic osobistego i bez obrazy ale uważam że nie masz za dużo doświadczenia w sferze IT SEURITY. Oczywiście mogę się mylić i dlatego z góry przepraszam za mylną ocenę.
Z doświadczenia wiem że jeżeli chodzi o temat bezpieczeństwa w OS UNIX/LINUX to nie ma potrzeby tak rygorystycznego podchodzenia do tematu - oczywiście w kwestii złykłego użytkowania OS'u na poziomie www, e-mail, komunikacja.
W innych przypadkach to co innego i przyznaję Tobie w 100% rację.
Jednak w powyższym większą pieczę na bezpieczeństwem ma przeglądarka www ( w dalszym ciągu mówią o przeciętnym userze ) niż np. "łaty" w Kernel.
Toi właśnie przeglądarka www ma największy udizła przy zabezpieczaniu przed np. Phishingiem.
Z doświadczenia wiem że jeżeli chodzi o temat bezpieczeństwa w OS UNIX/LINUX to nie ma potrzeby tak rygorystycznego podchodzenia do tematu - oczywiście w kwestii złykłego użytkowania OS'u na poziomie www, e-mail, komunikacja.
W innych przypadkach to co innego i przyznaję Tobie w 100% rację.
Jednak w powyższym większą pieczę na bezpieczeństwem ma przeglądarka www ( w dalszym ciągu mówią o przeciętnym userze ) niż np. "łaty" w Kernel.
Toi właśnie przeglądarka www ma największy udizła przy zabezpieczaniu przed np. Phishingiem.
-
- Przebojowy Jelonek
No prawda, na IT SEURITY nie znam się, nawet nie wiem co to jestkordys pisze:Nic osobistego i bez obrazy ale uważam że nie masz za dużo doświadczenia w sferze IT SEURITY. Oczywiście mogę się mylić i dlatego z góry przepraszam za mylną ocenę.

Żebyś się kiedyś z ręką w nocniku nie obudził:) Przezorny zawsze ubezpieczony.Z doświadczenia wiem że jeżeli chodzi o temat bezpieczeństwa w OS UNIX/LINUX to nie ma potrzeby tak rygorystycznego podchodzenia do tematu - oczywiście w kwestii złykłego użytkowania OS'u na poziomie www, e-mail, komunikacja.
A jakiś problem z instalacją nowej przeglądarki jest?:O Albo nowego Flasha?Jednak w powyższym większą pieczę na bezpieczeństwem ma przeglądarka www ( w dalszym ciągu mówią o przeciętnym userze ) niż np. "łaty" w Kernel.
Na pewno jej instalacja będzie łatwiejsza, niż kompilacja kernela, przynajmniej dla użytkownika Ubuntu. Więc o tym nie pisałem.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2011, 15:16 przez pioruns, łącznie zmieniany 2 razy.
- kordys
- Serdeczny Borsuk
Na starszych wersjach? Nie zauważyłem!
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Kolega wyżej (Admc) ma rację. Nie pójdzie na tym za bardzo Ubuntu 10.10. O odpaleniu w trybie LiveCD zapomnij. Mi, na kompie z 512 MB ramu, 10.04 tak sobie chodził. Ram z dysku to dla kompa męczarnia trochę.
Jak najbardziej LXDE. Na forum pojawił się nawet polski remix autorstwa mati75. Tu masz link do niego:
10.04 (lubieżna lodówka)
http://sourceforge.net/projects/storkos ... o/download
10.10
Jak najbardziej LXDE. Na forum pojawił się nawet polski remix autorstwa mati75. Tu masz link do niego:
10.04 (lubieżna lodówka)
10.10
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Jaką lekką wersję dystrybucji ubuntu wybrać dla siebie?
Witam,
portal jakilinux po wypełnieniu
Quizu polecił mi dystrybucję
ubuntu.W związku z tym, że mój
komputer nie daje sobie rady z
KDE i GNOMEmuszę wybrać
jakieś lekkie GUI i
menadżera.Więc póki co
myślałem nad takimi wersjami
ubuntu jak:
-Xubuntu
-Lubuntu
-Fluxbuntu
-Gobuntu
-Ubuntu Satanic Edition
-U-lite
Jaką wersję wybrać? Czy są
dobrze przetłumaczone?
Jakie są wasze opinię z
użytkowania ww. wersji?
A propo jak jest z tą
multimedialną wersją(Ubuntu
Studio)?
Jeszcze taki mały ot, co sądzicie
o nowym Gui(Unity), które
będzie domyślnymGui
w ubuntu 11.04?
Czy ten shiplt ubuntu jeszcze
działadla nowych
użytkowników?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
eQuuS
portal jakilinux po wypełnieniu
Quizu polecił mi dystrybucję
ubuntu.W związku z tym, że mój
komputer nie daje sobie rady z
KDE i GNOMEmuszę wybrać
jakieś lekkie GUI i
menadżera.Więc póki co
myślałem nad takimi wersjami
ubuntu jak:
-Xubuntu
-Lubuntu
-Fluxbuntu
-Gobuntu
-Ubuntu Satanic Edition
-U-lite
Jaką wersję wybrać? Czy są
dobrze przetłumaczone?
Jakie są wasze opinię z
użytkowania ww. wersji?
A propo jak jest z tą
multimedialną wersją(Ubuntu
Studio)?
Jeszcze taki mały ot, co sądzicie
o nowym Gui(Unity), które
będzie domyślnymGui
w ubuntu 11.04?
Czy ten shiplt ubuntu jeszcze
działadla nowych
użytkowników?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
eQuuS
Re: Jaką lekką wersję dystrybucji ubuntu wybrać dla siebie?
Ja w starym ThinPadzie T21 (PIII 600MHz z 256MB Ram) zapodałem Lubuntu 10.10 i śmiga naprawdę nieźle...udało mi się nawet odpalić net przez modem GSM USB. Może nie jest doskonale przetłumaczona, ale i tak dosyć przejrzysta...
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam,
po wybraniu odpowiedniej
dystrybucji linuksajaką jest
dystrybucja Linux Ubuntu
przyszedłczas na wybór lekkiego
GUI gdyż mój komputer ma
problemy z KDE i GNOME.
Walka toczysię między Lubuntu
(LXDE), a Xubuntu(XFCE).
Zależymi na szybkości
działania,prostocie,wyglądzie,
bezpieczeństwie,stabilności oraz
dobrym przetłumaczeniu na
język polski. To są priorytety
pierwszej wagi następnie są takie
wymagania jak: zgodność z
większością aplikacji z windows
xp,dobre wykrywanie
sprzętu,pomoc ze strony
użytkowników.
Sam nie wiem co wybrać, niestety
nie mam czasu na sprawdzenie
każdegosystemu z osobna, więc
nie wiem co mi odpowiada z tych
dwóch GUI.
Komputerabędzie do
wszystkiego oprócz gier, może
kilka, ale tutaj emulator.
Jestem emigrantem z systemu
windows xp,więc dobrze by było
gdybym się w nim połapał tak
samo jak i w xp.
Proszęo pomoc.
Pozdrawiam,
eQuuS
po wybraniu odpowiedniej
dystrybucji linuksajaką jest
dystrybucja Linux Ubuntu
przyszedłczas na wybór lekkiego
GUI gdyż mój komputer ma
problemy z KDE i GNOME.
Walka toczysię między Lubuntu
(LXDE), a Xubuntu(XFCE).
Zależymi na szybkości
działania,prostocie,wyglądzie,
bezpieczeństwie,stabilności oraz
dobrym przetłumaczeniu na
język polski. To są priorytety
pierwszej wagi następnie są takie
wymagania jak: zgodność z
większością aplikacji z windows
xp,dobre wykrywanie
sprzętu,pomoc ze strony
użytkowników.
Sam nie wiem co wybrać, niestety
nie mam czasu na sprawdzenie
każdegosystemu z osobna, więc
nie wiem co mi odpowiada z tych
dwóch GUI.
Komputerabędzie do
wszystkiego oprócz gier, może
kilka, ale tutaj emulator.
Jestem emigrantem z systemu
windows xp,więc dobrze by było
gdybym się w nim połapał tak
samo jak i w xp.
Proszęo pomoc.
Pozdrawiam,
eQuuS
-
- Przebojowy Jelonek
@eQuus:
Podaj parametry komputera, to wybierzemy, czy Xfce czy LXDE będzie lepsze.
Podaj parametry komputera, to wybierzemy, czy Xfce czy LXDE będzie lepsze.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Wybrałem już Lubuntu, tylko jak jest z tłumaczeniem?
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Tłumaczenie jest, ale nie do końca...