Problem z kompilatorem(chyba)

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
karol133
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Problem z kompilatorem(chyba)

Post autor: karol133 »

Witam. Wiem, że na tym forum było już o tym, ale wątek był 2 miesiące temu. Próbowałem tamtych rad i nic. Od ok. 3 godzin szukam jakiegoś rozwiązania i jakoś nic nie działa ;/ Otóż, w Code Blocku 10.5 jaki i Dave 4.9.9 nie mogę nic skompilować (nawet tego pierwszego programu "Hellow World"). Po "kompilowaniu" wyskakuje błąd

Kod: Zaznacz cały

Compiling: main.cpp mingw32-g++.exe: -pg and -fomit-frame-pointer are incompatible
Process terminated with status 1 (0 minutes, 0 seconds)
0 errors, 0 warnings
<--- Code Blocka, a w Dev

Kod: Zaznacz cały

Kompilator: Default compiler
Building Makefile: "C:\Users\Dom\Desktop\Makefile.win"
Wykonywanie  make...
make.exe -f "C:\Users\Dom\Desktop\Makefile.win" all
g++.exe -c main.cpp -o main.o -I"C:/Dev-Cpp/lib/gcc/mingw32/3.4.2/include"  -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/backward"  -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2/mingw32"  -I"C:/Dev-Cpp/include/c++/3.4.2"  -I"C:/Dev-Cpp/include"   
g++.exe main.o  -o "Projekt1.exe" -L"C:/Dev-Cpp/lib"  
/mingw/lib/crt2.o(.text+0x28):crt1.c: undefined reference to `__dyn_tls_init_callback'
/mingw/lib/crt2.o(.text+0x5c):crt1.c: undefined reference to `__cpu_features_init'
collect2: ld returned 1 exit status
make.exe: *** [Projekt1.exe] Error 1
Wykonanie zakończone
Code Block'a i Dev'a mam z kompilatorami. ściągnąłem nawet osobno MinGW i też nic. Mam Windows 7.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję!
P.S Przepraszam, że tak chaotycznie, ale już nie mam siły szukać i kombinować.
Awatar użytkownika
cukier_lukier
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Re: Problem z kompilatorem(chyba)

Post autor: cukier_lukier »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
bigfun
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: bigfun »

Nie jest to chyba sprzeczne z regulaminem, ale zadawanie pytań o programowaniu w Windows na forum ubuntu?
W każdym bądź razie, masz zainstalowanych kilka kompilatorów, więc być może zmienne PATH w systemie się pokrywają i biblioteki widzą siebie nawzajem, a ze względu na na różne wersje nie współgrają. Jeszcze inna (być może) przyczyna - próbujesz kompilować aplikację kompilatorem 32-bitowym na 64-bitowym systemie. A błąd kompilacji w Code::Blocks wygląda na zbyt wiele ustawionych parametrów kompilatora, wejdź do ustawień kompilatora w Code::Blocks i zobacz ( o jakie parametry chodzi masz jak wół w błędzie).

W takich momentach doceniam ujednolicenie wszystkich bibliotek i plików nagłówkowych w linuksie...
"Never argue with idiot. He will drag you down to his level and then beat with experience."

Nie udzielam pomocy poza forum.
Awatar użytkownika
pixelenter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64

Post autor: pixelenter »

Na pewno sprzeczne z regulaminem jest użycie słowa "problem". A tak wogóle to masz jak byk napisane "-pg and -fomit-frame-pointer are incompatible". Flagi te możesz wyłączyć w project->build options->compiler settings i tam masz ptaszki przy flagach. Najlepiej zostaw tylko -Wall, a w przypadku debugera "-Wall" i "-g"
mazix2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: mazix2 »

Na pewno problemem nie jest ilość zainstalowanych kompilatorów cpp. Sam korzystam z Dev (bo na uczelni wymagany), Code::Blocks (bo wygody i dosyć dobry) oraz QtCreatora. Może spróbuj je przeinstalować ?

EDIT: No ok, IDE, mój błąd ;)
Ostatnio zmieniony 16 lip 2011, 12:46 przez mazix2, łącznie zmieniany 1 raz.
Frondeus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Frondeus »

mazix2 pisze:Na pewno problemem nie jest ilość zainstalowanych kompilatorów cpp. Sam korzystam z Dev (bo na uczelni wymagany), Code::Blocks (bo wygody i dosyć dobry) oraz QtCreatora. Może spróbuj je przeinstalować ?
Kompilatorów? Dev i C::B to IDE korzystajace z gcc lub mingw32. Ja też mam dwa kompilatory (G++ i mingw32) a patche w zaden sposob sie nie pokrywaja. Ale nie jestem pewien czy tak samo się dzieje z Windowsowskimi odpowiednikami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”