Niedziałające Unity - ubuntu 11.04, asus u36jc

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Fizyk123
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Niedziałające Unity - ubuntu 11.04, asus u36jc

Post autor: Fizyk123 »

Witam!
Niedawno zainstalowałem na asusie u36jc ubuntu 11.04. wszystko działało normalnie, zainstalowałem sterowniki do dźwięku itp. oraz do karty graficznej nvidia.
Nadal wszystko działało bez zarzutów, działało jakieś dwa dni. Dziś rano, gdy włączyłem komputer wyskoczył komunikat, że nie można włączyć unity ze względu na sprzęt. W oknie Dodatkowe Sterowniki przy sterowniku własnościowym do karty graficznej wyświetlone jest: Ten sterownik jest włączony, ale nie jest w użyciu. Próbowałem wyłączyć sterownik nvidii i ponownie włączyć, ale to nic nie dało...
Pomóżcie co mam zrobić, by unity zaczęło działać.
Marcin94x
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: nie działające unity ubuntu 11.04 asus u36jc

Post autor: Marcin94x »

Ja mam ten sam komunikat "Ten sterownik jest włączony, ale nie jest w użyciu." tylko tyle że Unity działa i rozdzielczość maksymalna natywna jest, wydaje się że wszystko u mnie ok, ale ten komunikat mnie nie pokoi.
Awatar użytkownika
bobek77
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: nie działające unity ubuntu 11.04 asus u36jc

Post autor: bobek77 »

Ja też "Ten sterownik jest włączony, ale nie jest w użyciu." Tylko tak jak u autora wpisy brak jakichkolwiek efektów i unity nie wstaje...W wcześniejszych wersjach nie bylo takiego problemu.

Cos czuję że sami tego problemu nie rozwiążemy...poszukałem troche na necie i ogólnie dużo osób z grafika nvidii na nowym ubuntu 11.04 ma ten sam problem.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1742640

Chyba przyjdzie nam czekać na jakieś aktualizacje czy to samych sterów czy systemu.
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Niedziałające Unity - ubuntu 11.04, asus u36jc

Post autor: yacup »

Nie włączajcie sterownika nVidia w Asusie U36JC i podobnych z grafiką hybrydową bo i tak nie będzie działała.
Oprócz tego, że będzie tylko większe zużycie energii na bateriach i podgrzewanie obudowy, nie będzie żadnego pożytku z grafiki.
Grafika hybrydowa w linuksie na razie nie działa.
Na tej stronie jest napisane jak wyłączyć kartę graficzną nVidia
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1705406
dopóki nie będzie działających sterowników nie ma sensu włączać tej karty graficznej

pozdrawiam
yacup
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”