GeForce FX 5700 sterowniki własnościowe nie działają i nie da się ich zainstalować.

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Tasaczny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

GeForce FX 5700 sterowniki własnościowe nie działają i nie da się ich zainstalować.

Post autor: Tasaczny »

A wuęc tak. Pszę już tu z rocznym linuxowym stażem. Zakochałem sie w ubuntu i nie ma siły go zmieniać ale po aktualizacji do natty pojawiły się problemy.

A więc po instalacji ubuntu już jak zawsze zacząłem działać aby go skonfigurować. Od lucyd lynx sterowniki karty graficznej instalowałem poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install nvidia-glx-173
Do tej pory wszystko działało ale w nowym już nie. Rozdzielczość sie zmieniła nvidia xserver settings działa mogę normalnie zmieniać rozdzielczość. Ale coś mi tu chodziło za wolno. Żadnych efektów graficznych wszystko było dziwne. Uruchomiłem ten program "Dodatkowe sterowniki" i haha "Ten sterownik jest włączony ale nie jest w użyciu" Czyli stery są ale ich nie ma. Nie mam pomysłu co począć z tym fantem. Po uruchomieniu sesji "ubuntu" nie mam unity tylko goły pulpit a jak klikam myszką to pokazue sie menu kontekstowe pulpitu i szybko znika. Siedze na unity2d i wcale to szybko nie chodzi. A szczególnie przy wyższej rozdzielczości.

Proszę was o pomoc. Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 01 maja 2011, 19:04 przez Tasaczny, łącznie zmieniany 1 raz.
Dweight
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: unity geforce fx5700 sterowniki hm.. coś tu nie ładzia.

Post autor: Dweight »

Hmm, a dlaczego nie spróbujesz wersji current sterownika graficznego? :) Wydaje się być nowszym :)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: unity geforce fx5700 sterowniki hm.. coś tu nie ładzia.

Post autor: igotit4free »

@ autor:
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

"Coś tu nie ładzia" raczej nie olśni żadnej z wyszukiwarek ...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Tasaczny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: GeForce FX 5700 sterowniki własnościowe nie działają i nie da się ich zainstalować.

Zmieniłem tytuł tematu. Co do sterowników "current" po zainstalowaniu ich X'y nie wstały miałem czarny ekran po którym mogłem pisać ale nie była to konsola. Próbowałem i sersje 96 i 173 i najnowsze i nic to nie dawało. Może nie obsługują xserver 1.10?
Awatar użytkownika
bobek77
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Re: GeForce FX 5700 sterowniki własnościowe nie działają i nie da się ich zainstalować.

Post autor: bobek77 »

Po aktualizacji do nowego 11.04 mam to samo ze swoja grafika Geforce 7300 Go...obecnie mam zaisntalowane sterowniki w wersji "current". Nie mam zadnych efektów, unity nie wstaje. Pisze że sterownik włączony ale nie w użyciu... Nigdy wczesniej nie miałem takich problemów.
massflow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: massflow »

nie dzialaja na Mint 9, 10 Ubuntu 9, 10, 11 wszystko jedno czy 32 czy 64 bit probowalem recznie starsze wersje sterow <185 ale nic owszem moge edytowac pliki konfiguracyjne x-ow ale co mam zmienic to nie wiem. Na razie wszystko chodzie bez akceleracji no i oczywiscie bez compiza. Pierwszy raz spotykam sie z takim problemem pod Ubuntu i jego pochodnymi, czy to stery 270.xx nv czy X? moze ma ktos pomysl?
Awatar użytkownika
bobek77
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: bobek77 »

Cos czuję że sami tego problemu nie rozwiążemy...poszukałem troche na necie i ogólnie dużo osób z grafika nvidii na nowym ubuntu 11.04 ma ten sam problem.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1742640

Chyba przyjdzie nam czekać na jakieś aktualizacje czy to samych sterów czy systemu.
Awatar użytkownika
Tasaczny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Widać że na tym forum nikt nam nie pomorze. Mam swoją teorię. Aktualnie najświeższsze sterowniki nvidii obsługują xorg xserver w wersji 1.10 które są aktualnie w ubuntu 11.04 ALE! nasza paczka 173 wspiera tylko 1.9 a stery current nie obsługują naszego przestarzałego chipsetu graficznego. Więc albo zakup karty z seri 6xxx i wyższej albo sterowniki ekserymentalne nouveau albo Jezus Maria cokolwiek bo unity 2d mi sie tnie :o

Spróbuje się skontaktować z nvidią w jakiś sposób czy zaaktualizuje 'stosiedemdziesiątkitrójki'
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

bobek77 pisze:Po aktualizacji do nowego 11.04 mam to samo ze swoja grafika Geforce 7300 Go...obecnie mam zaisntalowane sterowniki w wersji "current". Nie mam zadnych efektów, unity nie wstaje. Pisze że sterownik włączony ale nie w użyciu... Nigdy wczesniej nie miałem takich problemów.
Dokładnie, mam to samo. Czyli na nvidia_current nie mam efektów pulpitu ale sama akceleracja 3d jest - gry działają beż problemu. Sytuacja "poprawia się" na sterownikach wersji 173 (są efekty pulpitu, gry również działają) ale jeżeli dobrze kojarzę to na tej wersji sterowników nie ma np. VDAPU czy jak to się tam pisze. Karta GF go 7300
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”