Docky - sprzetowa akceleracja obrazu

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
S_Piotr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Docky - sprzetowa akceleracja obrazu

Post autor: S_Piotr »

Witam

Może zacznę od początku. Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem systemu Debian 6.0.1a 64amd [a jak wiem Ubuntu bezpośrednio na nim bazuje]. Pierwszą czynnością jaką musiałem wykonać żeby wykorzystać potencjał grafiki NVIDIA GTS450 było zainstalowanie sterowników. Przy instalacji sterowników poszedłem ścieżką zaproponowaną przez NVIDIA, wiec pobrałem z ich strony paczkę NVIDIA-Linux-x86_64-270.41.06.run i zastosowałem się do znalezionego http://damlab.pl/howto/nvidia_drivers/ poradnika. Nie bez drobnych przystanków [związanych z kompilatorem gcc] ale instalacja zakończyła się pełnym sukcesem. Następnie z repo zainstalowałem sobie Docky, po jego odpaleniu moim oczom ukazało się coś takiego:
Obrazek
Z tego co pamiętam w Ubuntu można było to rozwiązać poprzez kliknięcie: ppm Zmień tło pulpitu -> zakładka Efekty wizualne -> zaznaczyć normalny ale tutaj tego nie mam.
Komunikat w prawym górnym rogu informuje że:
Docky wymaga sprzętowej akceleracji obrazu.
co ciekawe po wykonaniu polecenia poniżej informuje że akceleracja sprzętowa jest włączona:

Kod: Zaznacz cały

glxinfo | grep rendering
direct rendering: Yes
Pod spodem umieszczam mój plik xorg.conf

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 270.41.06  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-08.nvidia.com)  Mon Apr 18 15:14:00 PDT 2011

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection
wyniki polecenia:

lspci -vv | grep VGA

Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx+
	BridgeCtl: Parity+ SERR+ NoISA- VGA+ MAbort- >Reset- FastB2B-
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx+
	BridgeCtl: Parity+ SERR+ NoISA+ VGA- MAbort- >Reset- FastB2B-
	Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx+
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV+ VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV+ VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV+ VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV+ VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
	Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle+ MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O- Mem- BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O- Mem- BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O+ Mem- BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
05:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GF106 [GeForce 450 GTS] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR+ FastB2B- DisINTx-
Za pomoc będę bardzo wdzięczny :roll:
patal
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64

Re: Docky - sprzetowa akceleracja obrazu

Post autor: patal »

Musisz włączyć efekty pulpitu, tj. compiza. ALT+F2 i wpisz

compiz --replace
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

Pokaż

lsmod | grep nvidia

glxinfo | egrep 'rendering|string'
Poza tym jeśli to Debian Squeeze, to raczej ma starszą wersję nouveau (obecną w kernelu 2.6.32.* na jakim bazuje Squeeze).
A ta wersja nie radziła sobie za bardzo z Compizem.
Natomiast jeśli jest załadowane nouveau (automatycznie) to nvidia i tak się nie załaduje.

Poza tym o Debiana lepiej pytać na forach Debiana.
http://debian.linux.pl/
http://forum.dug.net.pl/index.php
Ponadto jak instalowałeś ten sterownik Nvidii?
Sznurek: http://dug.net.pl/tekst/142/nvidia___za ... e/h/nvidia

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
S_Piotr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: S_Piotr »

Wyniki poleceń:

root@piotr:/home/piotr# lsmod | grep nvidia
nvidia              10477298  28 
i2c_core               15819  2 i2c_piix4,nvidia

root@piotr:/home/piotr# glxinfo | egrep 'rendering|string'
direct rendering: Yes
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.4
client glx vendor string: NVIDIA Corporation
client glx version string: 1.4
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce GTS 450/PCI/SSE2
OpenGL version string: 4.1.0 NVIDIA 270.41.06
OpenGL shading language version string: 4.10 NVIDIA via Cg compiler
Mam rozumieć że nouveau to po prostu sterowniki "legacy" to samo przez się rozumie że mogę być albo jedne legacy albo drugie non-free. Ale szczerze powiedziawszy dziwnym wydaje mi się że na oficjalnych sterach nvidia nie można korzystać z pełni możliwości grafiki. Czy to jest związane z wersją kernela:

root@piotr:/home/piotr# uname -r
2.6.32-5-amd64
Jeśli pytasz o to jak instalowałem sterowniki to nie bardzo wiem o co konkretnie Ci chodzi. Wymienię może parę szczegółów:
- stery pobrałem z oficialnej stronki,
- dodałem prawo wykonywania użytkownikowi oraz zmieniłem właściciela i grupę na root-a,
- instalacji dokonałem z poziomu tty,
- kernel jądra był kompilowany pod wersją gcc-4.3 musiałem więc w lokalizacji /usr/bin musiałem zmienić dowiązanie symboliczne gcc,
- instalacja przebiegła bezkolizyjnie, plik xorg.conf został wygenerowany automatycznie przez instalator.
...tyle co mi przychodzi do głowy.

Pozdrawiam :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”