Jaki Linux na stary/słaby komputer?
-
- Gibki Gibbon
Re: Jaka dystrybucja Linuxa na starym komputerze
Zdecydowanie polecam środowisko graficzne LXDE. Mamy więc do wyboru:
- Lubuntu
- PCLinuxOS 2010 LXDE (wersja mini)
- Debian instalowany z netinstall - instalacja tekstowa. Jest to jednak bajecznie proste z pomocą tego wiki:
http://wiki.lxde.org/en/Debian
PCLinuxOS po drobnej poprawce ładowania modułu radeon chodzi jak burza, Lubuntu jak dwie burze, natomiast rzeczony Debian latał jak huragan Katrina ;] Śmiało instaluj.
W kwestii doboru oprogramowania dla LXDE zajrzyj tutaj:
viewtopic.php?f=219&t=145799&p=842722#p841109 .
- Lubuntu
- PCLinuxOS 2010 LXDE (wersja mini)
- Debian instalowany z netinstall - instalacja tekstowa. Jest to jednak bajecznie proste z pomocą tego wiki:
http://wiki.lxde.org/en/Debian
PCLinuxOS po drobnej poprawce ładowania modułu radeon chodzi jak burza, Lubuntu jak dwie burze, natomiast rzeczony Debian latał jak huragan Katrina ;] Śmiało instaluj.
W kwestii doboru oprogramowania dla LXDE zajrzyj tutaj:
viewtopic.php?f=219&t=145799&p=842722#p841109 .
Ostatnio zmieniony 06 cze 2011, 11:22 przez marcin1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
W zasadzie możesz tu postawić każdego linuxa, ale jak zaznaczył marcin1982 w Twoim przypadku potrzebne będzie jakieś mało wymagające środowisko graficzne. Ściągnij Lubuntu i po sprawie 

Blog: snejkczif.wordpress.com
marcin1982 jeżeli polecasz środowisko graficzne LXDE to co powiesz o Linux Mint 10 LXDE?
-
- Gibki Gibbon
Na temat tego distra akurat się nie wypowiem w kwestii jak działa. Sprawdzałem tylko live-cd. Generalnie jest bardziej rozbudowane od np. Ubuntu. Dostajesz za to na starcie Javę, kodeki, flash-player, czyli system gotowy do pracy. W przypadku Debiana / Ubuntu trzeba będzie tych kilka rzeczy poinstalować. Mint posiada kilka udogodnień, coś na wzór Ubumatic czy rozbudowane tzw. Mint-menu. Polecam zajrzeć tutaj:
http://forum.linuxmint.pl/ .
http://forum.linuxmint.pl/ .
- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Re: Jaki Linuks na stary komputer?
Z taką "kosmiczną" ilością pamięci RAM to, podobnie jak marcin1982, polecam Debiana netinstall z LXDE. Ubuntu może być za ciężkie z całym swoim bagażem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
Ubuntu z pendrive ...
Witam. Mam mały problem. "Wgrałem" Ubuntu 10.10 na pendrive. Uruchomiłem komputer ponownie, wszystko niby śmiga, włącza się okienko z instalacją, gdy wybiorę język chwilę się coś ładuje i nagle jakby cały komp zacina. Wszystko stoi w miejscu, nawet kursor myszki się zaciął (świadczy o tym że komp po prostu jakby padł ;D) Nie mam pojęcia co zrobić, dodam, że to bardzo stary złom xD 256 ramu, itp. muszę jeszcze jakiś miesiąc na nim popracować i w tym czasie chciałem sprawdzić Linuxa. Tutaj dodatkowe pytanie skoro już temat zakładam. Czy w ogóle jest sens instalacji na 256 ramu, karta graficzna 64/128 procek 1,7 - Ubuntu wersji 10.10? Może jakąś starszą wersję, czy różnicy nie ma?
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Re: Ubuntu z pendrive ...
Lubuntu spróbuj.
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Gdyby udało ci się skombinować za parę groszy jeszcze jedną kość RAM'u to czemu nie . Niedawno stawiałem Ubuntu 10.04 na kompie z : Athlonem 2200 , 512MB RAM i GF 4 440MX . Chodzi przyzwoicie nawet z Compizem . Lubuntu ma mniejsze wymagania sprzętowe , z drugiej strony DDR-y mniejszych pojemności są tanie .
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Dobra. W końcu komp przestał się zawieszać w czasie instalacji (a dokładnie w czasie testowania) tylko jeden problem, sprzęt za słaby na tą wersję, tnie się strasznie i zamula. A wersja Ubuntu 8.04? (co do Lubuntu to nie chcę na razie o tym myśleć.)
PS. Co do ram - jedynki są strasznie drogie, droższe od ddr2/3 ... a nie chcę nic wkładać już w tego złoma .. ;d
PS. Co do ram - jedynki są strasznie drogie, droższe od ddr2/3 ... a nie chcę nic wkładać już w tego złoma .. ;d
-
- Serdeczny Borsuk
zainstalowałeś środowisko graficzne fluxbox, ja na około 200MB RAM procesor 1,6 GHZ, karta graficzna zintegrowana, laptop, mam kubuntu i na xfce muli, ale na fluxbox działa dobrze. Zainstalowałem także midori, jako przeglądarkę internetową i jeżeli chodzi o przeglądanie internetu, typu szukanie informacji w google, albo przeglądanie tego forum, nie mam żadnych zastrzeżeń, działa nie wolniej niż to samo na stacjonarnym do grania (2GB RAM; 1,8GHZ * 2;). Filmiki na youtube, też daje się przeglądać, choć muli.
Może jestem tęmpy, ale procesor 1,7 GHz ? - to sporo ja mam też kompa 120MB RAM i 64 MHz procesor, chyba, na pewno nie ma ponad 1GHz.
A jeżeli możesz napisać, co zamierzasz robić na tym komputerze?
Może jestem tęmpy, ale procesor 1,7 GHz ? - to sporo ja mam też kompa 120MB RAM i 64 MHz procesor, chyba, na pewno nie ma ponad 1GHz.
A jeżeli możesz napisać, co zamierzasz robić na tym komputerze?
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Ubuntu 8.04 już bez wsparcia a wymagania sprzętowe to minimum 384 MB RAM .
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Unity
Skoro masz słaby sprzęt to spróbuj Xubuntu, który jest zoptymalizowany dla starszych maszynek, wymaga 256 RAM-u. Uważam, że nie warto instalować starszych wersji Ubuntu, właśnie ze względu na brak wsparcia.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
Xubuntu ma podobne wymagania za Ubuntu (XFCE nie jest już lekkie, sami twórcy to przyznają). Do starych kompów lepsze jest Lubuntu z LXDE.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
No właśnie XFCE nadal jest w miarę lekkie. Niestety nie w Xubuntu, które ssie równie bardzo co Ubuntu z GNOME2. Przykład - Debian Testing stawiany z systemu bazowego + XFCE. Po starcie ~70MB RAM (z LXDE miałem ~50MB). Natomiast mój Debian + już jakieś tam usługi dodane przeze mnie i siedzące w tle - ~100MB po starcie środowiska. Także można w miarę nisko ze zużyciem zjechać, pytanie tylko czy znajdzie się jeszcze lekkie, a naprawdę w pełni funkcjonalne programy.
- anemus
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Xfce
Ech po dłuższej przygodzie z LXDE przesiadłem się na XFCE i z mojego punktu widzenia mogę stwierdzić, że XFCE jest dopracowane, bardziej responsywne i ogólnie lepiej działa na moim starszym kompie. Choć akurat na brak pamięci on nie narzeka więc z tej strony na to nie patrzę.
- Padowan
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Ja mam:
Procesor: 1GHz
Ram: 256MB
Grafika: Radeon 9200
Ubuntu 10.04
Sesja: fluxbox
... i mi komputer śmiga.
Procesor: 1GHz
Ram: 256MB
Grafika: Radeon 9200
Ubuntu 10.04
Sesja: fluxbox
... i mi komputer śmiga.
Czy ktoś mówi, że żywotność przeciętnego komputera wynosi 6 lat?
Znalezione w logach:
Apr 26 21:26:31 localhost kernel: [ 66.963661] VFS: Busy inodes after unmount of sdb1. Self-destruct in 5 seconds. Have a nice day...
Znalezione w logach:
Apr 26 21:26:31 localhost kernel: [ 66.963661] VFS: Busy inodes after unmount of sdb1. Self-destruct in 5 seconds. Have a nice day...
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Mój komputer: IBM ThinkPad 1161 92g (zabytek
)
Procesor: Pentium III 700MHz
RAM: 128MB
Działa na nim DSL z płyty, ale nie udało mi się go zainstalować, a Puppy i Lubuntu się nie uruchamiają. Próbowałam zainstalować Archa ale nie udało mi się postawić X'ów... Chciałabym mieć system do przeglądania internetu, napisania tekstu chociażby w notatniku, ewentualnie do włączenia jakiejś muzyki o ile zadziała dźwięk. No i żeby dało się go zainstalować. Jakieś pomysły?

Procesor: Pentium III 700MHz
RAM: 128MB
Działa na nim DSL z płyty, ale nie udało mi się go zainstalować, a Puppy i Lubuntu się nie uruchamiają. Próbowałam zainstalować Archa ale nie udało mi się postawić X'ów... Chciałabym mieć system do przeglądania internetu, napisania tekstu chociażby w notatniku, ewentualnie do włączenia jakiejś muzyki o ile zadziała dźwięk. No i żeby dało się go zainstalować. Jakieś pomysły?
-
- Sędziwy Jeż
Re: Jaki Linux na stary komputer?
Podaję Ci maddie gotowy przepis:
1. Slackware (instalator tekstowy a więc powinien pójść)
2. Fluxbox jako menedżer okien - wystarczy w zupełności
3. Mocp do muzyki, posłuchasz też na tym radia internetowego
4. MC - od razu masz też i mcedit, który będzie robił za notatnik
5. mplayer skompilowany bez GUI - niektóre filmy jeszcze pójdą
6. conky - monitor systemowy
7. Internet - no cóż...
... ciężka sprawa ze względu na flash, który często będzie dobijał procka. Tak więc najlepiej wyłączyć flasha, a jeśli naprawdę
potrzebujesz korzystać z jakichś yt etc, to polecam cclive - programik do ściągania klipów z serwisów typu youtube. Możesz
to potem oglądać w mplayerze, tak więc jakieś tam rozwiązanie to jest.
Jeśli zainstalujesz też którąś z pełnoprawnych przeglądarek (opera, firefox) to również bardzo szybko odczujesz te 128 MB pamięci.
Generalnie na takim sprzęcie im więcej programów tekstowych - tym lepiej.
Edit: zapomniałem dodać, ze powyższe przetestowałem na lapkach ze 128 i 256 MB ramu. Działa normalnie, z tym że jak pisałem -
wąskim gardłem będzie rzecz jasna przeglądarka internetowa.
1. Slackware (instalator tekstowy a więc powinien pójść)
2. Fluxbox jako menedżer okien - wystarczy w zupełności
3. Mocp do muzyki, posłuchasz też na tym radia internetowego
4. MC - od razu masz też i mcedit, który będzie robił za notatnik
5. mplayer skompilowany bez GUI - niektóre filmy jeszcze pójdą
6. conky - monitor systemowy
7. Internet - no cóż...
... ciężka sprawa ze względu na flash, który często będzie dobijał procka. Tak więc najlepiej wyłączyć flasha, a jeśli naprawdę
potrzebujesz korzystać z jakichś yt etc, to polecam cclive - programik do ściągania klipów z serwisów typu youtube. Możesz
to potem oglądać w mplayerze, tak więc jakieś tam rozwiązanie to jest.
Jeśli zainstalujesz też którąś z pełnoprawnych przeglądarek (opera, firefox) to również bardzo szybko odczujesz te 128 MB pamięci.
Generalnie na takim sprzęcie im więcej programów tekstowych - tym lepiej.
Edit: zapomniałem dodać, ze powyższe przetestowałem na lapkach ze 128 i 256 MB ramu. Działa normalnie, z tym że jak pisałem -
wąskim gardłem będzie rzecz jasna przeglądarka internetowa.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
No dobra, Slackware... A coś prostszego? Nie znam tego systemu, nigdy nie miałam z nim styczności, mogę mieć problem z instalacją i takie tam, na pewno musiałabym się sporo naczytać...
-
- Zakręcona Traszka
Debian (trochę cięższy).
Generalnie różnica w wadze samych dystrybucji nie jest aż taka dramatyczna ─ większość tłuszczyku to środowisko graficzne.
Swoją drogą: jest coś takiego jak ubuntu minimal czyli ubuntu w wersji ala netinstall. Nie różni się zbytnio od debiana.
https://help.ubuntu.com/community/Insta ... /MinimalCD
PS
A tak poza tym tradycyjnie: lubuntu
Generalnie różnica w wadze samych dystrybucji nie jest aż taka dramatyczna ─ większość tłuszczyku to środowisko graficzne.
Swoją drogą: jest coś takiego jak ubuntu minimal czyli ubuntu w wersji ala netinstall. Nie różni się zbytnio od debiana.
https://help.ubuntu.com/community/Insta ... /MinimalCD
PS
A tak poza tym tradycyjnie: lubuntu