Asus :: N53SN-SX088-8 i5-2410M/8GB/500/DVD-RW, Linux i osoba nowa w temacie.
Asus :: N53SN-SX088-8 i5-2410M/8GB/500/DVD-RW, Linux i osoba nowa w temacie.
Witam i zwracam się do was z pytaniem:
Czy na taki sprzęt, dla osoby która na programowaniu się nie zna, ubuntu to dobry wybór systemu?
Chciałbym dość komfortowo na nim pisać, czytać, oglądać filmy, słuchać muzyki, oraz czasem pograć w gry (praktycznie nic z nowości).
Pierwotnie chciałem na nim zainstalować xp, ale okazało się że geforce 550m nie ma, i nie będzie miał sterowników pod xp. Visty nie tknę, 7 nie mam zamiaru kupować. Sterowniki pod linuxa pod grafę już znalazłem. Gry, z tego co już poczytałem, załatwi kwestia Wine (more or less).
Czy powiedzmy buntu + Gnome jako środowisko graficzne da radę z takim sprzętem, czy raczej czeka mnie tydzień nauki oprogramowania od podstaw na dzieńdobry?
Czy na taki sprzęt, dla osoby która na programowaniu się nie zna, ubuntu to dobry wybór systemu?
Chciałbym dość komfortowo na nim pisać, czytać, oglądać filmy, słuchać muzyki, oraz czasem pograć w gry (praktycznie nic z nowości).
Pierwotnie chciałem na nim zainstalować xp, ale okazało się że geforce 550m nie ma, i nie będzie miał sterowników pod xp. Visty nie tknę, 7 nie mam zamiaru kupować. Sterowniki pod linuxa pod grafę już znalazłem. Gry, z tego co już poczytałem, załatwi kwestia Wine (more or less).
Czy powiedzmy buntu + Gnome jako środowisko graficzne da radę z takim sprzętem, czy raczej czeka mnie tydzień nauki oprogramowania od podstaw na dzieńdobry?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Laptop, Linux i osoba nowa w temacie.
Polecam Ubuntu 11.04, potem włącz sobie styl klasyczne ubuntu zamiast Unity i już.
- socrates
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Polecam Linux Mint 11 Katya
Na poczatek bedzie najlepszy.
Rozni sie od ubuntu tym ze po instalacji system jest gotowy do pracy nie trzeba instalowac zadnych kodekow repozytoriow flashy itd itp...
Poza tym nie ma problemow z unity bo domyslnie jest gnome2
Na poczatek bedzie najlepszy.
Rozni sie od ubuntu tym ze po instalacji system jest gotowy do pracy nie trzeba instalowac zadnych kodekow repozytoriow flashy itd itp...
Poza tym nie ma problemow z unity bo domyslnie jest gnome2
Ostatnio zmieniony 08 cze 2011, 09:59 przez socrates, łącznie zmieniany 2 razy.
Gentoo + XFCE
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Nie jestem pewien czy Ubuntu w wersji 11 , laptop z Optimusem i Osoba nowa w temacie to dobre połączenie . Poczytałbym najpierw o problemach z Optimusem i rozpoczął od Ubuntu 10.04 . 

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
Re: Asus :: N53SN-SX088-8 i5-2410M/8GB/500/DVD-RW, Linux i osoba
Można nawet pokusić na kubuntu tylko sam musisz ustalić które środowisko wybierasz.
Mint jest prostszy z wyżej podanych powodów.
Można wybrać knippixa wraz lxde lub Lubuntu z tym samym środowiskiem.
Może być to ubuntu i unity.
Wybór należy do autora wątku.
Mint jest prostszy z wyżej podanych powodów.
Można wybrać knippixa wraz lxde lub Lubuntu z tym samym środowiskiem.
Może być to ubuntu i unity.
Wybór należy do autora wątku.
- anemus
- Serdeczny Borsuk
Problemy sprowadzają się do tego, że nie działa i trzeba wybrać grafikę na sztywno bądź eksperymentować z ręcznym przełączaniem.andygem pisze:Nie jestem pewien czy Ubuntu w wersji 11 , laptop z Optimusem i Osoba nowa w temacie to dobre połączenie . Poczytałbym najpierw o problemach z Optimusem i rozpoczął od Ubuntu 10.04 .
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
Re: Asus :: N53SN-SX088-8 i5-2410M/8GB/500/DVD-RW, Linux i osoba nowa w temacie.
ubuntu nie zobaczy tych 8GB
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
Re: Asus :: N53SN-SX088-8 i5-2410M/8GB/500/DVD-RW, Linux i osoba nowa w temacie.
rozwiązaniem są 64 bity lub kernel e X t 7 3.flores pisze:ubuntu nie zobaczy tych 8GB
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- anemus
- Serdeczny Borsuk
Wystarczy kernel z pae z repo, choć ja osobiście wolę x86-64