Linux i Windows7 na jednej partycji .. czyli instalacja po pijaku, co robić ?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
adameusz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Linux i Windows7 na jednej partycji .. czyli instalacja po pijaku, co robić ?

Post autor: adameusz »

Witam

Tytuł mówi sam za siebie, znudzony walką z wirusami, szukaniem aktualizacji i cracków na Windows ,postanowiłem wypróbować Linuxa , Niebiańska Nimfa 11.4 , już sama nazwa brzmi zachęcająco , i wszystko jest w miarę fajnie .. tylko że no właśnie

.. zainstalowałem przez, powiedzmy nieuwagę i roztargnienie 2 systemy na jednej windowskowej partycji :clap: . Teraz problem polega na tym że nie mogę odpalić windowsa a i Linux nie działa do końca jak należy . Mam płyty służące do odzyskiwania windowsa , ale nie wiem jak z nich skorzystać mogąc uruchomić tylko linuxa.

Pytanie brzmi ..

Jak można skasować linuxa nie kasując jednocześnie windowsa z jednej partycji, potem będąc już w windowsie mógłbym użyć płyty przywracającej ustawienia.

Dodam że jestem raczej zielony informatycznie i wszystko trzeba mi tłumaczyć łopatologicznie.

pozdrawiam

Adam
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Linux i Windows7 na jednej partycji .. czyli instalacja po pijaku, co robić ?

Post autor: linuxozaurus »

. zainstalowałem przez, powiedzmy nieuwagę i roztargnienie 2 systemy na jednej windowskowej partycji
podejrzewam za napisałeś partycję z windows i na niej zainstalowałeś ubuntu

podaj mi informację o partycjach (Zrzut z gparted) bez tego nie da się odpowiedzieć na twoje pytania
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
taith
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Re: Linux i Windows7 na jednej partycji .. czyli instalacja po pijaku, co robić ?

Post autor: taith »

chyba napisałeś to nadal zbyt skomplikowanie... (o dziwo gparted nie jest w niebiańskiej zainstalowany)
<lewo> centrum opr. ubuntu>szukaj>gparted>zainstaluj
<prawy górny włącznik> ustawienia systemu>system>gparted>hasło
i wtedy pokaże tobie wszystko, jeśli nie wiesz co wypisać najlepiej umieść screenshota (prinst screen, zapisz i umieść np na http://imageshack.us/)

prawdopodobnie grub nie załapał albo zrobiłeś "świerzą instalkę" (dane nadal można odzyskać)
adameusz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: adameusz »

oto link ukazujący stan moich dysków. http://imageshack.us/f/827/dyskinapulpit.png/
taith
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Post autor: taith »

ok, windows sobie siedzi spokojnie
jeśli chcesz kasować linuxa to odpalasz sesję z płytki i tam przy użyciu gparted będziesz musiał usunąc partycję z linuxem, oraz wrócić do starego launchera wingrozy (jak nie mam pojęcia lepiej niech reszta speców doradzi)
najlepiej będzie chyba zaktualizować gruba, i pozostawić wybór obu systemów z windą na 1 miejscu

PS
unity jest wg mnie kiepskie, sprawdź jak wygląda stara wersja
ja, jako były użytkownik XP lubię go o wiele bardziej wyłącznik>wyloguj>wybierz siebie> na dole masz interfejs domyślnie unity, zmień na gnome>wpisz hasło
jest on o wiele bardziej intuicyjny dla mnie, unity odpada
Awatar użytkownika
Nettmanek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Nettmanek »

wlacz plytke z windowsem i przywracanie systemu... powinien sam sobie nadpisac bootloader i potem windzie wywal przez jakis program partycje linuxa
Lenovo G580-20150 | Intel Core i3 3120M | 8GB DD3 | Intel HD 4000 & Nvidia GF 710M | 1TB HDD | kubuntu 13.10 64bit
Awatar użytkownika
MAnonim93
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: MAnonim93 »

Kilka dni temu męczyłem się z podobnym problemem, a również posiadam dysk 320 GB. Polecam sformatować partycje Linuxa na NTFS włożyć płytkę z Windowsem i nadpisać sektor rozruchowy. W Windowsie XP robi się to wpisując w konsoli odzyskiwania systemu polecenia: fixmbr/fixboot. Format Linuxa polecam dlatego bo u mnie nie chciało nadpisać Gruba dopiero gdy cały dysk był w NTFS to zadziałało.

1.Sformatuj partycję ext na NTFS
2.Napraw sektor rozruchowy jak wyżej (no chyba że w Windowsie 7 robi się to inaczej)
3.Włóż Ubuntu ponownie sformatuj partycję pod Linuxa i go zainstaluj
4.Grub powinien wykryć Windowsa i od tej pory powinieneś mieć opcję Wyboru systemu.
Strasznie jesteś oszczędny w udzielaniu dysku na pingwinka :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”