Mam problem z VirtualBox'em pod Ubuntu 9.04. Mianowicie po zainstalowaniu XP na wirtualnej maszynie nie mam w nim dźwięku.
Sprawdzałem wszystkie możliwe sterowniki dostępne w VirtualBox'ie (NULL, OSS, ALSA, PulseAudio) i nic. Jedynie przy załączeniu OSS są odtwarzane trzaski podczas załączenia jakiegoś dźwięku np. przy starcie/wyłączeniu systemu.
Mam zainstalowane Dodatki do VirtualBox'a więc nie wiem w czym jest problem.
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Michal.bedzin
VirtualBox i brak dźwięku w nim
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
VirtualBox i brak dźwięku w nim
Nie ważne co robisz --> Ważne kim jesteś i czego używasz
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
Odp: VirtualBox i brak dźwięku w nim
Mam ten sam problem - nie mam dźwięku w virtualboxie - win XP i nie umie sobie z tym poradzić .
Próbowałam / nie wiem czy słusznie/ instalować sterowniki z płyty instalacyjnej do karty - Realtek AC97 ale nic to nie dało , system wcale nie widzi karty dźwiękowej.
PS
Sprawa nieaktualna - wystarczyło włączyć dźwięk w szczegółach Virtualbox - dźwięki
Próbowałam / nie wiem czy słusznie/ instalować sterowniki z płyty instalacyjnej do karty - Realtek AC97 ale nic to nie dało , system wcale nie widzi karty dźwiękowej.
PS
Sprawa nieaktualna - wystarczyło włączyć dźwięk w szczegółach Virtualbox - dźwięki
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
Odp: VirtualBox i brak dźwięku w nim
Przed chwilą zainstalowałem XP na VirtualBox-ie i nie mam dźwięku. Czytam, że:"
Pozdrawiam
Ps.
Uruchomiłem dźwięk. Klikał w szczegóły gdy wirtualny system działał i dlatego przyciski były nieaktywne
.
U mnie szczegóły są nieaktywne. Co należy zrobić aby dźwięk pojawił się w wirtualnej maszynie?PS
Pozdrawiam
Ps.
Uruchomiłem dźwięk. Klikał w szczegóły gdy wirtualny system działał i dlatego przyciski były nieaktywne

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
Re: VirtualBox i brak dźwięku w nim
Ponieważ długo walczyłem z dzwiękiem w wirtualboxie opiszę jak udało mi się go w końcu włączyć [SOLVED]
. Możecie mi przyznać plakietkę "archeolog" - ale może to komuś ułatwi zycie. Na forum nie udało mi się znaleźć tych podpowiedzi.
Ubuntu 10.04LTS na płycie głównej Gigabyte z rodziny GA-MA785, VirtualBOx OSE (z 10.04'ki)
Po zainstalowaniu (nieco starszego) Windows 7 x64 nie pojawiał się dzwięk, także instalacja VboxGuest Additions_3.1.6 nic nie pomogła.
Objawy - brak sterowników i urządzenia - ikonka głośniczka z czerwonym X-em na pasku.
Jako, że w Virtualboxie z XP na tym samym kompie wszystko ruszyło niemal od ręki doszedłem do wniosku, że coś jest nie tak w samym windows, nie ze sterownikami "na zewnątrz" virtualboxa.
Poszukałem i dograłem W SAMYM WINDOWSIE pierwsze sterowniki http://www.64bitdrivers.com/spoof.php?id=1399 polecone w tym wątku: http://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=2&t=27018 (kolejne NIE zadziałały, bo zaczynałem "od końca" - przy instalacji tych poprzednich system się wieszał, podobnie jak przy próbie instalacji sterowników dostarczanych przez producenta - darł się o "braku autentyczności" i po wielokrtonych próbach wówczas je olałem).
Dzwięk ruszył na ustawieniach pulse audio + ICH AC97 w konfiguracji virtual boxa.
Przy okazji - jezeli masz problem z uzyskaniem 1920x1080 a masz tylko jakieś 1600x1200 itp - w virtualboxie - po prostu zwiększ pamięć wirtalną dla obrazu - niby banalne, ale też mi chwilę zajęło żeby to fullscreen

Ubuntu 10.04LTS na płycie głównej Gigabyte z rodziny GA-MA785, VirtualBOx OSE (z 10.04'ki)
Po zainstalowaniu (nieco starszego) Windows 7 x64 nie pojawiał się dzwięk, także instalacja VboxGuest Additions_3.1.6 nic nie pomogła.
Objawy - brak sterowników i urządzenia - ikonka głośniczka z czerwonym X-em na pasku.
Jako, że w Virtualboxie z XP na tym samym kompie wszystko ruszyło niemal od ręki doszedłem do wniosku, że coś jest nie tak w samym windows, nie ze sterownikami "na zewnątrz" virtualboxa.
Poszukałem i dograłem W SAMYM WINDOWSIE pierwsze sterowniki http://www.64bitdrivers.com/spoof.php?id=1399 polecone w tym wątku: http://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=2&t=27018 (kolejne NIE zadziałały, bo zaczynałem "od końca" - przy instalacji tych poprzednich system się wieszał, podobnie jak przy próbie instalacji sterowników dostarczanych przez producenta - darł się o "braku autentyczności" i po wielokrtonych próbach wówczas je olałem).
Dzwięk ruszył na ustawieniach pulse audio + ICH AC97 w konfiguracji virtual boxa.
Przy okazji - jezeli masz problem z uzyskaniem 1920x1080 a masz tylko jakieś 1600x1200 itp - w virtualboxie - po prostu zwiększ pamięć wirtalną dla obrazu - niby banalne, ale też mi chwilę zajęło żeby to fullscreen