Dzień dobry!
Od dawna używam głównie Ubuntu, ale czasami przyjdzie potrzeba użyć Widowsa Vista.
Pewnego dnia włączyłem sobie Windowsa, zaciął się więc zresetowałem.
Uruchamiam ,przechodzi jeden pasek, włącza się niebieski ekran z napisami i błyskawicznie się reboot'uje (Dopiero po zrobieniu zdjęcia przeczytałem, że to błąd 0x24 ). Czytałem w internecie o tym i tylko dowiedziałem się że uszkodzeniu uległ ntfs.sys itd. .Chciałbym się zapytać o jakąś pomoc, abym mógł wykonać jakieś działanie, myślę tu przede wszystkim o działaniu z pozycji mojego Ubuntu. Dodam, że partycja z Windowsem montuje się bez problemu i mam dostęp do wszystkich danych (odczytywanie i zapisywanie). I zależy mi oczywiście na uniknięciu formatowania.
Bardzo będę wdzięczny za podsunięcie jakiś kroków, ale z góry dziękuję za odsyłanie do linków microsoft'a typu http://support.microsoft.com/?kbid=228888&sd=RMVP - nie mogę nic z tego wywnioskować.
P.S. Chciałbym użyć chkdsk /r, ale nie potrafię.
P.S.S. Próba włączenia trybów awaryjnych itd. co mi proponuje Windows kończy się tym samym.
Windows Vista - Błąd 0x00000024
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Windows Vista - Błąd 0x00000024
A może mógłbyś spróbować włożyć płytkę Windowsa i za pomocą niej naprawić system, bądź zaktualizować wtedy wszystkie pliki systemowe zostaną zastąpione nowymi a w efekcie Windows powinien się włączyć.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Windows Vista - Błąd 0x00000024
Eh, od razu chce instalować system Windows. A po drugie próbowałem użyć płytkę z Widowsem SP1 do innego komputera. Bo to jest laptop, więc nie ma płytki, tylko osobna partycja recovery. Tu od razu proponuje przywracanie systemu operacyjnego z poprzedniej kopii. Ale jeśli nie znajdę innego rozwiązania to tak zrobię - ale na nowo trzeba instalować programy, gry itp.