Odczyt starych plików GHO - czym?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
abyss
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odczyt starych plików GHO - czym?

Post autor: abyss »

Mam bardzo stare obrazy dysków zrobione Norton Ghost'em. To była prawdopodobnie wersja gdzieś tak z roku 2000. Chciał bym je przed skasowaniem jeszcze przejrzeć. Wiem, że Norton umożliwiał to pod którąś z nowszych wersji, ale nie chcę go specjalnie instalować. Furius ISO nie montuje obrazów, menadzer archiwów też. Szukanie nie odniosło skutku - szukajki wypluwają tony postów które dotyczą realizacji obrazów dysków analogicznych do Nortona albo aplikacji pod Windows (a Ubuntu pojawia się tylko w paskach reklam albo podpisów - co oczywiście zakłamuje rezulaty). Mam Ubuntu 10.04x64 oraz 11-tkę 32 bitową. Jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Re: Odczyt starych plików GHO - czym?

Post autor: mario_7 »

Program Ghost Explorer powinien działać dobrze na Wine.
abyss
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki, jest to jakieś rozwiązanie - chociaż liczyłem na linuxy :/
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Nie wiem na jakiej podstawie liczyłeś, że pliki z windowsowego programu będą działały na Linuksie... Pretensje kieruj do producenta oprogramowania.
abyss
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

mario_7 pisze:Nie wiem na jakiej podstawie liczyłeś, że pliki z windowsowego programu będą działały na Linuksie... Pretensje kieruj do producenta oprogramowania.
Po prostu był popularny, wiem że w wiele osób robiło w ten sposób obrazy dysków bo działało to szybko i skutecznie - nie wymagając od użytkownika specjalnej wiedzy czy zaangażowania. Zabluźnię więcej - brakuje mi równie wygodnego narzędzia pod ubuntu. Kopiowanie plików się nie umywa ;) (szczególnie co do czasu - bo tam szło to jak myślę sektor po sektorze z dysku )
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Programów do tworzenia kopii zapasowych dla Linuksa jest mnóstwo. W nadchodzącym Ubuntu 11.10 domyślnie zainstalowany będzie program Déjà Dup do tworzenia kopii wybranych katalogów/plików.
Ale są też programy do tworzenia kopii partycji czy też całych dysków, np.: Clonezilla, FSArchiver, dd (najbardziej prymitywny i niskopoziomowy jak się da).
Poczytaj o nich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”