MSI Wind U270 lub Acer Aspire One 722 - jak się sprawują pod Ubuntu?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
MSI Wind U270 lub Acer Aspire One 722 - jak się sprawują pod Ubuntu?
Witam!!
Zastanawiam się nad kupnem netbook-a np.:
http://allegro.pl/msi-wind-11-6-u270-e3 ... 28990.html lub
http://allegro.pl/netbook-acer-11-6-c50 ... 38547.html
który nie jest wyposażony w system i zainstalować na nim właśnie UBUNTU.
w związku z powyższym mam pytania:
1. czy znajdę do niego sterowniki, czy Ubuntu samo znajdzie sobie sterowniki lub gdzie ich poszukiwać.
2. czy zainstalowany system w pełni wykorzysta możliwości sprzętu np. zainstalowaną pamięć, USB 3.0,
Interfejs HDMI, grafikę itd., Wielofunkcyjny panel dotykowy
3. co z pakietem biurowym i formatem doc, pdf, docx itp.
Pozdrawiam
Paweł
Zastanawiam się nad kupnem netbook-a np.:
http://allegro.pl/msi-wind-11-6-u270-e3 ... 28990.html lub
http://allegro.pl/netbook-acer-11-6-c50 ... 38547.html
który nie jest wyposażony w system i zainstalować na nim właśnie UBUNTU.
w związku z powyższym mam pytania:
1. czy znajdę do niego sterowniki, czy Ubuntu samo znajdzie sobie sterowniki lub gdzie ich poszukiwać.
2. czy zainstalowany system w pełni wykorzysta możliwości sprzętu np. zainstalowaną pamięć, USB 3.0,
Interfejs HDMI, grafikę itd., Wielofunkcyjny panel dotykowy
3. co z pakietem biurowym i formatem doc, pdf, docx itp.
Pozdrawiam
Paweł
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: ubuntu na netbook
W dziale PORADNIKI zamieszczamy gotowe rozwiązania, a nie udzielamy porad.
Co do Twojego pytania, to nic prostszego jak wpisać w Google lub wyszukiwarkę tego forum hasło "model_laptopa ubuntu" ... zobaczysz o czym ludzie piszą, będziesz miał pogląd na to jaka jest sytuacja danego urządzenia.
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Niniejsze zagadnienie zostało omówione w PORADNIKACH, PRZEWODNIKU lub START Z UBUNTUW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Co do Twojego pytania, to nic prostszego jak wpisać w Google lub wyszukiwarkę tego forum hasło "model_laptopa ubuntu" ... zobaczysz o czym ludzie piszą, będziesz miał pogląd na to jaka jest sytuacja danego urządzenia.
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Niniejsze zagadnienie zostało omówione w PORADNIKACH, PRZEWODNIKU lub START Z UBUNTUW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- 3miel
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Re: MSI Wind U270 lub Acer Aspire One 722 - jak się sprawują pod Ubuntu?
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

- ubunt
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 7.10
Witam
Nie zakładając nowego wątku o netbookach .
Chcę zakupić w najbliższych dniach jakiegoś netbooka (dotychczas miałem same deskopy)
Wymagań jakichkolwiek nie mam.Ma działać (net, biurowe,komunikator)
Jest małe ale.Wszystkie jakie przeglądałem maja kartę ATI choć sterowniki do karty są (czy zadziałają)
http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... linux.aspx
oraz Wi-Fi wyczytałem ze są jakieś problemy.
Czy ktoś ma aktualnie małego netbooka 11 calowego z procesorem AMD i czy nad wi-fi trzeba się nagimnastykować.Jakie distro
Inne rzeczy które nie wymieniłem.
Nie zakładając nowego wątku o netbookach .
Chcę zakupić w najbliższych dniach jakiegoś netbooka (dotychczas miałem same deskopy)
Wymagań jakichkolwiek nie mam.Ma działać (net, biurowe,komunikator)
Jest małe ale.Wszystkie jakie przeglądałem maja kartę ATI choć sterowniki do karty są (czy zadziałają)
http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... linux.aspx
oraz Wi-Fi wyczytałem ze są jakieś problemy.
Czy ktoś ma aktualnie małego netbooka 11 calowego z procesorem AMD i czy nad wi-fi trzeba się nagimnastykować.Jakie distro
Inne rzeczy które nie wymieniłem.
- wilkubury
- Piegowaty Guziec
jestem użytkownikiem AcerAspOne 722 od 3 miesięcy
uczę się Ubuntu mniej więcej tak samo
a więc
Nasty Narwal (Ubuntu 11) zainstalowało się bez problemu
wszystkie sterowniki były i sprzęt działa poprawnie
jedno nie działa
hibernacja usypianie
ciemny ekran i zipa dumna
Jupiter nie pomogł
cuś namieszałem przy pomocy przyjaciela i Aspire przestał ZAWSZE lodowaciec po podłaczeniu do WiFi
ale na wszelki wypadek przestawiłem na butowanie z LAN i jak na razie ANI RAZU NIE zawisł
--
wilku
uczę się Ubuntu mniej więcej tak samo
a więc
Nasty Narwal (Ubuntu 11) zainstalowało się bez problemu
wszystkie sterowniki były i sprzęt działa poprawnie
jedno nie działa
hibernacja usypianie
ciemny ekran i zipa dumna
Jupiter nie pomogł
cuś namieszałem przy pomocy przyjaciela i Aspire przestał ZAWSZE lodowaciec po podłaczeniu do WiFi
ale na wszelki wypadek przestawiłem na butowanie z LAN i jak na razie ANI RAZU NIE zawisł
--
wilku
- 3miel
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
ja zawsze zapominam czym sie rozni hibernacja od uspienia. zawsze musze przeczytac opis jak najade przy wylaczaniu. odnosnie tych funkcji to aby to dzialalo to musisz miec partycje swap min takiej wielkosci co pamiec ram. bo wiem ze jedna z opcji zrzuca wszystko z ramu na partycje swap i po ponownym uruchomieniu komputera laduje do pamieci wszystko z partycji swap. 2 opcja nie potrzebuje chyba w ogole swap bo tam wszystko ma byc w pamieci ram i zawsze musi byc bateria ale za to komp szybko sie wybudza / uruchamia. jescze nie wiem czy trzeba cos dopisac do konfiguracji gruba odnosnie ACPI. powodzenia z szukaniem
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f
- empitt
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Może ja dodam coś od siebie, ponieważ jestem posiadaczem Acera AO722. Da się używać na nim Ubuntu, ale niestety mój model ma kartę Wi-fi Broadcom i nie działa poprawnie, ponieważ zamraża system (tylko reset pozostaje, otwarte i zamknięte sterowniki zachowują się tak samo). Karty na chipsecie Atheros działają bez problemu na każdym Linuksie. Teraz pozostaje kwestia procesorów AMD C50 i C60. Uważam, że pozytywne opinie krążące po sieci są trochę przereklamowane. Ludziom udało się uruchomić kilka gier i filmów HD (z dysku), które wykorzystują/wymagają wydajniejszy układ graficzny, że aż z radości zaczęli skakać w górę. Grafika to nie wszystko, ponieważ liczy się też procesor i tutaj można się rozczarować. W moim przypadku czasami dochodzi do 100%, programy uruchamiają się ze sporym opóźnieniem, nie zawsze jest wstanie poradzić ze stronami internetowymi nafaszerowanymi skryptami i Flashami, a przecież z założenia netbook ma służyć do przeglądania internetu... Niestety jest to smutna prawda, ale C50/C60 jako procesor ustępuje niektórym Atomom (raczej niewiele), ale jego przewagą jest dużo wydajniejsza grafika od przestarzałego Intel GMA.
O MSI Wind U270 dużo pisać niezamierzam, ponieważ nie jestem jego posiadaczem. Jedno jest pewne, APU E350 i E450 są bardzo udane i wydajniejsze od tańszych C50 i C60. Nawet powiem, że działają tak sprawnie jakbym korzystał z dorosłego laptopa z procesorem Pentium Dual Core lub Core 2 Duo. Procesor i układ graficzny działają naprawdę wydajnie, myślę że wystarczy spojrzeć filmiki ext73.
Gdybym teraz szedł do sklepu po nowego netbooka/laptopa, to brałbym coś z E350 lub trochę lepszym E450, bo warto dopłacić te 200zł do MSI U270 (300zł i więcej już nie bardzo) i mieć udany zakup nawet na kilka lat. AMD C50 i C60 mają za bardzo ograniczony procesor i trochę brzmią jak reklama z marketu (niby fajne, a do końca tak nie jest). To nie jest tak, że są beznadziejne, ponieważ da się z nich normalnie korzystać. Choć mimo kilku wad Acera AO722 też można polecić, ale niestety w niektórych przypadkach brak mocy będzie zauważalny. No i trzeba zwrócić uwagę na kartę Wi-fi jeśli ktoś zdecyduje się na zainstalowanie Linuksa.
Później wieczorem lub jutro przetestuję Ubuntu 11.10 z Unity i Fedorę 16 ze Shellem.
O MSI Wind U270 dużo pisać niezamierzam, ponieważ nie jestem jego posiadaczem. Jedno jest pewne, APU E350 i E450 są bardzo udane i wydajniejsze od tańszych C50 i C60. Nawet powiem, że działają tak sprawnie jakbym korzystał z dorosłego laptopa z procesorem Pentium Dual Core lub Core 2 Duo. Procesor i układ graficzny działają naprawdę wydajnie, myślę że wystarczy spojrzeć filmiki ext73.
Gdybym teraz szedł do sklepu po nowego netbooka/laptopa, to brałbym coś z E350 lub trochę lepszym E450, bo warto dopłacić te 200zł do MSI U270 (300zł i więcej już nie bardzo) i mieć udany zakup nawet na kilka lat. AMD C50 i C60 mają za bardzo ograniczony procesor i trochę brzmią jak reklama z marketu (niby fajne, a do końca tak nie jest). To nie jest tak, że są beznadziejne, ponieważ da się z nich normalnie korzystać. Choć mimo kilku wad Acera AO722 też można polecić, ale niestety w niektórych przypadkach brak mocy będzie zauważalny. No i trzeba zwrócić uwagę na kartę Wi-fi jeśli ktoś zdecyduje się na zainstalowanie Linuksa.
Później wieczorem lub jutro przetestuję Ubuntu 11.10 z Unity i Fedorę 16 ze Shellem.
- 3miel
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
z linku http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1811178 rada #1 mi pomogła, jakbyś przeczytał temat z elektrody ( który link jest w tym temacie ) to pewnie byś nie miał zawieszek.empitt pisze:Może ja dodam coś od siebie, ponieważ jestem posiadaczem Acera AO722. Da się używać na nim Ubuntu, ale niestety mój model ma kartę Wi-fi Broadcom i nie działa poprawnie, ponieważ zamraża system (tylko reset pozostaje, otwarte i zamknięte sterowniki zachowują się tak samo). ...
- wilkubury
- Piegowaty Guziec
też tam dotarłem3miel pisze: z linku http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1811178 rada #1 mi pomogła, jakbyś przeczytał temat z elektrody ( który link jest w tym temacie ) to pewnie byś nie miał zawieszek.
zawieszek mniej
ale jednak są
i usypianie i hibernacja nada nie działa
- 3miel
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
cóż zrobić , ew tylko przeglądać logi i szukać rozwiązań , może coś znajdziesz, czasem metodą prób i błędów, zmiana konfiguracji i testy czy się nie zawiesza, masz partycje swap ? bo teraz niektórzy pomijają ja jak się ma 4GB ramu bo na serio jest zbędna, ale do hibernacji lub usypiania jest niezbędna.
- Depi
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Temat kotlet, ale może ktoś trafi jeszcze poszukując opinii. Też miałem twarde zwiechy przez wifi, też nie wstawał po uśpieniu. Wrzuciłem właśnie Kubuntu 11.10 i na razie wszystko OK - wifi chodzi pięknie, komputer wstał z uśpienia po 2 dniach bez problemu. Problem pozostał mi jeszcze tylko z odtwarzaniem wideo HD (chociaż 720 by było dobrze). Duży bitrate jednak dusi układ. Może coś musze jeszcze pokombinować...