Aktualizacja z 10.04 LTS
Aktualizacja z 10.04 LTS
Witam pomoc mi pokazuje:
Używasz Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx - wydanego w kwietniu 2010 roku i wspieranego do kwietnia 2013 roku.
Chciałbym dokonać pełnej aktualizacji systemu do najnowszego wydania łącznie z wszystkimi pakietami. Chciałbym również usunąć zbędne dla mnie programy bez utraty aktualnych w sposób całkowity. Na tej wersji pracuję jakieś 7 miesięcy w przeciągu tych 7 miesięcy zainstalowałem miliony aplikacji i następne miliony usuwałem w różnoraki sposób. Jak mogę dokonać sprawdzenia i przeczyszczenia systemu wraz z kolejną aktualizacją. Nie chciał bym robić reinstalacji ponieważ nie po to zainstalowałem linuxa chyba ze będzie ona niestety konieczna.
Proszę o szybka odpowiedź.
Używasz Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx - wydanego w kwietniu 2010 roku i wspieranego do kwietnia 2013 roku.
Chciałbym dokonać pełnej aktualizacji systemu do najnowszego wydania łącznie z wszystkimi pakietami. Chciałbym również usunąć zbędne dla mnie programy bez utraty aktualnych w sposób całkowity. Na tej wersji pracuję jakieś 7 miesięcy w przeciągu tych 7 miesięcy zainstalowałem miliony aplikacji i następne miliony usuwałem w różnoraki sposób. Jak mogę dokonać sprawdzenia i przeczyszczenia systemu wraz z kolejną aktualizacją. Nie chciał bym robić reinstalacji ponieważ nie po to zainstalowałem linuxa chyba ze będzie ona niestety konieczna.
Proszę o szybka odpowiedź.
- hufca
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Aktualizacja z 10.04 LTS
W Synapticu wejdź w sekcję 'stan'->'zainstalowane' i tam masz wszystko, co jest zainstalowane, możesz w tej sekcji ('stan') przeglądać wszelkie pakiety, które usuwałeś, instalowałeś itp.
Chcąc aktualizować system do nowszej wersji edytuj plik 'sources.list' podmieniając wyraz "lucid" na nazwę wersji, którą chcesz mieć po aktualizacji. Później uruchom menadżer aktualizacji.
Chcąc aktualizować system do nowszej wersji edytuj plik 'sources.list' podmieniając wyraz "lucid" na nazwę wersji, którą chcesz mieć po aktualizacji. Później uruchom menadżer aktualizacji.
Ok rozumiem na dniach postaram się dokonać i powalczyć z tym.
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
@ hufca
Wybacz, ale to co piszesz może spowodować kompletne zdemolowanie systemu. Pierwszy przykład z brzegu: viewtopic.php?f=133&t=151758
W największym skrócie - aktualizacja systemu jest możliwa z wersji na wersję (10.04 - 10.10 - 11.04 - 11.10) lub też pomiędzy LTS'ami (8.04 - 10.04 - 12.04, kiedy już zostanie wydany).
Wybacz, ale to co piszesz może spowodować kompletne zdemolowanie systemu. Pierwszy przykład z brzegu: viewtopic.php?f=133&t=151758
W największym skrócie - aktualizacja systemu jest możliwa z wersji na wersję (10.04 - 10.10 - 11.04 - 11.10) lub też pomiędzy LTS'ami (8.04 - 10.04 - 12.04, kiedy już zostanie wydany).
Czyli zostaje mi tylko reinstalacja systemu do nowszej wersji tak?
Jeżeli tak czy można wykonać jakaś kopię zainstalowanych programów i ustawień, oczywiście jak?
Jeżeli tak czy można wykonać jakaś kopię zainstalowanych programów i ustawień, oczywiście jak?
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Najlepiej poczekaj pół roku na następnego LTSa. Jeśli nie masz żadnych problemów z obecnym systemem, nie ma co się porywać nie aktualizację, generalnie tworzy się wtedy trochę problemów, np z automatyczną aktualizacją niektórych programów do nowszych wersji, które niekoniecznie działają lepiej niż ich poprzednicy. Zmiany czegoś co działa to pierwszy krok ku kłopotom. 
Co do ustawień - większość zapisuje się w katalogu domowym, więc jeśli zachowasz zawartość /home, to po ponownym zainstalowaniu aplikacji ustawienia powinny pozostać.

Co do ustawień - większość zapisuje się w katalogu domowym, więc jeśli zachowasz zawartość /home, to po ponownym zainstalowaniu aplikacji ustawienia powinny pozostać.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
Ponieważ za kilka miesięcy też pewnie stanę przed problemem aktualizacji swojego obecnego Ubuntu 10.04 do kolejnego LTS-u 12.04 chciałbym upewnić się co do Waszych odpowiedzi na post migo2468:
1. Jeśli aktualizacja to w trybie graficznym czy tekstowym? Sporo na forum jest o problemach z aktualizacją w trybie graficznym. Z kolei w trybie tekstowym - czy zaktualizuje mi się automatycznie z 10.04 do 12.04?
2. Czy po aktualizacji zostaną zachowane konta użytkowników i ich ustawienia?
2. Czy zainstalowane aplikacje, które obecnie używam (np. Kadu, Pinta itp.) zaktualizują mi się automatycznie z wersji które są w repozytoriach 10.04 i których używam do wersji, które będą w repo 12.04? Jeśli tak to czy w obydwu trybach instalacji (tekstowym i graficznym)?
3. Robo006 napisał w ostatnim poście, że aby zachować ustawienia zainstalowanych programów należy zachować katalog /home. Czy ten katalog należy skopiować gdzieś na zewnętrzny dysk przed instalacją i po instalacji nadpisać nim ten, który się utworzy w czasie aktualizacji? Czy jest inny sposób na zachowanie ustawień programów a więc i katalogów domowych?
Przepraszam za te może banalne pytania ale 10.04 jest moim pierwszym Linux'em na którym pracuję a nie tylko instalowanym dla ciekawości. Ponieważ w zasadzie pokrywa moje wszystkie potrzeby więc nie widzę potrzeby pracy w domu na MS. Dlatego też ważna jest dla mnie ta aktualizacja do 12.04 bo w informacjach, które się ukazują twórcy podają, że w tym przyszłym wydaniu postawili nacisk głównie na stabilność.
1. Jeśli aktualizacja to w trybie graficznym czy tekstowym? Sporo na forum jest o problemach z aktualizacją w trybie graficznym. Z kolei w trybie tekstowym - czy zaktualizuje mi się automatycznie z 10.04 do 12.04?
2. Czy po aktualizacji zostaną zachowane konta użytkowników i ich ustawienia?
2. Czy zainstalowane aplikacje, które obecnie używam (np. Kadu, Pinta itp.) zaktualizują mi się automatycznie z wersji które są w repozytoriach 10.04 i których używam do wersji, które będą w repo 12.04? Jeśli tak to czy w obydwu trybach instalacji (tekstowym i graficznym)?
3. Robo006 napisał w ostatnim poście, że aby zachować ustawienia zainstalowanych programów należy zachować katalog /home. Czy ten katalog należy skopiować gdzieś na zewnętrzny dysk przed instalacją i po instalacji nadpisać nim ten, który się utworzy w czasie aktualizacji? Czy jest inny sposób na zachowanie ustawień programów a więc i katalogów domowych?
Przepraszam za te może banalne pytania ale 10.04 jest moim pierwszym Linux'em na którym pracuję a nie tylko instalowanym dla ciekawości. Ponieważ w zasadzie pokrywa moje wszystkie potrzeby więc nie widzę potrzeby pracy w domu na MS. Dlatego też ważna jest dla mnie ta aktualizacja do 12.04 bo w informacjach, które się ukazują twórcy podają, że w tym przyszłym wydaniu postawili nacisk głównie na stabilność.
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Przy aktualizacji nie musisz kopiować /home, choć na pewno nie zaszkodzi skopiowanie wszystkich ustawień programów - czasami nowsze wersje programów stosują inny format ustawień, i o ile konwersja ze starego formatu do nowego przechodzi zwykle bezboleśnie, to w drugą stronę może być problem. Jeśli nowsza wersja jakiegoś programu ci się nie spodoba, zawsze będziesz mógł zainstalować starszą i skopiować ustawienia. A programy powinny się automatycznie zaktualizować, ustawienia użytkowników również. Co do aktualizacji w trybie graficznym, to nie wiem, kiedyś tak robiłem i nie było żadnych problemów, ale chyba najlepiej poczekać na listę repozytoriów z tego forum, przy okazji powinien być łopatologiczny opis aktualizacji.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Interesuje mnie aktualizacja do 12.04, bo mam 11.04. Jednak w menadżerze aktualizacji widzę jedynie możliwość uaktualnienia do wersji 11.10. Według tego co piszesz powinienem mieć możliwość uaktualnienia do kolejnego LTSa. Wiesz jak to zrobić ?k2cl pisze: W największym skrócie - aktualizacja systemu jest możliwa z wersji na wersję (10.04 - 10.10 - 11.04 - 11.10) lub też pomiędzy LTS'ami (8.04 - 10.04 - 12.04, kiedy już zostanie wydany).
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
11.04 to nie jest wersja LTS - musisz zaktualizować do 11.10 i z 11.10 do 12.04. Może się okazać, że szybciej postawisz nowe 12.04.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.