[SOLVED] Trudności z kopiowaniem plików - brak dostępu.

Gry, które działają natywnie na Linuksie.
wiejaczka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

[SOLVED] Trudności z kopiowaniem plików - brak dostępu.

Post autor: wiejaczka »

Witam.

Mam problem z kopiowaniem plików a dokładnie z możliwością ich kopiowania. Cała sprawa dotyczy uprawnień lub czegoś w tym stylu jak podejrzewam. Zainstalowałem grę "ioquake3" w /usr/local/games/ioquake3 obecnie potrzebuję wgrać tam mapy i tu pojawia się problem.

Wchodzę do katalogu "Pobrane" zawierającego pobrane mapy i folder z plikami do mod`a excessiveplus, zaznaczam mapy, klikam na "Skopiuj" do tego momentu wszystko działa elegancko, natomiast po przejściu do folderu z grą gdzie należy wkleić mapy /usr/local/games/ioquake3/baseq3 klikam prawym przyciskiem i... przycisk "Wklej" jest nieaktywny. Nie rozumiem po co takie utrudnienie. Na Ubuntu 10.04 LTS oraz na Ubuntu 11.04 można było zainstalować grę w katalogu domowym i wrzucać, wyrzucać, kopiować do bólu. Tu w 11.10 gra instaluje się w /usr/local/games/ i nie mam jak dodać tam plików. Pytanie: Jak to zrobić? Cudownie by było żeby otworzyć katalog jako administrator i po prostu powrzucać potrzebne pliki jednak taka opcja zniknęła z menu Prawego Przycisku Myszy. Oczywiście dziękuję za wszystkie porady choć najbardziej prosił bym, o te które wykluczą kopiowanie za pomocą konsoli bo wszystkich plików mam kilkadziesiąt i jeśli to możliwe chciałbym to zrobić szybko i sprawnie, czyli: zaznacz, skopiuj, wklej.

Proszę o rady, na ewentualne pytania odpowiem w miarę swoich umiejętności.
PS. Dodam że posiadam jedno konto do logowania się w systemie.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, 17:35 przez wiejaczka, łącznie zmieniany 2 razy.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Blackbox

Re: Problem z kopiowaniem plików - brak dostępu.

Post autor: mat »

wiejaczka pisze:Na Ubuntu 10.04 LTS oraz na Ubuntu 11.04 można było zainstalować grę w katalogu domowym i wrzucać, wyrzucać, kopiować do bólu. Tu w 11.10 gra instaluje się w /usr/local/games/ i nie mam jak dodać tam plików. Pytanie: Jak to zrobić?

Ściągnij instalator z podanej niżej strony, uruchom go oraz w polu "Install path" wpisz /home/twoja_nazwa_użytkownika/ioquake3/. Wykonaj tą samą czynność z polem Binary path:

http://ioquake3.org/files/1.36/installe ... 1.i386.run
wiejaczka pisze:Cudownie by było żeby otworzyć katalog jako administrator i po prostu powrzucać potrzebne pliki jednak taka opcja zniknęła z menu Prawego Przycisku Myszy. Oczywiście dziękuję za wszystkie porady choć najbardziej prosił bym, o te które wykluczą kopiowanie za pomocą konsoli bo wszystkich plików mam kilkadziesiąt i jeśli to możliwe chciałbym to zrobić szybko i sprawnie, czyli: zaznacz, skopiuj, wklej.
Spróbuj tego polecenia:

sudo nautilus
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Trudności z kopiowaniem plików - brak dostępu.

Post autor: norvoles »

@wiejaczka
Generalnie Twój problem polega na tym, że użytkownik w Linuksie na możliwość modyfikacji plików i zawartości folderów tylko (z paroma wyjątkami) w swoim katalogu domowym tj. /home/<nazwa_usera>. Dostęp do reszty wymaga odpowiednich uprawnień, których zwykły user mieć nie powinien (bo tak jest bezpieczniej).
Żeby móc grzebać w nieswoich folderach potrzebujesz albo zalogować się na konto, które to może robić (np. root - administrator), albo jak to się zwykle w Ubu robi, uzyskać odpowiednie uprawnienia za pomocą polecenia sudo.

Tak jak @mat wyżej napisał, jak uruchomisz Nautilusa w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

sudo nautilus
możesz modyfikować nieswoje pliki i foldery, bo masz uprawnienia do tego. Bez sudo Nautilus uruchomi się z normalnymi prawami użytkownika.

Tak swoją drogą, wszelkie aplikacje graficzne powinno się uruchamiać nie za pomocą sudo, ale gksudo:

Kod: Zaznacz cały

gksudo nautilus
wiejaczka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Trudności z kopiowaniem plików - brak dostępu.

Post autor: wiejaczka »

Działa :) SUPER! No to czas na fragi. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Linuksowe”