Na nudnych ćwiczeniach z informatyki po zakończeniu całej listy zadań zaczęło nam się nudzić, niestety laptopowa klawiatura acera do gamingowych nie należy i w generally (przez wine oczywiście) we trzech grać się nie da. Laptopy mają jednak takie urządzenie jak touchpad, które działają niezależnie od klawiatury.
Kiedyś pracowałem nad sterowaniem kursora myszy poprzez kamerkę ("wskaźnik" podczerwony i filtr podczerwieni z czarnych płytek CD), chciałbym zrobić coś podobnego, tyle że z touchpadem. Na windowsie w synapticsu w któryś tam sterownikach można podejrzeć mapę nacisku na touchpada, czyli coś podobnego do obrazu z kamerki, jaki przetwarzałem.
Czy dałoby się uzyskać ten obraz w Linuksie w xorgu i przeprogramować go tak, aby touchpad mógł udawać klawiaturę (tak jak magiczny gładzik apple'a), albo gałkę analogową pada? Musiałbym wyłączyć działanie touchpada jako myszki i przechwytywać dane z touchpada ręcznie
Ułatwiłoby to nie tylko granie multiplayer, ale i grę w FPSy (w końcu jakoś na padach na konsolach grają:p)
Nie mam żadnego punktu zaczepienia, pod windowsa jest jakieś SDK synapticsa, pod linuksa widziałem xorg-input-synaptics-dev, jednak tamtejsze nagłówki w niczym mi nie pomagają (same definicje struktur). Z samego sterownika synaptics też niewiele rozumiem.
Przeprogramowanie zachowania touchpada
- hufca
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Przeprogramowanie zachowania touchpada
O ile wiem, są różne touchpady. Prawdopodobnie ten, o którym mówisz miał funkcję multitouch lub coś podobnego. Takie touchpady rozpoznają np. gesty robione kilkoma palcami dotykającymi go. Wiem, że w linuxie jest możliwość skorzystania z takiej możliwości (np. w gnome w opcjach myszki/touchpada można ustawić coś takiego jak przewijanie dwoma palcami).
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Re: Przeprogramowanie zachowania touchpada
Na swoim laciu jeszcze nigdy windy nie instalowałem, więc nie wiem jakie możliwości ma sterownik własnościowy (o ile taki jest do tego modelu, bo standardowo jest sprzedawany tylko z Linupusem), ale multitouch działa (przewijanie dwoma palcami, ŚÞM przy stuknięciu dwoma palcami, PPM przy stuknięciu trzema itd)
Ewentualnie wystarczyłaby mi informacja o ty czy aktualnie jest gdzieś dotyk i w którym miejscu, to by wystarczyło na emulację gałki analogowej pada, albo obsługi jednego klawisza (można zrobić obszar który jest jednocześnie strzałką w górę jak i w lewo).
Ewentualnie wystarczyłaby mi informacja o ty czy aktualnie jest gdzieś dotyk i w którym miejscu, to by wystarczyło na emulację gałki analogowej pada, albo obsługi jednego klawisza (można zrobić obszar który jest jednocześnie strzałką w górę jak i w lewo).