Jaka zewnętrzna karta sieciowa do Linux?

Porady sprzętowo-handlowe
pekwm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Jaka zewnętrzna karta sieciowa do Linux?

Post autor: pekwm »

Witajcie. Czy możecie doradzić jaką kartę sieciową pod USB, najlepiej kupić do Linuksa pod kernel od 3.1 wzwyż? Jaka marka, model, chipset, zasięg lub możliwość dołączenia zewnętrznej anteny. Ponieważ karta sieciowa w laptopie nie zdaje rezultatu. Trudno jej połączyć się z routerem i internet wolniej działa niż na Windowsie. Na nim od razu łapie sygnał i uzyskuje adres ip. Bez podchodzenia z laptopem do niego. Podejrzewam że winne są temu sterowniki, ponieważ jest to karta sieciowa Realtek 8188CE. Wiele osób z nią miało problemy pod Linuksem. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
kolszak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Re: Jaka zewnętrzna karta sieciowa do Linux?

Post autor: kolszak »

pekwm pisze:Witajcie. Czy możecie doradzić jaką kartę sieciową pod USB, najlepiej kupić do Linuksa pod kernel od 3.1 wzwyż? Jaka marka, model, chipset, zasięg lub możliwość dołączenia zewnętrznej anteny. Ponieważ karta sieciowa w laptopie nie zdaje rezultatu. Trudno jej połączyć się z routerem i internet wolniej działa niż na Windowsie. Na nim od razu łapie sygnał i uzyskuje adres ip. Bez podchodzenia z laptopem do niego. Podejrzewam że winne są temu sterowniki, ponieważ jest to karta sieciowa Realtek 8188CE. Wiele osób z nią miało problemy pod Linuksem. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Nie lepiej kupić dosłownie za grosze na allegro kartę na miniPCI (bo zakładam, że to taka karta w latpopie) i podmienić ja z obecnym realtekiem. Nie bedzie Ci wtedy zadna antena wystawala itp. Dobrze działa zdecydowana większość Inteli bezprzewodowych :)
pekwm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: pekwm »

Mój laptop nie posiada wejścia miniPCI. http://www.opineo.pl/opinie-1392851-tos ... 0-10c.html
Jedynie czytnik na karty pamięci. Karta sieciowa chyba jest wbudowana na stałe w laptopie(jeszcze go nie rozkręcałem). Dlatego napisałem że interesuje mnie karta pod USB.
Próbowałem jeszcze na windowsowych sterownikach, mniej więcej z tego opisu. Ale jakoś nadal brak internetu.http://pl.docs.pld-linux.org/siec_wifi.html
kolgreen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: kolgreen »

Ja mam co prawda kartę na miniPCI, ale czasem używam dodatkowej na USB. Polecam Ci HORNET firmy Pentagram.
http://s1.pokazywarka.pl/i/788861/435693/hornet.jpg
Jest o tyle fajna, że można do niej dokręcić dowolną antenę. W pudełku jest antenka 2dB, do łączności 150m, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby dokręcić parabole, czy też coś innego :) . Właśnie dlatego ją kupiłem...
Działa mi bez zarzutu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”