Ubuntu a wyświetlanie stron

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Mentorq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Ubuntu a wyświetlanie stron

Post autor: Mentorq »

Witam.

Sprawa jest dla mnie na tyle skomplikowana, że to dopiero 2 dzień mojej przygody na Ubuntu więc jeszcze nie wszystko jest dla mnie oczywiste.

Mam zamiar pobawić się trochę w HTML i CSS i tutaj nasuwa mi się pytanie. Czy Ubuntu ma jakikolwiek wpływ na wyświetlanie stron ? Czy może interpretować niektóre kwestie inaczej niż mogą to robić inne OS ? Chodzi mi głównie o to, że jeżeli u siebie stworzę sobie stronkę która będzie miała ładnie uporządkowany tekst, to czy np. inny OS może sprawić, że niektóre kwestie się rozsypią ? Również np. wykorzystując javascript czy może pójść coś nie tak ?

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Ubuntu a wyświetlanie stron

Post autor: rob006 »

Mogą występować pewne różnice związane z inną czcionką (zawsze można doinstalować windowsowe) i różną jej szerokością, ale nie są to jakieś znaczące różnice, o ile obiekty nie mają szerokości zależnej od szerokości tekstu, i wszystko nie jest wyliczone co do piksela właśnie na tej podstawie. Generalnie jeśli nie będziesz uzależniał widoku serwisu od czcionki (co delikatnie zalatuje lamerstwem) to różnic nie powinno być (a przynajmniej ja nie zauważyłem) - przeglądarka to przeglądarka, od niej zależy jak zinterpretuje kod HTML strony.
Mentorq
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Re: Ubuntu a wyświetlanie stron

Post autor: Mentorq »

Z tą czcionką nie pomyślałem. Dzięki za informacje ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”