Co ze standardami?
- MichDem
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Co ze standardami?
Witam i zapraszam na luźną pogaduszkę właśnie na temat standardów.
Otóż okazuje się, że standardami (głównie międzynarodowymi) są:
Dokumenty - Open Dokument
Wideo - AVI
I jeszcze parę innych, których nie pamiętam.
Jak wiadomo najpopularniejszy M$ Office nie wspiera Open Dokument, a ten jak czytamy na Wikipedii jest uznawany za standard międzynarodowy (ISO/IEC 26300) oraz jako jeden z podstawowych standardów w Polsce (obok TXT i RTF).
Zaś iTunes i inne produkty od Apple nie obsługują AVI. Zamiast tego trzeba znaleźć jakiś program, który przekonwertuje man film do mp4 (przykładowo FormatFactory).
Wiem, że zapewne chodzi o to, żeby kupować produkty tylko tych firm (bo u innych nie działa), ale gdyby duże firmy używały tych standardów, ich produkty musiały by czymś innym przekonać ludzi, do korzystania z nich.
Otóż okazuje się, że standardami (głównie międzynarodowymi) są:
Dokumenty - Open Dokument
Wideo - AVI
I jeszcze parę innych, których nie pamiętam.
Jak wiadomo najpopularniejszy M$ Office nie wspiera Open Dokument, a ten jak czytamy na Wikipedii jest uznawany za standard międzynarodowy (ISO/IEC 26300) oraz jako jeden z podstawowych standardów w Polsce (obok TXT i RTF).
Zaś iTunes i inne produkty od Apple nie obsługują AVI. Zamiast tego trzeba znaleźć jakiś program, który przekonwertuje man film do mp4 (przykładowo FormatFactory).
Wiem, że zapewne chodzi o to, żeby kupować produkty tylko tych firm (bo u innych nie działa), ale gdyby duże firmy używały tych standardów, ich produkty musiały by czymś innym przekonać ludzi, do korzystania z nich.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Blackbox
Re: Co ze standardami?
FormatFactory? Chyba masz na myśli tych kilka programów Apple, które zostały wydane dla Windows. W sumie nigdy nie oglądałem filmów w iTunes pod Mac OS X, ponieważ istnieją inne odtwarzacze filmów, ale zestaw kodeków chyba Perian umożłiwi ci oglądanie filmów z rozszerzeniem .avi w odtwarzaczu QuickTime.MichDem pisze:Zaś iTunes i inne produkty od Apple nie obsługują AVI. Zamiast tego trzeba znaleźć jakiś program, który przekonwertuje man film do mp4 (przykładowo FormatFactory)..
http://perian.org/
Naprawdę nie trzeba konwertować filmów z rozszerzeniem .avi do innych formatów, aby je obejrzeć pod Mac OS X.
Jaki to ma związek z systemem Linux?MichDem pisze:Wiem, że zapewne chodzi o to, żeby kupować produkty tylko tych firm (bo u innych nie działa), ale gdyby duże firmy używały tych standardów, ich produkty musiały by czymś innym przekonać ludzi, do korzystania z nich.
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Przeczytaj uważnie pierwsze zdanie, które napisał autor tematu. To jest dział Pogaduchy (stary HydePark), nie musimy pisać tu o Linuksie.mat pisze:Jaki to ma związek z systemem Linux?
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
- MichDem
- Sędziwy Jeż
Jest mały związek z Linuxem - Tylko tutaj te standardy są przestrzegane.
Co do AVI, to tutaj problem jest taki, że każdy odtwarzacz powinien sobie z nim poradzić bez żadnego "ale". Jestem jednym z nieszczęśliwych posiadaczy iPod'a i kiedy chcę tam wsadzić jakiś film, to najpierw muszę go przekonwertować przez FormatFactory, do czegoś co obsłuży iPod, po czym iTunes stwierdza, że wideo się nie nadaje i uruchamia własny konwerter (bardzo wolny i zasobożerny).
Co do AVI, to tutaj problem jest taki, że każdy odtwarzacz powinien sobie z nim poradzić bez żadnego "ale". Jestem jednym z nieszczęśliwych posiadaczy iPod'a i kiedy chcę tam wsadzić jakiś film, to najpierw muszę go przekonwertować przez FormatFactory, do czegoś co obsłuży iPod, po czym iTunes stwierdza, że wideo się nie nadaje i uruchamia własny konwerter (bardzo wolny i zasobożerny).
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
zawsze można użyć mobile media converter (program na wszystkie systemy PC) - ten ów programik przekonwertuje tobie prawie wszystko do prawie wszystkich formatów (pisze prawie bo nie udało mi się przekonwertować umx na mp3 i na odwrót
) http://www.miksoft.net/mobileMediaConverterDown.htm

- MichDem
- Sędziwy Jeż
Tu nie o to chodzi. Ja potrafię odtworzyć prawie każdy format Wideo i Muzyki. A jak trzeba, to bez problemu go przekonwertuję. To jest luźna pogadanka (lub dyskusja, jak kto woli), a nie proszenie o pomoc.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Z tego co pamiętam ( nie jestem pewien ) avi nie jest formatem i kontenerem dla treści audiowizualnej. I w nim może zawierać każda treść, niezależnie od kodeka, byle to było AV. Może to być zarówno treść nie skompresowana, jakiś divx, xvid czy jakikolwiek inny kodek. Zresztą podobnie jest z ogg i mkv z tego co pamietam. Tyle, że te są specyficzne dla określonych kodeków - ogg dla vorbisa, a mkv dla matroski.