Co ze standardami?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
MichDem
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Co ze standardami?

Post autor: MichDem »

Witam i zapraszam na luźną pogaduszkę właśnie na temat standardów.

Otóż okazuje się, że standardami (głównie międzynarodowymi) są:
Dokumenty - Open Dokument
Wideo - AVI
I jeszcze parę innych, których nie pamiętam.

Jak wiadomo najpopularniejszy M$ Office nie wspiera Open Dokument, a ten jak czytamy na Wikipedii jest uznawany za standard międzynarodowy (ISO/IEC 26300) oraz jako jeden z podstawowych standardów w Polsce (obok TXT i RTF).

Zaś iTunes i inne produkty od Apple nie obsługują AVI. Zamiast tego trzeba znaleźć jakiś program, który przekonwertuje man film do mp4 (przykładowo FormatFactory).

Wiem, że zapewne chodzi o to, żeby kupować produkty tylko tych firm (bo u innych nie działa), ale gdyby duże firmy używały tych standardów, ich produkty musiały by czymś innym przekonać ludzi, do korzystania z nich.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Blackbox

Re: Co ze standardami?

Post autor: mat »

MichDem pisze:Zaś iTunes i inne produkty od Apple nie obsługują AVI. Zamiast tego trzeba znaleźć jakiś program, który przekonwertuje man film do mp4 (przykładowo FormatFactory)..
FormatFactory? Chyba masz na myśli tych kilka programów Apple, które zostały wydane dla Windows. W sumie nigdy nie oglądałem filmów w iTunes pod Mac OS X, ponieważ istnieją inne odtwarzacze filmów, ale zestaw kodeków chyba Perian umożłiwi ci oglądanie filmów z rozszerzeniem .avi w odtwarzaczu QuickTime.

http://perian.org/

Naprawdę nie trzeba konwertować filmów z rozszerzeniem .avi do innych formatów, aby je obejrzeć pod Mac OS X.
MichDem pisze:Wiem, że zapewne chodzi o to, żeby kupować produkty tylko tych firm (bo u innych nie działa), ale gdyby duże firmy używały tych standardów, ich produkty musiały by czymś innym przekonać ludzi, do korzystania z nich.
Jaki to ma związek z systemem Linux?
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

mat pisze:Jaki to ma związek z systemem Linux?
Przeczytaj uważnie pierwsze zdanie, które napisał autor tematu. To jest dział Pogaduchy (stary HydePark), nie musimy pisać tu o Linuksie.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
MichDem
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jest mały związek z Linuxem - Tylko tutaj te standardy są przestrzegane.

Co do AVI, to tutaj problem jest taki, że każdy odtwarzacz powinien sobie z nim poradzić bez żadnego "ale". Jestem jednym z nieszczęśliwych posiadaczy iPod'a i kiedy chcę tam wsadzić jakiś film, to najpierw muszę go przekonwertować przez FormatFactory, do czegoś co obsłuży iPod, po czym iTunes stwierdza, że wideo się nie nadaje i uruchamia własny konwerter (bardzo wolny i zasobożerny).
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

zawsze można użyć mobile media converter (program na wszystkie systemy PC) - ten ów programik przekonwertuje tobie prawie wszystko do prawie wszystkich formatów (pisze prawie bo nie udało mi się przekonwertować umx na mp3 i na odwrót :P) http://www.miksoft.net/mobileMediaConverterDown.htm
Awatar użytkownika
MichDem
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tu nie o to chodzi. Ja potrafię odtworzyć prawie każdy format Wideo i Muzyki. A jak trzeba, to bez problemu go przekonwertuję. To jest luźna pogadanka (lub dyskusja, jak kto woli), a nie proszenie o pomoc.
gooru2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: gooru2 »

Z tego co pamiętam ( nie jestem pewien ) avi nie jest formatem i kontenerem dla treści audiowizualnej. I w nim może zawierać każda treść, niezależnie od kodeka, byle to było AV. Może to być zarówno treść nie skompresowana, jakiś divx, xvid czy jakikolwiek inny kodek. Zresztą podobnie jest z ogg i mkv z tego co pamietam. Tyle, że te są specyficzne dla określonych kodeków - ogg dla vorbisa, a mkv dla matroski.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”