Share internet via WiFi - jak to ugryźć?

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
mariuszkx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Share internet via WiFi - jak to ugryźć?

Post autor: mariuszkx »

Witam, posiadam LInuks Mint 11 zainstalowany w laptopie. Chciałbym udostępnić internet przez katrę wifi jak to jest możliwe np.w windowsie przez program Connectify. Próbowałem tworzyć własną sieć, lecz internetu w niej nie było.Proszę o jakieś instrukcje.Dodoam,że przeszukiwałem google lecz niczego sensownego nie udało mi się znaleźć. Aha jeżeli to ma jakieś znaczenie to internet obecnie posiadam z play online , docelowo będzie z adaptera wifi.
kolgreen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Re: Share internet via WiFi - jak to ugryźć?

Post autor: kolgreen »

Karta WiFi ma taką opcję? Może działać w trybie AP? W przeciwnym razie to pewnie tylko punkt-punkt.
mariuszkx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Tak jak najbardziej posiada taką opcję. Na windowsie działa znakomicie. Jak również na linuksie stworzyłem sięc ad-hoc jednak nie ma w niej neta.
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Ubek308 »

Trudno w ciemno poradzic ale linux musi miec wlaczony forwarding i masquerading (NAT).
Oczywiscie wylacz firewalla i zapory na poczatek. Biegajacy DNS tez sie przyda. Czesto sie okazuje ze ludzie maja siec ale mysla ze nie maja bo nie moga zrobic 'ping wp.pl'. Jak im zasugeruje zrobic 'ping 212.77.100.101' to otwieraja oczy ze dziala.
Reszta to jak zwykle - routingi, routingi, routingi. ...
Na linuxie, na windowsach
Czytaj logi, tam duzo widac, mozna tez wlaczyc wyzszy stopien debugowania.

O ile wiem takie routerki moga dzialac w dwoch trybach:
Odbieraja internet po WiFi i podaja do linuxa kablem a ten rozprowadza do sieci lokalnej kablami, ewentualnie linux odbiera internet kablem i wysyla do routerka kablem a ten rozprowadza lokalnie po WiFi.
Oczywiscie mozliwosci konfiguracji topologii sa nieograniczone. Taki jak w/w po prostu konfigurowalem.
mariuszkx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nic mi to nie pomogło. Nie chodzi o rozdzielanie łącza poprzez router a komputer przez moduł wifi.Jak najprościej stworzyć nową sieć wifi aby rozdielić łącze.
kolgreen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: kolgreen »

Widze, że Twój problem coś ciężko idzie... Przyznam szczerze, że i mnie to trochę zastanowiło. Podobnie robiłem to samo co Ty, ale również na windowsie. Z tym, że ja zrezygnowałem z tego typu rozwiązań i zwyczajnie przeszedłem na routery itp.

Kolega Ubek308 to tak powiedział o wszystkim i o niczym :]
Moim zdaniem rozwiązania sprzętowe są bardziej ekonomiczne i niezawodne i tu z jego pomysłem się zgodzę. W sumie jak internet będziesz mieć z WiFi i potem to chcesz lokalnie po domu rozeslać to po co męczyć całego kompa do tego? Podłacz router do sprzętu ktory dostaniesz (klient) i tyle. Mniej prądu to pociągnie i bardziej niezawodne.

Dlaczego chcesz rozdzielać sieć komputerem? Oczywiście pomysł ambitny i ok. ale pytam tak z ciekawości.

Mariuszkx z tego co piszesz rozumiem, że karta sieciowa na Linux Ci działa (iwconfig) i możesz się połączyć z jakąś siecią. Czy postawiłeś już serwer DHCP? Przypuszczam, że będzie Ci potrzebny...
Zerknij potem na https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WiFiHowTo może coś Ci pomoże.
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Kolega Ubek308 zgadywal w ciemno jaka konfiguracje kolega mariuszkx zmontowal na swoim komputerze.

Moge jeszcze powiedziec ze do takich zabaw potrzebne sa dwie karty sieciowe a czy one sa WiFi czy Fi to juz obojetne.
Dwie sieci - dwie karty, chyba ze ktos potrafi pociagnac WiFi na dwoch czestotliwosciach na raz i postawic aliasa, ale nie gwarantuje ze na aliasie cos pojdzie.
mariuszkx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Posiadam 2 karty sieciowe.Jedna - adapter wifi USB - ta karta pobiera internet a poprzez zintegrowaną kartę w laptopie chcę rozdzielać internet.W winszajsie program connectify radzi sobie z tym bez problemu.
Hehe no pomysł ambitny ;) A chcę rozdzielić właśnie w ten sposób gdyż często zmieniam miejsce zamieszkania, a internet zazwyczaj mam z "różnych" źródeł :) Więc router w moim przypadku nie bardzo się sprawdzi.
Awatar użytkownika
arthulus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: arthulus »

poszukaj tematu o udostępnienie połączenia internetowego (MASQ)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 16:30 przez arthulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

poprzez zintegrowaną kartę w laptopie to mozesz udzielic internetu jednej maszynie do niej podlaczonej.
Jesli wiecej - musisz miec jakiegos huba.

Nawiasem mowiac jak przeczytalem swoj poprzedni post to dosc dokladnie wstrzelilem sie w sytuacje.

Co kogo obchodzi skad dostajesz internet przez WiFi, druga siec moze byc statyczna, dopasuj tylko routingi w obie strony i jak pisalem - forwarding i masquerading.
Gdzies tu ma byc 1, albo wszedzie:
et.ipv4.conf.all.forwarding = 0
net.ipv4.conf.all.mc_forwarding = 0
net.ipv4.conf.default.forwarding = 0
net.ipv4.conf.default.mc_forwarding = 0
net.ipv4.conf.lo.forwarding = 0
net.ipv4.conf.lo.mc_forwarding = 0
net.ipv4.conf.eth0.forwarding = 0
net.ipv4.conf.eth0.mc_forwarding = 0
net.ipv4.ip_forward = 0

Na moj gust jestes o krok od rozwiazania problemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”